Senad Ramović Becan
Foto: Alo/Foto: Printskrin Hepi TV

 

Pedeset dana trajala je potraga za vođom vehabijskog pokreta u Srbiji, Senadom Ramovićem Becanom, koji je likvidiran u subotu uveče u naselju Hotkovo u Novom Pazaru u akciji koju su sproveli pripadnici SAJ i BIA. Ramović je jedan od glavnoosumnjičenih za vrbovanje i radikalizaciju Miloša Žujovića koji je 29. juna hicem iz samostrela teško povredio žandarma ispred ambasade Izraela u Beogradu.

Od tog terorističkog napada, vođa vehabija krio se najpre na teritoriji Kosova i Metohije, a zatim u svom selu koje se nalazi na jednom brdu odakle se vidi ceo Novi Pazar. Nakon terorističkog napada u Beogradu, policija je pretresla kuću Senada Ramović i u njoj su tada pronašli sablje i noževe, kao i zastavu Islamske države.

ODBIO DA SE PREDA

Pripadnici BIA dobili su informaciju da se Ramović "vratio" sa KIM i da boravi u kući svog zeta u Hotkovu. Ubrzo je angažovana Specijalna antiteroristička jedinica čiji su pripadnici krenuli ka ovom naselju. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao da je Ramović odbio da se preda i da je pucao na pripadnike MUP. Dodao je da je Ramović i ranije zapretio da će pucati ako policajci budu pokušali da uđu u njegovu kuću.

-Krio se u kući svog zeta Aldina Birđozlića, koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Nišu. Prilikom hapšenja, Ramović je pružio otpor, pucao je na policiju, ispalio je tri-četiri hica i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice su ga likvidirali, rekao je Dačić i dodao da se radi o zajedničkoj akciji BIA, MUP i Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru.

Prema nezvaničnim saznanjima, pripadnike BIA do vođe vehabija, Senada Ramovića Becana, odveo je jedan od njegovih najbližih saradnika. Upravo Ramovićev sledbenik pokazao je policiji kuću u kojoj se on skrivao.

-Čuo sam zvuk motora nekog terenca , ali svetla nisam video, farovi su bili isključeni. Zatim je došlo još dvadesetak džipova i drugih policijskih automobila. Prošli su pored moje kuće i krenuli su ka Becanovoj kući. Pomislio sam da je rešio da se preda jer znam da ga je policija tražila, kaže jedan od meštana iz naselja Hotkovo.

SAHRANJEN ODMAH NAKON OBDUKCIJE

Ubrzo po tome objavljena je vest da je Ramović pucao na policiju i da je likvidiran. Ovo naselje, ali i svi putevi koji vode ka Hotkovu koje se nalazi u blizini administrativne linije sa KIM, bilo je pod policijskom blokadom do ranih jutarnjih sati. Nakon obavljene obdukcije, telo vođe vehabijskog pokreta sahranjeno je na groblju u Hotkovu.

Miloš Žujović

Foto: Alo/ilustracija

 

 

Odmah po terorističkom napadu u Beogradu, kada je Miloš Žujović samostrelom teško povredio srpskog žandarma, Ramović je pobegao na KIM. Oglasio se video porukom u kojoj je naveo da se neće predati i da je "njemu smrt određena." Tokom obraćanja on je zapretio da će se pojaviti "novi" koji će biti isti kao i on.

-Možete da me ubijete, ali me ne možete poniziti i naterati da puzim pred vama. Meni je smrt određena, Alah mi je odredio koliko ću da živim. Mislite da će te sve rešiti ako me ubijete, a tako mi Alaha, stotine će se pojaviti ovakvih kao ja, rekao je, između ostalog, Ramović u video poruci.

 

Bio bokser, u luks vili vrbovao sledbenike

U prigradskom naselju Hotkovo Ramović je imao ogroman plac, vilu, prateće objekte... Ispred svoje kuće često je organizovao grupne molitve za svoje istomišljenike i njihove supruge.

Ovaj bivši bokser na svom imanju svakodnevno je trenirao i jahao konje.

-Dolazili su neki ljudi sa bradama, dovodili su svoje supruge koje su na glavama imale dugačke marame. Okupljali su se na Becanovom imanju, slušali su tu verska predavanja, obavljali molitve. On bi često na zvučnicima znao da pusti citate iz muslimanske svete knjige, kaže jedan od meštana Hotkova.

 

U samici proveo 13,5 godina, hteo da ubije Zukorlića

Senad Ramović Becan u samici je proveo 13,5 godina nakon što je uhapšen u velikoj policijskoj akciji koja je 2007. godine sprovedena na planini Ninaja u Novom Pazaru. Tada je policija opkolila teroristički kamp kojim je Ramović rukovodio pa je došlo do vatrenog okršaja u kojem je smrtno stradao pripadnik ove zajednice Ismail Prentić, a teške povrede zadobili su Senad Ramović i još 14 vehabija.

U bunkerima i šatorima policija je tada pronašla veliku količinu oružja i municije. Zbog planiranja terorističkih akcija i ubistva tadađnjeg muftije, Muamera Zukorlića, ova grupa je osuđena na višegodišnje zatvorske kazne.

 

 Hvalio se prijateljstvom s Legijom

Po izlasku iz zatvora, Ramović je medijima ispričao da je tokom zatvorskih šetnji viđao Milorada Ulemeka Legiju, da je sa njim često razgovarao, te da su postali prijatelji.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading