brabić
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Ona je na društvenoj mreži "X" (bivši tviter) napisala:

 

 

- Sa uživanjem sam čitala odgovor koji mi je uputio političar Ratko Ristić (Profesor Ratko Ristić odgovorio Ani Brnabić nakon prozivki koje je uputila na njegov račun zbog autorskog teksta u Danasu - Politika - Dnevni list Danas). Evo šta je u tom odgovoru, uglavnom o sebi, rekao:

1. KAD SE RATKU RISTIĆU NEŠTO NE SVIDI, UMESTO ARGUMENATA PRELAZI NA UVREDE.

Tako je Ratko Ristić morao da naglasi kako „nije uveren“ da sam sama pisala odgovor – jer sam, valjda, glupa, nepismena, polupismena, poluusmena i sve ostalo što često imam prilike da čujem od opozicionih političara. To je dopunio još jednom uvredom, nazvavši me, neodređeno, „bićem“ („bića poput Ane Brnabić“). I to sam čula mnogo puta tokom svoje političke karijere – homopremijerka, Čale, gospodin ili gospođa, čudo, greška prirode i sl. Ovo je, ipak, prvi put da uvreda dolazi od prorektora (za međunarodnu saradnju!) Univerziteta u Beogradu.

2. NA IZBORIMA 2022. PODRŽAO KOALICIJU „MORAMO“ (ZA KOJU JE KiM NEZAVISNA DRŽAVA, SREBRENICA GENOCID, KOJA JE ZA ČLANSTVO SRBIJE U NATO I ZA HITNO UVOĐENJE SANKCIJA RUSIJI), ALI SAMO ZBOG ĆUTE!

Kakav odgovoran stav! Ratko Ristić je javno pozvao ljude da glasaju za koaliciju „Moramo“ (vidi ispod), a sada kaže da nije bio za tu koaliciju, već za Ćutu?? Pa zašto danas onda nije sa Ćutom, već ga je prvo zamenio Boškom, pa onda Boška i Ćutu Nestorovićem – i to za nepune dve godine?!? A danas se na tim skupovima pravi da Nestorovića ne poznaje, a druguje sa Marinikom koja bi, takođe, odmah uvela sankcije Rusiji i proglasila Srbe za genocidni narod. Tako je to kad niste preterano opterećeni „sitnicama“ kakve su principi i odgovornost.

3. DO 2021. SE NIJE PROTIVIO PROJEKTU „JADAR“ I RIO TINTU JER GA „NIKO NIŠTA NIJE NI PITAO“, A ONDA JE POČEO DA SE PROTIVI – IAKO GA NI TADA NIKO NIŠTA NIJE PITAO?!?

Priznaje Ratko Ristić da je između 2004. i 2021. obavljao različite odgovorne poslove za državu – od kontrole prostornih planova, do davanja saglasnosti na projekte (između ostalog) izgradnje malih hidroelektrana. Nije se, kaže, tada izjašnjavao o Rio Tintu i litijumu jer ga „niko ništa nije ni pitao“, a projekat je, kaže, bio „obavijen velom tajne“. Kakva je to laž najbolje govori to što je vlada Demokratske stranke (DS), 2012., usvojila Nacionalnu strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara, a u kojoj se imenom pominju Rio Tinto i litijum kao jedan od naših najvažnijih resursa. Čak ni to profesoru Ristiću nije dalo povoda da proveri o čemu se radi, da se zabrine, da se oglasi (jer, zaboga, niko ga ništa nije pitao), ali se odjednom, iznebuha, setio 2022. godine! Intrigantno.

4. DAVAO JE SAGLASNOSTI ZA MALE HIDROELEKTRANE, ALI NIJE ZNAO DA ĆE IMATI NEGATIVAN UTICAJ NA ŽIVOTNU SREDINU!

Čekajte, ljudi – pa profesor Ristić je upravo za tu oblast ekspert, kako nije znao? Koliko li onda greši u ostalim oblastima svoje sekundarne ekspertize – rudarstvu, medijima, izboru političkih stranaka koje podržava? A pošto je naknadno shvatio da je pogrešio i išao da ruši te male hidroelektrane za koje je, kao ekspert, davao saglasnost da se grade, da li je možda vratio novac državi koji je naplatio kao ekspert, pošto je naknadno zavapio da ipak nije imao dovoljno znanja da proceni eventualni negativan uticaj na životnu sredinu? Ne. Novac je zadržao.

5. POŠTO JE VEĆ EKSPERT NAJŠIREG SPEKTRA, RISTIĆ JE SADA POSTAO I MEDIJSKI ANALITIČAR.

On, kome su Šolakovi mediji najsvetliji primer profesionalizma, ostale medije naziva „nižerazrednim propagandno-informativnim bućkurišima“ i „tragedijama srpskog novinarstva“. U zaključku, ako Ratka pitate – sve što nije Šolakovo je tragedija, a sve što je Šolakovo je lepo i profesionalno.

KONAČNO, MOJA PITANJA LJUDIMA SU SLEDEĆA:

1. Kakvo poverenje vam uliva čovek koji je 2022. podržao koaliciju „Moramo“ (levo-anarho-komunističku opciju), a 2024. pokret Branimira Nestorovića (desno-marsovsko-zavereničku opciju)? 2. Kako verujete u stručnost osobe koja je kao ekspert Republičke revizione komisije davao saglasnost za male hidroelektrane, a onda išao da ruši baš te male hidroelektrane? 3. Kako vam se čini principijelnost osobe koja je za nepune dve godine promenila tri stranke, a danas pristaje da govori na protestima sa kojih fizički izbacuju Branimira Nestorovića uz koga je politički? I to vam je sve što treba da znate o Ratku Ristiću.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (27)

Loading
Ana

19.08.2024 16:21

Ristić koristi ekološke teme kao oružje u političkoj borbi, ali gde je bio pre nego što je politika postala isplativa? Njegova priča je prazna i vođena isključivo ličnim interesima.

Teodora

19.08.2024 16:24

Ratko Ristić koristi ekologiju kao paravan za svoje političke napade, ali iza tih napada se krije borba za vlast, a ne za čistiju Srbiju.

Zoran

19.08.2024 16:24

Kako možemo verovati nekome ko menja političke stavove kao što Ristić to radi? Njegova nedoslednost ruši svaki kredibilitet kao navodnog zaštitnika prirode.

Ema

19.08.2024 16:25

Ristićeva politička karijera pokazuje koliko je spreman da manipuliše ekološkim pitanjima kako bi ostvario politički uticaj. Njegova briga za ekologiju je selektivna.

Vukašin

19.08.2024 16:25

Ristić menja političke partnere kao što menja svoje ekološke stavove – u zavisnosti od toga šta mu trenutno donosi političku korist.

Ognjen

19.08.2024 16:26

Politika Ratka Ristića nije vođena principima već interesom. Njegovi ekološki stavovi su samo alat kojim se služi da bi napadao političke protivnike.

Filip

19.08.2024 16:26

Kada neko ko je profesor šumarstva počne da se ponaša kao politički oportunista, postaje jasno da njegova borba za ekologiju nije iskrena.

Strahinja

19.08.2024 16:27

Ristić se prikazuje kao stručnjak za ekologiju, ali njegova politička nedoslednost govori o njemu više nego sve diplome koje ima.

Đorđe

19.08.2024 16:28

Ristićeva karijera je primer kako neko može da koristi ekološke teme za sopstvene političke ciljeve, bez stvarne brige za prirodu ili zajednicu.

Aleksa

19.08.2024 16:28

Ristićeva kritika projekata koje je ranije podržavao pokazuje koliko su njegovi stavovi fleksibilni kada je u pitanju sopstvena politička pozicija.

Sale

19.08.2024 16:29

Kako se Ristić može predstavljati kao ekološki stručnjak kada se njegovi stavovi menjaju u zavisnosti od političke koristi? Njegova nedoslednost je očigledna.

Goran

19.08.2024 16:30

Ratko Ristić koristi svoje ime da bi se umešao u politiku, ali njegove stalne promene političkih stavova govore o tome koliko je njegova briga za ekologiju neiskrena.

Borko

19.08.2024 16:30

Kako verovati Ristiću kada se njegova politička lojalnost menja u zavisnosti od trenutne situacije? Njegova ekološka borba je samo paravan za političke ambicije.

Darko

19.08.2024 16:31

Ratko Ristić je postao sinonim za političku nedoslednost. Njegova briga za ekologiju izgleda kao sredstvo za sticanje političke moći, a ne kao stvarna želja da zaštiti prirodu.

Rade

19.08.2024 16:32

Ratko Ristić je postao majstor u menjanju političkih saveznika, dok se lažno predstavlja kao borac za ekologiju. Njegova agenda je daleko od zaštite prirode.

Aleksa

19.08.2024 16:32

Ako Ristić stvarno brine o ekologiji, zašto se njegova politička lojalnost menja brzinom svetlosti? Njegova reč više ne znači ništa.

Branka

19.08.2024 16:33

Ristić koristi ekološka pitanja kao izgovor za svoje političke ambicije. Njegova briga za životnu sredinu je očigledno samo usputna stanica.

Andrija

19.08.2024 16:33

Teško je verovati nekome ko je spreman da menja strane kad god mu to odgovara. Ristićeva ekologija je samo maska za političko kalkulisanje.

Viktor

19.08.2024 16:34

Ristić je postao simbol političke nedoslednosti u Srbiji. Njegova "briga" za ekologiju je samo sredstvo za postizanje političkih ciljeva.

Matija

19.08.2024 16:34

Kad neko kao Ristić promeni toliko političkih opcija, jasno je da su mu principi poslednja stvar na umu. Njegova ekologija je samo politički trik.

Marko

19.08.2024 16:35

Kada se Ristić predstavlja kao stručnjak za ekologiju, a istovremeno menja političke stavove, jasno je da mu nije stalo do stvarne zaštite prirode.

Lazar

19.08.2024 16:36

Ratko Ristić se sve više razotkriva kao politički oportunista. Njegovo igranje na kartu ekologije je samo sredstvo da pridobije simpatije.

Hana

19.08.2024 16:36

Ristić koristi ekologiju kao politički alat, ali njegove stalne promene stavova pokazuju da je njegova briga za životnu sredinu prilično selektivna.

Vanja

19.08.2024 16:38

Ristić se trudi da se prikaže kao borac za ekologiju, ali njegovo stalno preletanje između političkih opcija jasno pokazuje da je to samo maska.

Bogdan

19.08.2024 16:39

Ratko Ristić menja političke strane brže nego što priroda može da se oporavi. Njegova "ekološka svest" je samo prilika za politički probitak

Petar

19.08.2024 16:39

Ristić koristi ekološka pitanja da bi privukao pažnju, ali njegove stalne promene političkih saveznika pokazuju da mu je stvarni cilj politička moć.

Jovan

19.08.2024 16:40

Ko još može da veruje Ristiću kada se njegovi ekološki stavovi menjaju u skladu sa političkom klimom? Njegova borba za ekologiju je daleko od iskrene.