Zoran Drakulić
Foto: Printscreen/Printscreen

Ipak, ovaj tajkun se ne ustručava da napada projekte poput iskopavanja litijuma, koji, prema svim informacijama, moraju biti sprovedeni po najstrožim evropskim standardima. Kako je moguće da čovek koji je direktno odgovoran za uništavanje šuma i devastaciju prirode ima obraza da kritikuje projekte koji bi, uz pravilnu regulaciju, mogli doneti značajnu korist državi? 

Iskopavanje litijuma predstavlja ogromnu priliku za Srbiju, ne samo u ekonomskom smislu, već i kao korak napred ka održivom razvoju i zelenoj ekonomiji. Litijum, kao ključni element u proizvodnji baterija za električna vozila i skladištenje energije, postaje sve značajniji u globalnoj borbi protiv klimatskih promena. Uz poštovanje najviših ekoloških standarda, ovaj projekt može doneti značajan ekonomski rast i unaprediti životni standard u Srbiji, dok istovremeno doprinosi globalnim naporima za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Drakulićev slučaj je klasičan primer onoga što se dešava kada su lični interesi i debeli novčanici jedini motiv. Kada mu seča šuma puni džepove, ekologija mu nije ni na mapi. Ali kada je u pitanju projekt od kojeg bi država mogla imati koristi, odjednom postaje veliki zaštitnik prirode. Ovo licemerje je više nego očigledno i pokazuje koliko su plitke i neiskrene njegove tvrdnje o brizi za životnu sredinu.

Potkradali kupce, zakidali na peletu

Dalje, Drakulić je 2022. godine bio u centru skandala kada je njegova firma "Bio enerdži point" zakidala kupce peleta. Jedan od njih je svedočio da je nakon provere ustanovio da u isporuci fali više stotina kilograma, što je njemu tada bio ekvivalent devet dana grejanja. Ovaj incident dodatno osvetljava njegovu poslovnu praksu i baca sumnju na njegove navodne ekološke vrednosti.

Ne treba zaboraviti ni njegovu političku prošlost – Drakulić je bio jedan od glavnih finansijera Demokratske stranke Srbije (DSS) u vreme kada je Rio Tinto počeo sa planovima za eksploataciju litijuma u Srbiji. Tada mu ekologija očigledno nije smetala, jer je bio u poziciji da profitira. Međutim, danas, kada od tog projekta nema ličnu korist, postaje zagovornik zaštite prirode.

Briga za ekologiju - paravan za zaštitu sopstvenih interesa

Licemerno je da čovek, koji je direktno odgovoran za seču šuma i uništavanje srpske prirode, kritikuje projekte koji su planirani da se realizuju po najvišim evropskim standardima. Njegova briga za životnu sredinu izgleda kao paravan za zaštitu sopstvenih interesa, a ne iskrena namera da se očuva priroda Srbije. U međuvremenu, odgovorno iskopavanje litijuma pruža šansu za ekonomski i ekološki napredak Srbije, čime bi naša zemlja mogla postati ključni igrač u globalnoj tranziciji ka zelenim tehnologijama.

(24 sedam)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

15.08.2024 12:00

Da li gospodin drakula izdvaja bar jedan dinar za kupovinu sadnica i sađenje novih (opustosenih) šumskih površina? Ima i debeo obraz i debeo budjelar. Možda će unuče hteti da šeta šumom?