Aljbin Kurti
Foto: Alo/AP/Alo

Prošla je 21 godina od terorističkog akta u Goraždevcu, gde su albanski teroristi streljali srpsku decu. Tom prilikom ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20). Ovaj zverski zločin nije dobio sudski epilog. I ne samo ovaj. Mnogi zločini ostali su nerasvetljeni, većina zločinaca nije odgovarala.

I ovo je kontekst u kojem žive Srbi na KiM. Njihova je svakodnevica da na ulici sreću svoje dželate. Nema dana koji nije obeležen srpskom krvlju, suzom ili uzdahom.

- Kako da vam kažem, to nam je dar od Aljbina Kurtija i te prištinske vlasti - kazao je jedan stariji čovek u Gračanici.

Prividno lakše je na severu. U stvari, da li je uopšte lakše? I tamo Kurti sprovodi teror i agresiju, situaciju dovodi do usijanja. Hapšenja i progoni, zabrana srpskog dinara, zatvaranje ekspozitura Pošte, benzinskih pumpi... Uzurpacija privatne imovine, prekopavanje grobova, a na kraju i pretnja otvaranja mosta preko Ibra u Severnoj Mitrovici.

Sve ovo boli srpski narod. Posebno bole zločini, rane na srpskim dušama.

- Pamtim taj 13. avgust 2003. godine. Bio sam pored brata kada je ubijen, Imao sam osam godina, a brat 13, tog dana smo zajedno otišli na reku. I ja sam bio pored njega kada se to sve dešavalo. Šta da kažem... Prošla je 21 godina, ništa se nije promenilo - kaže Nemanja Dakić za Kosovo onlajn.

Pantelija Dakić ubijen je pored reke dok je stajao pored založene vatre. Na obali je bilo stotinak dece.

Goraždevac

Foto: Printscreen/RTS

 

 

- Odjeknuli su rafali. Mi smo bili odatle udaljeni nekih desetak metara. To je bilo streljanje usred bela dana. Više od 100 dece je bilo - kazao je Dakić.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin kazao je da se zločin u Goraždevcu ne sme zaboraviti.

- Za smrt dečaka niko nije odgovarao. Njihova smrt ni na jednom skupu Evropske unije, Euleksa, Kfora, NATO nije tema. Svake godine Šiptari razbiju spomenik sa njihovim imenima. Ivana i Pantelije se sećaju njihove ubice, njihove porodice i njihov narod. Oni koji su bili dužni da ih zaštite ili bar da nađu i kazne njihove ubice odavno su ih zaboravili. Euleks je prekinuo istragu, a EU nikada nije pitala svoju policiju zašto više ne traže ubice. Srbija ne sme da zaboravi, a Srbi ne smeju da prestanu da jačaju svoju državu. Ako zaboravimo i ako izgubimo državu, beskrajni niz ubijene srpske dece će se nastavljati - poručio je Vulin.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ukazuje da činjenica da dvadeset i jednu godinu ovaj monstruozni teroristički akt nije dobio sudski epilog, ostaje neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodnih misija, čiji je osnovni zadatak bio uspostavljanje vladavine prava i zakona na posleratnom Kosovu.

- Za nama je više od dve decenije tugovanja za nastradalom srpskom decom u Goraždevcu i isto toliko godina uzaludnog očekivanja i nade da će taj zločin biti rasvetljen, a deca koja su ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici simbol su stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u godinama nakon dolaska međunarodnih snaga u našu južnu pokrajinu. Oni su ujedno i žrtve sulude ideologije mržnje koja je usmerena prema čitavom srpskom narodu, njegovom trajanju, istoriji i kulturi na teritoriji Kosova i Metohije i, nažalost, ta ideologija do danas nije napuštena i ima brojne pristalice i političke sponzore u Prištini - navodi se u saopštenju.

Bivši predsednik Privremenog organa za Pećki okrug Miloš Dimitrijević kaže da je zločin u Goraždevcu strašan i da rane još uvek bole, ali dodaje i da je za Srbe i danas teška situacija.

- Nažalost, rečeno je bilo da će da se prevrne svaki kamen da se nađu počinioci, a posle par godina su obustavili istragu. Tragično je što ti počinioci nisu pronađeni. Svake godine nam je sve teže, manje je naroda, manje ljudi koji žive ovde na prostoru Kosova i Metohije, pogotovo u Goraždevcu, u ovoj srpskoj sredini. Svaka godina je teža kako za roditelje, za njihovu rodbinu, tako i za nas meštane i građane koji živimo ovde na ovim prostorima. Sa jednom velikom tugom i žalošću sećamo se Ivana i Panta, i ovaj turnir se održava povodom njihovog ubistva, smrti nedužne dece - naglašava Dimitrijević.

 

I JUČE ODJEKIVALI PUCNJI

Dvojica maskiranih napadača napala su u porodičnoj kući Nenada Jovanovića iz sela Korminjane, kod Raniluga, i lakše ga povredili. Do napada je došlo kada se Nenad sa porodicom spremao na počinak. Napadači su čak i pucali u pravcu njegove kuće.

- Prvo su me udarali metalnom šipkom i povredili mi rame. Nakon toga ispalili su tri hica iz pištolja, a potom su se udaljili kada se na licu mesta pojavila moja supruga i počela da viče na njih - kaže Nenad i napominje da napadači nisu ništa govorili, odnosno tražili, tako da ne može da pretpostavi njihovui nacionalnost i eventualne motive zločina

Nema povređenih, a osim tragova ispaljenih metaka, u samoj kući nema veće štete.

Napadači su se sa lica mesta udaljili pešice pod zaštitom noći, prema Binačkoj Moravi, koja je udaljena par stotina metara.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading