ivan videnović
Foto: Printscreen/YouTube/ Boris Siber

Pojačavanje intenziteta njihove štetočinske aktivnosti i medijske ofanzive na tzv. Bemaks portalima, poput Portala Analitike, primetno je nakon 30-avgustovskih promena.

Jedan od onih najzastupljenijih je, svakako, Ivan Videnović.

Upitan da li je saglasan sa sve glasnijim stavovima da je rekonstrukcijom crnogorske Vlade započet projekat etnofederalizacije, kojim se stvaranjem narodne Vlade pokušava stvoriti država naroda, umesto države građana, ovaj sagovornik Analitike napominje da ne postoje prosperitetne države konstitutivnih naroda.

Bez principa „država je nacija“ ne može se nastaviti put evropskih integracija. Vraćanje jedne političke nacije, koja je kao takva postigla značajne korake u euroatlantskoj emancipaciji, u plemensko ustrojstvo je zločinački naum podstaknut iz Beograda, sa ciljem formiranja Republike Srpske Crne Gore, u kojoj bi trajno bila uspostavljena korupcionaška vlast nekog crnogorskog Dodika, potčinjenog Beogradu“, kaže Videnović.

Nadalje, on tvrdi da je u pitanju projekat koji se temelji na podelama o kojima je toliko puta bilo reči, a koje je zacementirala Srpska pravoslavna crkva, posebno od 2020. kada se, kako napominje, proglasila crkvom samo srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Ipak, težak je to cilj i mislim da ne postoji politička inteligencija ni u sadašnjoj vlasti Crne Gore, ni u SPC, koja bi ga sprovela u delo“, poručuje Videnović.

Sagovornik Analitike ocenjuje da crnogorska vlast, sastavljena od načelno proevropskih, rusko-četničkih i manjinskih stranaka ne može biti ni stabilna, ni dugog veka.

Rezolucija o Jasenovcu Skupštine Crne Gore, koja sa tim zločinima niti ima previše veze, niti je bila potrebna u ovom trenutku, doneta je sa jasnim jedinim ciljem narušavanja crnogorsko-hrvatskih odnosa. Na stranu sada to da li je reakcija Hrvatske opravdana ili ne, očigledno je da su donosioci rezolucije računali na negativnu reakciju i namerno je proizveli“, podvlači Videnović.

Kako naglašava, očekuje da će iskušenja pred kojima će se naći Crna Gora i pad popularnosti PES-a, biti takvi da će nametnuti pregrupisavanje na političkoj sceni i logične saveze proevropskih i suverenističkih snaga.

„Samo takvi savezi, koji u prvi plan stavljaju interes države i građana, a u drugi crnogorsko ili srpsko etničko poreklo, mogu dovesti do stabilne Vlade, koja će uspešno okončati evropski put Crne Gore započet 2006. godine. To će istovremeno biti i najveći stimulans evropskim integracijama za čitav region, a pogotovo za Srbiju koja je trenutno naizgled beznadežno zaglavljena u nacionalističkom i antievropskom narativu“, zaključuje Videnović.

Bonus video:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading