protest
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Nacionalni fond za demokratiju (NED), neprofitna organizacija sa središtem u SAD (jedna od takozvanih "NVO") deluje kao "bele rukavice" američke vlade, ističe u svom izveštaju Ministarstvo spoljnih poslova Narodne Republike Kine.

Ozbiljna šteta državama

Detaljna analiza koju je sprovelo Ministarstvo odbrane Kine pod nazivom "Nacionalna zadužbina za demokratiju: šta je to i šta radi" otkriva da se organizacija NED dugo bavila režiranjem državne vlasti u drugim zemljama, mešanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, podsticanjem podela i konfrontacije, zavaravanjem javnog mnjenja i vršenjem ideološke infiltracije, sve pod izgovorom promovisanja "demokratije".

Pod parolom "demokratije", kako je navedeno u analizi, ova organizacija nanela je ozbiljnu štetu državama u kojima je zabeleženo njeno delovanje.

- Bezbrojna zlodela ove američke organizacije nanela su ozbiljnu štetu i zaslužila oštru osudu međunarodne zajednice - ističe kinesko ministarstvo.

Kako se napominje, poslednjih godina, NED je stalno menjao taktiku i "otišao još dalje u delovanju protiv istorijskog trenda mira, razvoja i saradnje".  

Istaknuto je i da je ova organizacija postala ozloglašena po svojim metodama delovanja u pojedinačnim državama:

- Postala je ozloglašenija po infiltraciji, subverziji i pokušajima sabotaže protiv drugih zemalja.

Na njihovoj meti kako se navodi u izveštaju kineskog Ministarstva spoljnih poslova našla se i Republika Srbija.

Mešanje u izbore u Srbiji i izazivanje haosa

Posebnu pažnju kinesko ministarstvo u svom izveštaju poklonilo je izborima u Srbiji koji su se dogodili u aprilu 2022. i decembru 2023. godine.

Ministarstvo inostranih poslova Kine na primeru naše zemlje ukazuje na mehanizam kako proevropske i proameričke nevladine organizacije manipulišu i mešaju se u izbore drugih zemalja kroz organizaciju masovnih demonstracija.

Podsetimo, Srbija je u gorenavedenom periodu održala predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore.

Kinesko ministarstvo je otkrilo kako se američka organizacija mešala u ceo izborni proces i kako ističu "dali su sve od sebe da poguraju proameričke opozicione kandidate uoči izbora".

Takođe, ova analiza jasno ukazuje ko je bio glavni pokretač protesta pod parolom "Srbija protiv nasilja", kao i šta je bio cilj tih protesta.

Otimanje države

Da je u srži gorenavednog političkog protesta bio "juriš na fotelje" sa ciljem rušenja vlasti koja je izabrana voljom naroda jasno proizilazi iz navedene analize. Naime, cilj protesta pod parolom "Srbije protiv nasilja" bilo je pokušaj rušenja vlasti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i pokušaj da se na vlast u Srbiji instaliraju poslušne takozvane "proameričke" i "prozapadne" opozicione stranke.

- U maju 2023. godine, nakon dva uzastopna incidenta (tragedije) u Srbiji, grupe za ljudska prava pod pokroviteljstvom NED-a i proameričke opozicione organizacije organizovale su masovne demonstracije tražeći ostavku srpske vlade - navodi se u ovom kineskom zvaničnom izveštaju čime se ukazuje na motiv takozvanih protesta "protv nasilja".

Uspostavljanje poslušnih vlada

U svojoj detaljnoj analizi, kroz brojne primere širom sveta, ministarstvo inostranih poslova Kine ukazalo je na dobro uvežbanu mašineriju NVO sektora.

Kako iz ovog izveštaja prozilizi moćne sile pozivajući se na " demokratiju" kroz svoj NVO sektor najstrašnije povređuju prava pojedinačnih naroda za uspostavljanjem reda u sopstvenim državama.

Krajnjii svrha njihovog delovanja je, kako se ističe, uspostavljanje poslušnih vlada, koje će biti "podobnije za saradnju", tj. koje će umesto svojoj zemlji služiti njihovim interesima. 

Kao cilj ovog izveštaja kinesko Ministarstvo inostranih poslova navodi pre svega demaskiranje delovanja ovakvih američkih i evropskih organizacija kao i potrebu da se prozre u njihovu pravu prirodu.

Takođe, kinesko ministarstvo ističe da je značaj ovog izveštaja pre svega u upozorenju zemljama  da se čuvaju i suprotstave pokušajima ometanja i sabotaže od strane amerčke organizacije NED i njoj sličnih kako bi sačuvale svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Ističe se da prepoznavanje i zaštita od ovakvih negativnih uticaja podržava svetski mir i razvoj kao i međunarodnu pravednost i pravdu.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (8)

Loading
Tanja

15.08.2024 21:28

Amerika hoće svuda u svetu da bude dežurni policajac i hoće da ruši vlast u Srbiji samo zato što nećemo da uvedeno sankcije Rusiji.

Zoka

15.08.2024 21:32

Ovo jesu vesti gde se čovek nekako razočara, ali ne i iznenadi. Svi mi u Srbiji znamo da iza ovih protesta odnosno organizatora protesta stoji neko drugi a ne oni sami.

Zvezdica

15.08.2024 21:34

Jasno je kao dan da iza protesta stoje veliki protivnici ekonomskog razvoja Srbije.

Uroš

15.08.2024 21:37

Jasno je da Amerika stoji iza toga da se naruši stabilnost u državi.

Žika

15.08.2024 21:38

Amerikanci su u svakoj čorbi mirođija, tako da mi ništa ne čudi da su i ovaj put umešali svoje prste.

Ozren

15.08.2024 21:47

Nije ni malo začuđujuće da se Amerika petlja u sve u svetu celom.