Opozicija
Foto: Printscreen/Printscreen

PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Ko god dovoljno mrzi Srbiju i pre svega predsednika Aleksandra Vučića, dobro je došao pod skute opozicije koju predvode Dragan Đilas i Dragan Šolak.

Najnovija ptica u njihovom jatu je hrvatska pevačica Severina Vučković, žena koja tvrdi da se u Srebrenici dogodio genocid i vređa Srpsku pravoslavnu crkvu i patrijarha Porfirija.

Otkako je, naime, pevaljka zadržana na granici između Hrvatske i Srbije u rutinskoj kontroli, kakvu prolaze i mnogi drugi putnici, povela se hajka na našu državu, a Severina je u opozicionim krugovima proglašena ikonom otpora vlasti i Vučiću. To ludilo je normalnom čoveku teško da razume, ali eto, svedoci smo da hrvatsku pevačicu uzdižu u nebesa gotovo svi srpski opozicionari, od Pavla Grbovića i Radomira Lazovića preko Aleksandra Jovanovića Ćute do Marinike Tepić. O tome kako je veličaju mediji u vlasništvu Dragana Šolaka ne treba ni da trošimo reči.

ZADRŽAVANJE

Podsetimo, Severina Vučković je u nedelju uveče zadržana na hrvatsko-srpskoj granici, a rutinsku kontrolu je iskoristila za još jedan, ko zna koji po redu, napad na Srbiju i Aleksandra Vučića. U tome su joj se, kao po dogovoru, odmah pridružili zagrebački mediji i srpska opozicija. Žalosno, međutim, tako je.

Prvi se oglasio Pokret slobodnih građana, na čijem je čelu Pavle Grbović.

- O kakvim spiskovima verbalnih delikata govori Ivica Dačić dok opravdava nepotrebno zadržavanje i maltretiranje ljudi na granicama? Šta je ovo, 1948, a on se uživeo u ulogu Jova Kapičića? To maltretiranje običnih građana, pevača, glumaca zbog izjava i pesama mora da prestane, i to sa svih strana - oglasio se Grbović u ime PSG.

Nadovezao se Radomir Lazović, lider Zeleno-levog fronta:

- Osuđujemo policijsko zadržavanje Severine na granici i upućujemo joj svu podršku.

Severina se, očekivano, odužila udarivši iz sve snage na Aleksandra Vučića:

- Rekla sam da više nikada neću doći u Srbiju dok god joj je na čelu onaj, znate dobro koji.

Sledeći se oglasio Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je uspeo da nađe malo vremena između ređanja pretnji vlasti i Vučiću (upad u Skupštinu, stići će te motika i ostalo) da podrži Severinu.

- Vidim danas, Severina se oglasila. I nju su uspeli da zadrže. Ne znam šta im to treba. Čačka Severinu, on je totalno poludeo, očigledno – „briljirao“ je Jovanović.

I kao šlag na torti - Marinika Tepić. Ona i Severina, ako ništa drugo, dele iste stavove da su Srbi genocidan narod.

LUPETANJE

Dakle, pevačica za sve i glumica za odrasle Severina Vučković našla je u Srbiji svoju ideološku sestru Mariniku. Nešto posle ostalih opozicionara (oprostimo joj, očigledno je dugo i pažljivo smišljala šta će da napiše) oglasila se na društvenim mrežama i Marinika Tepić, najbliža saradnica lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

„Koliko treba da si pomahnitao da izbacuješ očnjake na pop-pevačicu! Izigravaš institucije, koje si rasporio! Izjeo kriminalom i korupcijom! Osakatio radi gušenja slobode medija. Dokrajčio krađom izbora. Pretvorio u ovu štroku nemorala i nevaspitanja! Al’ na litijumu polomićeš zube“, napisala je Tepićeva, opravdavši sve ono (negativno) što smo o njoj mislili i što o njoj, a to je još važnije, misli narod Srbije.

Našeg advokata osudili zbog Fejsbuka

Podsetimo, isti ti Hrvati, uključujući i Severinu, koji Srbiju optužuju za diktaturu osudili su beogradskog advokata Nemanju Berića na 15 dana zatvora samo zato što je na Fejsbuku objavio pesmu Baje Malog Knindže. S druge strane, hrvatska pevaljka nije ni privedena ni uhapšena, čak joj je i dozvoljen ulazak u Srbiju. Toliko o dvostrukim aršinima.

Peva Tompsonove pesme

Nije najbitnije u čitavoj priči, ali nije zgoreg ni pomenuti, Severina Vučković je u više navrata na svojim koncertima pevala pesme Marka Perkovića Tompsona.

Šta je sve Severina govorila o Srbima

* nazivala ih genocidnim narodom („u Srebrenici je bio genocid, kako god to oni nazivali, mali, srednji ili veliki zločin... Radi se o tome ako je bio genocid, onda bi neka država toj državi trebalo da plati odštetu)

* rekla da treba da plaćaju ratnu odštetu

* vređala patrijarha Porfirija

* podržavala Franju Tuđmana

* podržavala proteste u Srbiji

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading