milan krkobabić
Foto: Alo/Милан Илић/ Снежана Петровиућ

„Homolje, Kučevo a pored njega selo Duboka sa neponovljivim vokalnim izvođačima obeležili su ove Miholjske susrete sela Srbije. Upravo odatle je svojevremeno krenuo i čuveni „Zvižduk u osam“  nezaboravnog Đorđa Marjanovića“, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i dodao „Čarolije i magija Homolja učinile su ove susrete nezaboravnim“.  

„Današnji dan je kruna našeg truda i napora u želji da organizujemo sve na najlepši mogući način, da naše selo bude dobar domaćin i da prikažemo zajedno sa ostalim selima šta Kučevo i Homoljski kraj ume i ima da ponudi“, rekla nam je uzbuđeno Jasmina Stojanović iz sela Duboka i dodala „Ova manifestacija znači svima. Potrudimo se danima pre da uredimo selo i pozovemo goste, da umesimo i spremimo i slatko i slano, deca ne spavaju od uzbuđenja pred sportska nadmetanja, a po kućama se ušiva nošnja i pletu kike za folklorne nastupe“.

U ovom braničevskom kraju, na tradicionalnoj manifestaciji Ministarstva za brigu o selu, pored vokalnih nastupa, pastirskog višeboja i degustacije tradicionalnih jela, posetiocima je pažnju privukla i izložba štandova. Svako od sedam kučevskih sela osmislilo je i uredilo izložbeni štand na svoj način. U ovoj kategoriji najviše se istaklo selo Radenka, dok je selo Duboka odnelo ubedljive pobede u skoro svim kategorijama pastirskog višeboja - u skoku u dalj, trčanju u džaku, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca i merenju težine rukom kao kantarom. 

Predsednik opštine Kučevo Nenad Mikić poručio je, otvorivši ovu manifestaciju, da je „ovo pravi način kako država i resorno Ministarstvo, brinu o svojim selima. Ova manifestacija je primer kako se čuva tradicija, kulturno nasleđe i sve ono što neki region čini specifičnim. Mi kao lokalna samouprava ponosni smo na svoje seljane, njihovu organizaciju, elan i trud koji su uložili, a nakon završenog puta, daćemo još veći doprinos da naša sela postanu i posećena turistička destinacija“, poručio je Mikić.   

Miholjski susreti sela protekle nedelje održani su i u drugim opštinama širom Srbije.

Žitište je, kao i prethodnih godina, pored sportskog i umetničkog programa, u Ravnom Topolovcu predstavilo jela od pasulja, biljke kojoj su zahvalni što im uspeva i koju gaji skoro svako domaćinstvo ovog kraja.

Na jugoistoku u Aleksandrovcu, Gornji Stupanj je ugostio 1100 posetilaca na sportskim turnirima i narodnom višeboju. Mladi su bili sjajni na likovnoj koloniji, a za najbolji štand izabrano je delo Snežane Arsić. Kako kaže „ni sama nije mogla da poveruje u svoju sreću, jer je nedavno dobila po drugom programu Ministarstva za brigu o selu sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom“. 

Vlasinsko jezero je na susretima surduličkih sela okupilo, na 1250 metara nadmorske visine gotovo isti broj ljudi i beleži rekordan broj prijavljenih takmičara u svim disciplinama.

Ne zaostaju ni Ražanj, Blace i Tutin. I susreti njihovih sela pamtiće se po veseloj atmosferi, navijanju, osmesima, starinskim poslasticama i šarenim štandovima.  

Ovog vikenda ista pozitivna atmosfera, uz odmeravanje snaga, najavljene su u selima Sente, Boljevca, Lapova i Sjenice. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading