Birn
Foto: Printscreen/Printskrin

- Stotine miliona evra ulaze u ovu državu preko lobi grupa, a cilj je da da promene kritičku svest u našoj zemlji i da se bore protiv ovog režima. Ja vam ne govorim tajne inormacije, sve vidim u finansijskim tokovima. U Nišu je registrovana takva firma, trenutna tema im je litijum, daju 13.000 po osobi, neka mi zameri ko god želi, ja znam znam koliko rizikujem ovim što govorim - rekla je Tabaković na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Kako je dodala, "oni otvaraju i zatvaraju račune, menjaju firme, a cilj im je da obuče mlade u Srbiji kako se ruši vlast".

- Nekome nije stalo da ova zemlja napreduje. Ovo bi trebalo da se zna, da se ne ponavljaju ove stvari - rekla je Tabaković.

Reči Guvernerke Jorgovanke Tabaković potvrđuje i pisanje portala Thegreyzone.com koji piše da EU traži da im Birn vrati garant od 300.000 evra zbog malverzacija.

Kriza u kojoj se našla Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN), koja je direktno pod nadzorom britanske vladine agencije koju je Rojters jednom nazvao "uticajnim alatom moći britanske spoljne politike", izgleda da je na ivici kolapsa nakon ozbiljnog sukoba između zaposlenih i rukovodstva.

Procurili e-mailovi koje je pregledao The Grayzone otkrivaju "duboku krizu" koja je zahvatila ovu zapadno kreiranu i finansiranu mrežu, koja preti da razori organizaciju. Ova mreža je bila glavna propaganda platforma u arsenalu više zapadnih vlada i fondacija, te je težila da preoblikuje nemirni region u korist evropskih i američkih interesa, objavljujući mnoge "proizvode" u službi ovog cilja. Sada, čitav informacioni ratnički imperij izgleda da stoji na nesigurnom tlu.

E-mailovi, koji su procurili u aprilu, otkrivaju da se unutrašnja "kriza" dogodila u BIRN. Ova katastrofa uglavnom je pripisana njenom regionalnom direktoru, Milki Domanović, koja nadgleda "portfelj regionalnih projekata" organizacije. U e-mailovima, brojni neimenovani zaposleni optužuju je za različite ozbiljne propuste, uključujući "zanemarivanje dužnosti" i "neprikladno ponašanje". Njena navodna nesposobnost i "loše upravljanje" navodno su doveli do zahteva EU da se vrate grantovi u iznosu od 300.000 evra. Autentičnost e-mailova potvrdili su sami zaposleni BIRN-a.

Spisak donatora BIRN-a je prava galerija obaveštajnih ispostava i regionalnih zapadnih ambasada. Procurili dokumenti pokazuju da britansko učešće ide daleko iznad samog finansiranja ovih medija, sa njenim obaveštajnim službama koje čak obučavaju operativce organizacije, pa čak i usmeravaju njihove aktivnosti putem takozvanog Britanskog saveta (BC).

Veteranski diplomata Harold Bili opisao je Britanski savet kao jednu od "glavnih međunarodnih agencija za propagandu Londona", pored BBC-ja. Nedavno je Rojters nazvao BC "uticajnim alatom meke moći britanske spoljne politike."

Procurili interni dokument otkriva da je Britanski savet preuzeo kontrolu nad BIRN-om u okviru projekta Ministarstva spoljnih poslova, navodno sa ciljem "podrške većoj medijskoj nezavisnosti na Zapadnom Balkanu." Državno sponzorisana operacija takođe tvrdi, bez trunke ironije, da teži da se suprotstavi "zarobljavanju medija" u regionu gde su najbolje finansirani mediji sponzorisani od strane zapadnih vlada.

Nedavno je Britanski savet razmatrao stvaranje "naprednog alata za izveštavanje angažovanih građana" koji bi omogućio BIRN-u i drugim tajno britanskim podržanim medijima - piše ovaj poznati portal!

(TheGreyZone.com)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading