Majdan
Foto: Printscreen/Youtube

Pod maskom boraca za demokratiju, istinu, ravnopravnost i pravdu, u svetu deluje veliki broj nevladinih organizacija koje pokreću Arapska proleća, Majdane, revolucije, svrgavanje legalno izabrane vlasti i druge nemire koji za cilj imaju trajnu nestabilnost u svetu, piše advokat Igor Isailović.

Kako kaže, nama bar to nije teško da shvatimo imajući u vidu vekove tokom kojih su nam trovali mozak strani centri moći, potpirivali međunacionalnu mržnju i podsticali na građanski rat i oružane sukobe.

Toksično delovanje ovih nevladnih udruženja najbolje su primetile tri ekonomski i vojno najveće sile - Amerika, Rusija i Francuska. Upravo zbog toga navedene zemlje su normiranjem delovanja postavile pandan na koje bi i ostale zemlje trebalo da se ugledaju.

- U cilju zaštite bezbednosti svojih zemalja, razvijene zemlje su stvari nazvale pravim imenom, tj. ove nevladine organizacije su klasifikovane kao STRANE AGENTURE - ističe advokat Isailović.

Igor Isailović

Foto: Alo!

 

Rusija i NVO

Rusija je donela Zakon o javnim udruženjima a članom 21, stav 9, propisano je sledeće:

„Nekomercijalne organizacije (u suštini samo su udruženja građana neprofitne organizacije) koje primaju novac i drugu imovinu iz inostranih izvora i učestvuju u političkom životu Rusije, imaju se registrovati u Registru neprofitnih organizacija koje vrše funkciju STRANOG AGENTA".

Amerika zahteva potpunu transparentnost

Članom 611 i 612 Američkog materijalnog zakonodavstva „US CODE" propisana su istovrsna pravila ti. da ie neophodna registracija tj. da agent stranog vlastodavca ima obavezu da državnom javnom pravobranilaštvu (Attorney General) podnese istinitu i potpunu prijavu.

Francuska kontroliše tokove novca

Francusko uporedno zakonodavstvo prilikom normiranja prava i obaveza nevladinih udruženja ima veoma oštre propise.

Naime, svaka uplata iz inostranstva prema NVO mora prvobitno biti odobrena od strane centralne banke. Osim toga, NVO koja se finansira iz inostranstva ne može se baviti politikom, ne može se baviti delatnošću medija niti se „boriti za demokratiju". Francuskoj je, dakle, ispod časti da dozvoli drugoj zemlji ili uniji da unutar Francuske uspostavlja demokratiju" ili preciznije rečeno, da se meša u unutrašnja pitanja. NVO koja dobija sredstva iz inostranstva može da se bavi pitanjem prava životinja, ekologijom i drugim pitanjima tog ranga.

Šta je sa Srbijom?

Sve dok Srbija ne usvoji zakonska rešenja uporednog zakonodavstva i tako reguliše rad stranih agenata u Srbiji, javnost će biti pogodna za trovanje lažnim aferama, izvrgavanje istine, suštine, pravih vrednosti i prava na miran život, ocenio je Isailović.

Imajući u vidu da su finansijski podaci privrednih subjekata kao i njihova transaprentnost dostigli zavidan nivo i za najrazvijenije zemlje Sveta, te da je transparentnost nevladinog sektora tabu tema, stiče se utisak da su lobi grupe u našoj zemlji tako moćne da su iznad svakog sistema vrednosti.

- Pod principom "cilj ne bira sredstva" iz krize u krizu menjaju se načini delovanja ovih organizacija, ali je cilj uvek isti - da se destabilizuje pravni sistem, spreče reforme, spreči prosperitet, te da se kriminalizuju svi oni kojima su ovi ciljevi imperativ - zaključio je Igor Isailović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Romin

23.08.2024 04:09

Drzava kriva sto dopusta,ponasajte sevec jednom kao drzava.A ne kao uplasena curica.

Slaven

23.08.2024 07:18

Gospodin predsednik trebalo.bi.manje da izigrava demokratskog lidera ,jer ce.nam NVO zatrovati narod i podeliti drustvo.To mora da se stavi pod kontrolu i obuzda.Ina cak i one koje finanasira drzava a rlade protiv drzave.