Aljbin Kurti
Foto: Alo/Profimedia

U toj Kurtijevoj potrazi za nekim slamkama za koje bi se što čvršće uhvatio, ima, nažalost, zemalja koje se i same javljaju. Na primer, Danska.

Kako je objavljeno, Kurti se sastao sa članovima danske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), kojima je zahvalio na angažovanju u tom telu. Poručio je da Priština ispunjava sve standarde (ma nemoj, jedino ako se iživljavanje nad Srbima u južnoj pokrajini posmatra kao standard) i da zaslužuje punopravno članstvo u Savetu Evrope.

Podsetimo, Priština je sebe već videla kao novog člana Saveta Evrope, naročito nakon sramnog izveštaja izvestiteljke za njihov zahtev Grkinje Dore Bakojani, ali je na kraju, sama sebe saplela. Naime, uporno osiono odbijanje Aljbina Kurtija da povuče makar jedan konkretan potez u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) dovelo je do toga da se vodeće evropske zemlje, pre svih Francuska i Italija, a na kraju teška srca i Nemačka, odluče da blokiraju prijem.

Zato sada, ogliledno, nastaju neka nova savezništva, između ostalog, kao što vidimo, prvo sa Danskom. Tu će, nadamo se biti i kraj, makar što se tiče Evrope, jer je sve više onih koji su prozreli da je Kurti, u stvari, najveća opasnost za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu i da jednostrani potezi koje neprestano povlači donose izuzetno velike opasnosti.

Kurti je, inače, tokom susreta sa Dancima na sva usta hvalio njihovo angažovanje u PSSE, te izneo tvrdnju da to odražava odlične odnose između Prištine i Danske i zajedničke vrednosti koje dele.

I tek da se malo nasmejete: Kurti je delegaciju iz Danske "upoznao sa rezultatima i uspesima u procesu unapređenja demokratije i ekonomskog razvoja", stoji još u saopštenju izdatom posle sastanka.

A kakav je trenutno Kurtijev status u međunarodnoj zajednici, odnosno njenom najbitnijem delu (ako izuzmemo Britance, koji još, koliko-toliko stoje čvrsto iza njega), pokazuje i sve što se poslednjih dana događalo oko pokušaja Prištine da otvori most na Ibru koji razdvaja severni i južni deo Mitrovice. Kada jenaišao na tvrdo, kako se to već kaže, Kurti je odjednom promenio retoriku i od teze "otvaranje mora odmah" došao do toga da će "otvaranja jednom biti".

Govoreći o toj temi i stavu Prištine i Kvinte (SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija), predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je rekao:
- Stavovi Francuske i SAD, ali i drugih po pitanju mosta na Ibru su čvrsti.

BONUS VIDEO

@alo_portal PREMIJER VUČEVIĆ PREDSTAVIO AKCIJU "NAJBOLJA CENA"! Na spisku je 81 proizvod, OVE CENE SU NIŽE OD 1. SEPTEMBRA #viraltiktok #fypシ #foryou #alonovine #alodnevnenovine #alo #fypシ゚viral #fypシ゚ ♬ original sound - Alo_portal

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading