Zastava Srbije
Foto: Tanjug/Tanjug

Učestale pretnje diplomatskim i konzularnim predstavništvima Srbije su uvod u napad i terorizam, navodi diplomata Zoran Milivojević, ističući da posle pretnji idu akcije, a akcije su usmerene protiv interesa države u funkciji separatizma i velikoalbanske ideje.

Ambasade Srbije su u dve velike evropske prestonice u prethodna pre dva dana dobile pretnje da će biti meta terorističkih napada, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i naveo da, prema preliminarnim informacijama, te pretnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dela naše dijaspore sa Kosova i Metohije, odnosno od osoba albanske nacionalnosti.

Nešto kasnije tog dana oglasio se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao je da je MUP Srbije dobio zvaničnu informaciju da je reč o Denisu Krasnićiju iz Švajcarske, poreklom sa Kosova i Metohije.

Denis Krasnići

Facebook

 

 

"Treba odmah reći da je stvar vrlo ozbiljna, pretnje treba tretirati ozbiljno, bez obzira što su identifikovani oni koji su ih slali. To sve treba posmatrati u kontekstu eskalacije ponašanja prištinskih vlasti, svega onoga što se dešava na samom Kosovu i Metohiji i politike koje sprovode privremene prištinske institucije. Prelazak na metodologiju korišćenja sile, sa elementima terorizma – to je suština priče", objašnjava Milivojević.

Na fejsbuk profilu Denisa Krasnićija, koji je slao pretnje, vidi se da se divi pripadnicima terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Denis Krasnići

Facebook

 

 

On je među slikama podelio i fotografiju Kadrija Veseljija, nekadašnjeg lidera tzv. OVK, koji se sada nalazi u pritvoru Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Hagu, gde je optužen za ratne i zločine protiv čovečnosti nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima. 

To odakle pretnje dolaze i ko ih šalje pokazuje da su iz sredina gde je albanska dijaspora najjača i najbolje organizovana – germanski prostor i Švajcarska. Tako je, objašnjava Milivojević, bilo i pred raspad SFRJ.

"Treba imati u vidu da je to osamdesetih i devedesetih bila metodologija koju su koristili albanski separatisti još tada u pokušajima i promociji velikoalbanske ideje separatističkih težnji, kada je u pitanju južna srpska pokrajina. Ponavljanje toga pokazuje da su ponovo oživele i strukture, ali i metodologija u albanskoj dijaspori u borbi za velikoalbanske interese protiv Srbije i srpskih institucija", navodi naš sagovornik.

Sama pretnja je, objašnjava diplomata, namera vezana za neku akciju i zato je treba shvatiti ozbiljno.

"Problem je što se politika koju sprovodi Priština toleriše, što se na KiM ljudi hapse, prebijaju, a to se sve preliva i u druge države gde se zajedno nađu Srbi i Albanci", navodi Milivojević.

denis krasnići

Alo

 

 

Posebno je specifičan momenat kada privremene prištinske institucije stvaraju sve veći pritisak Srbima na KiM, a ekstremisti se organizuju i u nekoliko navrata u Srbiji – napadaju policiju.

Dačić je za medije ranije naveo da se osoba koja je slala preteće poruke trenutno nalazi na Kosovu i Metohiji i za njom je izdat nalog da se po povratku u Švajcarsku odmah javi u policiju.

Opasnost od eskalacije nasilja je, kaže Milivojević, ogromna. Zbog toga, naše službe bezbednosti, ali i diplomatija, sve čine da spreče bilo kakav napad na institucije i srpski narod kako u državi, tako i van nje.

Koliko će u tome biti uspešni u mnogome zavisi i od međunarodnih bezbednosnih institucija, ali i međunarodne zajednice, koja kontinuirano povlađuje kosmetskim Albancima i okreće glavu na sve što čine Srbima na KiM.

RT Balkan

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading