Dževad Galijašević
Foto: Printscreen/Youtube/Naša TV

Ove teme ne samo da izazivaju značajnu pažnju medija, već i utiču na sigurnosne strategije i međunarodne odnose u regionu. Posebno se ističe fenomen radikalizacije i aktivnosti vehabijskog pokreta, koji je u fokusu analize sigurnosnih stručnjaka i obaveštajnih agencija.

Situacija u Bosni i Hercegovini i Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, nedavno je izjavio da se „prati do 100 pripadnika vehabijskog pokreta u Srbiji zbog sumnje na moguće terorističke aktivnosti“. Ove informacije su rezultirale pojačanom pažnjom i merama koje Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima kako bi efikasno odgovorilo na pretnje.

Nedavni napad na žandarma u Srbiji, koji je izveo jedan od konvertita pripadnika vehabijskog pokreta, dodatno je uzburkao javnost i pokazao ozbiljnost situacije. U BiH, pre nekoliko dana u nevesinjskom selu Zovi Do, zaseok Piragići, migrant je zauzeo napuštenu kuću, pucao iz najverovatnije, automatske puške i puške M-48, te bacio dve bombe na meštane i policiju, što je kako tvrdi sagovornik ALOonline, Dževad Galijašević, "čist teroristički akt".

Ceo tekst pročitajte na Aloonline.ba

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading