Džefri Pajat
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Ovo je za u intervjuu za Glas Amerike rekao pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri Pajat.

Pajat je rekao: 

- Ovo je važan projekat za SAD iz nekoliko razloga. Prvo, važna je prilika za produbljivanje veza između Srbije i Evropske unije, što je cilj američke politike već mnogo godina. Ail je i ključan deo našeg partnerstva sa EU u ubrzanju energetske tranzicije i posebno da prouzvedemo velike količne ključnih minerala koji će nam biti potrebni. Da ispunimo cilj koji svi želimo - smanjenje emisija ugljen-dioksida u našim ekonomijama. 

Na pitanje novinara Glasa Amerike "Kažete da je to važno zbog jačanja veza Srbije i SAD, EU, ali da li je važno za Srbiju?" Pajat je rekao:  

- Mislim da o tom pitanju treba da odluči narod u Srbiji. Ja mislim da je ovo generacijska prilika za Srbiju da zauzme lidersku poziciju. U industriji koja će biti jako važna u budućoj konkurentnosti u SAD, Evropi i izvan. Svi smo isuviše zavisni od jedne zemlje - Kine koja u najvećoj meri kontroliše rudarenje i preradu ovih energetskih minerala. SAD i EU sistematski pokušavaju da diversifikuju taj lanac snabdevanja. Pitanje gde će se desiti diversifikacija je i dalje otvoreno. Ali Srbija, zbog svoje geologije, ima priliku da igra globalno značajnu ulogu u tom procesu. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading