Vlada republike Srbije
Foto: Alo/Printscreen

Ministarstvo je tokom prvih 100 dana Vlade realizovalo čitav niz aktivnosti koje za cilj imaju dalje jačanje kapaciteta u oblasti javnog informisanja i telekomunikacija.

Izvoz IKT proizvoda i usluga u prvih pet meseci ove godine iznosi 1.616.000.000,00 EUR što predstavlja povećanje od čak 20,5% u odnosu na isti period prethodne, rekordne godine.

Ovom prilikom naglašavamo i to da je tokom prethodne, rekordne, 2023. godine ukupan iznos izvoza IKT proizvoda i usluga bio 3.440.000.000,00 EUR, dok se očekuje da ove godine daj iznos nadmaši čak 4.000.000.000,00 EUR.

Imajući u vidu izuzetne rezultate u ovoj oblasti ona nastavlja da bude najbrže rastuća privredna grana u Republici Srbiji koja daje značajan doprinos povećanju životnog standarda građana, sveukupnom razvoju države i kontinuiranom rastu BDP.

Prosečna neto zarada u oblasti IKT, u periodu od juna 2023. do maja 2024. godine, uvećana je za 13,3% i iznosi 234.407,00 RSD.

U periodu od jula 2023. do juna 2024. godine zabeležen je rast broja zaposlenih u pravnim licima, licima koja samostalno obavljaju delatnost, te je, zaključno sa junom 2024. godine, u oblasti IKT zaposleno 111.352 lica, dok je u 2023. godini u oblasti IKT bilo zaposleno 108.129 lica.
Takođe, među brojnim postignutim rezultatima, posebno se izdvajaju:

Nastavak realizacije kapitalnog projekta izgradnje optičke infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije.

U rekordnom roku objavljen je poziv za pretkvalifikaciju izvođača za izgradnju u okviru druge faze projekta u toku koje će brzi internet stići i do najudaljenijih regija u Republici Srbiji.

Planirano je da u okviru faze 2 ovog projekta bude izgrađeno oko 4.000 km optičkih trasa do više od 500 naselja, i to u ukupnoj vrednosti od oko 120.000.000.000,00 RSD.

Sistem „Pronađi me“, koji je pušten u rad krajem 2023. godine, pokazao se kao dobar model komunikacije sa građanima.

Postojeći model je tehnički unapređen sa dodatnim funkcionalnostima u cilju uspostavljanja sistema za upozoravanje građana u slučaju vanrednih situacija, odnosno elementarnih nepogoda i tehničko–tehnoloških nesreća. Ovaj sistem, čije je testiranje u toku, omogućiće prenos hitnih informacija građanima putem SMS-a, na tačno određenom geografskom položaju o rizičnim događajima, a prema proceni Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istovremeno planira se dalja nadogradnja ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine koja će obezbediti i obaveštavanje građana putem CBS (Cell Broadcast System) poruke. Paralelnim sistemima obaveštavanja (SMS i CBS) Republika Srbija će ući u grupu od svega nekoliko država Evrope koje imaju oba načina upozoravanja javnosti.

Sprovedeni su i konkursi za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Dodeljeno je rekordnih 337.000.000,00 RSD što predstavlja povećanje od 27.000.000,00 RSD u odnosu na prethodnu godinu.

U skladu sa Deklaracijom Svesrpskog sabora o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, od 8. juna 2024. godine, znatno je unapređena saradnja Akademske mreže Republike Srbije (AMRES) i Akademske i istraživačke mreže Republike Srpske (SARNET) čime su stvoreni svi neophodni preduslovi da se postojeća internet veza, sa 1 GB po sekundi, uveća na 10 GB po sekundi što će dati snažan podstrek daljem radu visokoškolskih i naučno–istraživačkih ustanova u Republici Srpskoj.

Nacionalni kontakt centar Ministarstva informisanja i telekomunikacija za bezbednost dece na internetu proširio je aktivnosti i na teritoriju Republike Srpske te su, u tom smislu, Republika Srbija i Republika Srpska otpočele sa sprovođenjem saradnje i u oblasti bezbednosti dece na internetu. U skladu sa tim, avgusta 2024. godine u Banjaluci održana je prva obuka za državne službenike Republike Srpske, dok je sredinom avgusta 2024. godine planirano da u atletskom kampu u Bijeljini stručnjaci Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu održe obrazovne programe tokom kojih će upoznati polaznike sa izazovima koji postoje na internetu i dati preporuke za njegovo bezbedno korišćenje.

Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnom realizacijom brojnih aktivnosti koje za cilj imaju dalje i kontinuirano unapređenje oblasti javnog informisanja i telekomunikacija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading