Dejan Ristić
Foto: Alo/ministarstvo informisanja i telekomunikacija

''Medijska scena u Srbiji je, u najblažu ruku, dinamična. Sfera javnog informisanja je, pored ostalih stvari, odraz stanja u društvu, kako srpskom, tako i u bilo kom drugom. Ona je jedan od onih ,,lakmus papira“ na osnovu kojih možete da sagledate društvo u celini'', istakao je u intervjuu za današnje izdanje ,,Večernje novosti“ ministar informisanja i telekomunikacija g. Dejan Ristić.

Ministar je posebno ukazao na to da za Ministarstvo na čijem je čelu ne postoje zavisni i nezavisni mediji, zavisni i nezavisni novinari, već isključivo oni koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao.

,,Mnogo toga što se događa na našoj javnoj sceni zapravo je deo globalnih procesa i deluje da smo kao društvo skloniji tome da radije prihvatimo primere loše, a ne dobre prakse. Pokušaji atentata na slovačkog premijera Roberta Fica ili na američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa neposredne su posledice kontinuirane dehumanizacije političkih neistomišljenika.

Namerno ne koristim termin ,,politički protivnici“ zato što mislim da niko, bar ne u našoj zemlji, ne bi trebalo da svog neistomišljenika doživljava protivnikom. Ne znači da, po nekom pitanju, nužno moramo da budemo istomišljenici, ali nikada sebi ne smemo da dozvolimo to da budemo protivnici. Slučajeva planske dehumanizacije pojedinaca, na žalost, ima i u našem društvu. Najeklatantniji primer za to jeste upravo predsednik Republike koji je izložen sistematskim, vešto osmišljenim i kontinuirano sprovođenim aktivnostima na dehumanizaciji, mada treba ukazati i na nekolike druge ličnosti na različitim stranama društvenog spektra koje su povremeno u javnosti izložene svakovrsnim neprijatnostima, vređanju, pretnjama i ugrožavanju lične bezbednosti“, naglasio je ministar.

 U odgovoru na pitanje kako stvoriti atmosferu koja će doprineti ublažavanju društvenih podela ministar je ukazao na to da je jedan od mogućih mehanizama za otklanjanje izazova unutar oblasti javnog informisanja dijalog – iskren, konstruktivan i otvoren.

,,Stoga i ovom prilikom kandidujem dijalog u kome nema nepoželjnih sagovornika, a ni tema. Iznova pozivam i ohrabrujem sve medijske poslenike da prihvate poziv Ministarstva i da kroz dijalog ravnopravnih zajedno unapređujemo oblast javnog informisanja koja je od posebnog društvenog značaja. Raduje me to što je izuzetno veliki broj medijskih poslenika i njihovih udruženja već pozitivno reagovao na našu inicijativu za uključivanje u dijalog, kao i to što prvih, istina skromnih, pomaka u dobrom pravcu uveliko ima. No, ruku na srce, unutar medijske scene uočavamo i malobrojne, ali zato veoma ,,ratoborne“ ekstreme, i to na različitim stranama, kojima ne odgovara spuštanje tenzija. Oni upravo postoje zahvaljujući tome što kontinuirano izazivaju ili održavaju tenzije unutar medijske zajednice. Na svakom od naših brojnih partnera na medijskoj sceni je da se opredeli da li želi da učestvuje u dijalogu i da ravnopravno sa svim drugim akterima participira u unapređenju ove oblasti ili se opredeljuje da se iz tog dijaloga dobrovoljno isključi, apstinira, odnosno da se samoizoluje. Ministarstvo će poštovati odluku svakog od naših partnera. No, treba imati u vidu da potencijalna odluka pojedinih partnera da se samovoljno isključe iz dijaloga ili da se samoizoluju dovodi do toga da će sami sebe uskratiti za mogućnost participacije u procesu unapređenja medijske scene“, naglasio je ministar.

Govoreći o nekim od najvećih izazova unutar oblasti javnog informisanja ministra je najpre ukazao na to da u Srbiji deluje nešto više od 2.000 štampanih i elektronskih medija, kao i čak 76 novinarskih udruženja.

,,Prvi podatak rečito govori o prisutnom pluralizmu medija, a drugi o dubokim i brojnim podelama unutar medijskog esnafa. Imajući oba ova podatka u vidu, kao i na momente isuviše izraženu dinamiku unutar medijske zajednice, smatram potrebnim da svi zajedno odlučno afirmišemo i podržimo profesionalizam, odgovornost i poštovanje nacionalnih i međunarodnih profesionalnih i etičkih standarda“, kazao je g. Ristić.

,,Naši građani sa sve većom zebnjom uočavaju i svedoče brojnim podelama unutar medijske zajednice što se veoma često manifestuje i na polju kvaliteta medijskog sadržaja. Ovo Ministarstvo, pored ostalog, želi da bude glas svih naših građana koji od medijskih poslenika očekuju rad isključivo u javnom interesu. Posebno zabrinjava to što smo, u kontekstu naših već tradicionalnih razmirica po brojnim temama, isuviše često spremni da sukobimo ljude, a ne argumente. Da li ćemo se, u kontekstu sučeljavanja mišljenja i stavova, oprediliti za silu argumenata ili za argumente sile? Onog momenta kada počnemo da koristimo argumente sile unapred pokazujemo slabost i priznajemo poraz. U suprotnom slučaju, demonstriramo odgovornost, čestitost i hrabrost. To podrazumeva poštovanje etičkih standarda i propisa, kao i afirmaciju kulture dijaloga. Konkretno, to rezultira blagovremenom, objektivnom i celovitom informacijom bez bilo kakvih intervencija u nju“, ukazao je ministar.

,,Istovremeno, jedan od posebno velikih izazova u ovoj društvenoj oblasti jeste ugrožavanje bezbednosti novinara. Različiti oblici ugrožavanja bezbednosti novinara predstavljaju opasnost, ne samo po ličnu bezbednost pojedinca, već i po napore da se nastavi i intenzivira dinamika razvoja u medijskoj sferi. Nagoveštaj postepenih, ali toliko potrebnih promena koji hrabri sve nas jesu i nedavne pravosnažne presude nalogodavcima i počiniocima pojedinih napada na novinare. Međutim, još mnogo toga je pred svima nama kako bismo načinili taj toliko potreban iskorak u procesu daljeg ravnomernog i kontinuiranog razvoja oblasti javnog informisanja. Da i ovoga puta budem potpuno jasan, Ministarstvo osuđuje svaki vid otvorenog ili prikrivenog ugrožavanja bezbednosti novinara ili pokušaje ometanja njihovog nesmetanog profesionalnog rada. Taj stav, koji nipošto nije deklarativnog karaktera, već smo u više navrata otvoreno i odlučno  demonstrirali što činimo i ovom prilikom. Istovremeno, blagu nadu uliva to što podaci UNS–a i NUNS–a  pokazuju da je u prvoj polovini ove godine bilo za 40% manje napada na novinare nego u istom periodu prethodne. Naravno da time nismo zadovoljni, ali ti ohrabrujući podaci ukazuju na to da neke tokove možemo da promenimo u željenom smeru. Zato je Ministarstvo odmah reagovalo u slučaju napada na novinara Vuka Cvijića, ali isto tako i na slučajeve govora mržnje u javnom prostoru, kao i pokušaje verbalnog i fizičkog nasilja prema neistomišljenicima. To su stvari na koje reagujemo apsolutno neselektivno“, napomenuo je ministar g. Ristić.

Ministar je naglasio i to kako je pluralizam mišljenja i stavova potpuno primeren demokratskom društvu.

,,Vredi se podsetiti toga i da je naša medijska scena višestruko polarizovana, kao i toga da mnogi unutar nje doživljavaju sebe isključivo merodavnim da ,,presuđuju“ o tome šta je profesionalno, objektivno ili etično. No, u demokratskom društvu to ne ide baš tako. Te standarde isključivo definišu naši nacionalni propisi, kao i domaći i međunarodni profesionalni i etički standardi. Istovremeno, i građani su ti koji treba da cene da li pojedini medijski poslenici ili strukovna udruženja rade u javnom interesu ili ne. S tim u vezi želim posebno da naglasim to da ovo Ministarstvo nipošto ne teži jednoumlju, već, naprotiv, pluralizmu mišljenja i saglasju u vezi sa najvažnijim temama što bi trebalo da postignemo razgovorom i sučeljavanjem stavova i činjenica, a ne ljudi. Kao ministar odgovoran za oblast javnog informisanja pozdravljam svako iznošenje mišljenja ili stava zasnovano na činjenicama i artikulisano na način da ne narušava dostojanstvo ličnosti, određene zajednice ili grupe. Ministarstvo u ovom sazivu odlučno je u tome da pokuša da unese kvalitativnu promenu unutar oblasti javnog informisanja, a to želimo da postignemo isključivo dijalogom ravnopravnih. Osim što insistiramo na ravnopravnosti svih učesnika u tom dijalogu, posebno akcentujemo odgovornost, objektivnost i profesionalizam. Stoga i svedočimo da je takav stav Ministarstva pozdravio veliki broj medijskih poslenika, udruženja i samih medija. Načinili smo tek prve skromne korake koji su izrodili i prve rezultate. Pred nama je još puno obaveza, izazova i zajedničkog rada“, zaključio je ministar g. Ristić. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading