Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma “Nikola Tesla”
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Završena dvodnevna poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Francuski predsednik Emanuel Makron  drugog dana posete, sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem obišao je Maticu srpsku i kompaniju „Šnajder elektrik“ u Novom Sadu. Na kraju posete, prisustvovuju otkrivanju ploče povodom završetka radova na modernizaciji aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Ploča

Alo!

 
Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma “Nikola Tesla”

Foto: Alo.rs

 

Obraćanje Aleksandra Vučića

 

- Pre svega hoću da se zahvalim predsedniku Makronu na tome što je gotovo dva dana proveo u Srbiji, što nije bio samo u Beogradu, već posetio i Novi Sad i Maticu Srpsku. Beogradski aerodrom prvi put u 6 meseci beleži rast broja putnika, da cifra premaši 9 miliona.

- Beogradski aerodrom je danas potpuno drugačiji, desetostruko moderniji, lepši, sadržajniji, ne bismo to mogli da uradimo bez ogromne investicije, bez udela Francuske, beskrajno im hvala na tome.

- Za naše građane je ovo velika vest. Još jednom predsedniče, dragi prijatelju, beskrajno vam hvala na ovoj poseti. Hvala na poverenju koje ste ukazali Srbiji i gostovanju i časti koje ste ukazali našoj maloj zemlji.

Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma “Nikola Tesla”

Foto: Alo.rs

 

Obraćanje Emanuela Makrona

- Aerodrom je danas mnogo veći, dobio je međunarodnu dimenziju. Francuska želi da bude uz vas. Veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu da budem pored vas i da vidim sve što ste uradili. Hvala na poverenju koje ste nam ukazali, što ste nam dali ovaj projekat, mi smo vam pokazali šta znamo, naše veštine, hvala na poverenju.

- Hvala vam na ovoj poseti, Francuska je prijatelj Srbije, i ja lično sam prijatelj Srbije. Imamo razgovore na strateškom nivou u svim sektorima, privrednim i kulturnim. Mislim da smo mogli da unapredimo ovim odnose između Francuske i Srbije i znajte da je Francuska verni prijatelj Srbije - rekao je Makron.

Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma “Nikola Tesla”

Foto: Alo.rs

 

 

 

Obraćanje Vučića i Makrona

Predsednik Aleksandar Vučića i Emanuel Makrona obraćaju se na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Sćneider Electric LLC" u Novom Sadu.

Vučić: Svako ima pravo na električnu energiju

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona

Alo

 

 

- Pravo svakog čoveka je da ima pristup električnoj energiji, zato je bitno ulaganje u to. Sve je zasnovano na inovacijama, nauci, budućnosti, veštačkoj inteligenciji, svemu što ne poznajemo ali u čemu mladi mogu da nam pomognu. U to ćemo ulagati još više.   Još nismo uradili ni 5G mrežu ali verujem da ćemo i u taj posao da krenemo da uradimo. Posebno sam zahvalan, ovde u Novom Sadu imamo dobar tehnički fakultet, talentovane ljude, verujem da ćemo moći da uložimo više novca u budućnosti, da dobijemo još više studenata koji predstavljaju budućnost naše zemlje.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona

Alo

 

 

Vučić se zahvalio Makronu što je došao u Srbiju, i posetio Galeriju Matice Srpske.

Obraćanje Makrona

- Uvek smo ovde u čudnoj situaciji, trebalo bi da govorimo inteligentno o nečemu o čemu ljudi u publici znaju bolje od nas. Ako smo ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji to je zato što Srbija ima važnu ulogu i predsedava grupom koju smo oformili. Potpisali smo i jedan sporazum juče koji je nosilac jednog ambicioznog projekta. Sve što smo juče potpisali nam omogućava da naše veze budu bolje struktuirane. Evropljani to sve gledaju sa distance, Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. Imamo kapacitete, imamo mogućnosti. Kineskim modelom veštačke inteligencije vlada Vlada Kine. Imamo američki model koji razvijaju privatne firme, to je drugačije i vidimo to na raznim temama. Imamo preduzetnike koji odlučuju o tome. Da stavimo čoveka u centar svega što se dešava, to je nešto što karakteriše Evropu i to treba da primenimo na veštačku inteligenciju, da ona bude u službi nečega što je naš kolektivni iteres.

- Zajedno treba da, ne kaskamo više, da investiramo više nego danas, da dostignemo nivo Kine i SAD, a onda i da definišemo pravila kako ćemo o ovoj temi razgovarati na svetskom nivou. To bi trebalo da bude zasnovano na tri S, prvo je nauka. Drugo S je standard, potreban nam je zajednički standard. Treće S su rešenja, potrebno je da imamo zajednička rešenja, koja će biti otovrena, to je važno i da imamo evropska rešenja. Glavni rizik naš je da zavisimo od standarda i rešenja koja neće biti evropski - rekao je Makron.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona

Alo

 

Makron: Impresivno videti sve te umetnike

Emanuel Makron izjavio je da je impresivno videti sve te umetnike i da mu je predstavljalo zadovoljstvo što je bio u Galeriji.    

- Obavezao sam se da sa predsednikom Vučićem dođemo u Galeriju u Novom Sadu. I kao što sam rekao timu i direktorki, jedino mi je žao što ne mogu da ostanem duže i moram da kažem da je impresivno videti sve te umetnike, gde vidimo kakav je način na koji nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnike. Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde - rekao je Makron za RTS.

Na pitanje da li je ranije znao o odnosu srpske i francuske umetnosti, Makron je odgovorio da je bio svestan te veze i naglasio da je divno i uživo videti jasnu ilustraciju te veze.

Predsednik Makron danas završava dvodnevnu posetu Srbiji, koju je juče započeo bilateralnim susretom dve delegacije u Palati Srbija u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu nakon posete Galeriji Matice Srpske

 

Makron: Žao mi je što ne mogu da ostanem duže

 

- Obavezao sam se sa predsednikom Vučićem da dođem u Novi Sad u Galeriju, kao što sam rekao, žao mi je što ne mogu da ostanem duže, impresivno je videti sve te umetnike, da vidimo način na koji se razmišlja. Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde. Bio sam svestan veze srpske i francuske umetnosti, bilo je lepo videti ilustraciju te veze - rekao je Makron po izlasku iz Galerije.

Predsednici u Galeriji Matice srpske

Predsednik Vučić dočekao je francuskog kolegu Makrona ispred Galerije Matice srpske i krenuli su u obilazak. Makrona je dočekao i premijer Srbije Miloš Vučević.

vučić i makron

Foto: Printscreen/RTS

 

Krenuli su u obilazak i premijerno će videti novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.  Delegacije sa istorijom i biografijom ove ustanove upoznaje dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS.

Inače, prema programu posete, od 15 i 30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 časova uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Evo šta je Makron napisao na ćirilici

 

 

 

Makron na Instagramu: Nabavka "Rafala" istorijska

 

 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (56)

Loading
Tanja

30.08.2024 09:50

Makron će danas imati prilike da uživa u našoj zemlji i poseti bitna mesta. Lepo je videti da velike i moćne države poput Francuske poštuju nas male.

fafa

30.08.2024 09:51

Makronova poseta Srbiji je od ogromnog značaja i donosi još brže napredovanje naše ekonomije i veću bezbednost

Mile

30.08.2024 09:55

Треба да развијамо и јачамо односе са Француском

Mina

30.08.2024 09:55

Neka nastavak saradnje i dogovora između Srbije I Francuske bude još uspešniji

fafa

30.08.2024 09:58

Mnogo značajnih ugovora je juče potpisano i oni donose dalji napredak i razvoj Srbije i srpske ekonomije

deda

30.08.2024 09:59

Poseta Vojvodini i Novom Sadu pokazuje da se regionalno svakom delu zemlje posvećuje pažnja i svuda imamo šta za ponos da pokažemo svetu

Ruska bokerica

30.08.2024 10:00

Predsednik Francuske Emanuel Makron,od juče je u dvodnevnu posetu Srbiji.

dada

30.08.2024 10:00

Nabavka rafala donosi dodatnu bezbednost Srbiji ali i jopš jače partnerstvo sa Francuskom i EU

Ruska bokerica

30.08.2024 10:01

Emanuel Makron predsednik Francuske drugog dana posete Srbiji , zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posetiće danas Galeriju Matice srpske u Novom Sadu.

dada

30.08.2024 10:02

Francuska je ponovo sve čvršće partnerski vezana za SRbiju i zajednički gradimo bolju budućnost

Stefan

30.08.2024 10:03

Srbija ulaze u It sektor i vestacku inteligenciju srbija je napredna zemlja raste i razvija se

Petar

30.08.2024 10:07

Makron se oseca u Srbiji kao u svojoj zemlji

dada

30.08.2024 10:09

Sa još jačim partnerstvom sa Francuskom Srbija nastalvja put razvoja i još brži ekonomski rast

sasa

30.08.2024 10:10

Makronov povratak u Srbiju donosi novu nadu za još čvršće odnose između naših naroda. Njegova poruka je zaista srdačna.

sima

30.08.2024 10:10

Makronova poseta Srbiji i njegovo sećanje na prethodne susrete sa našim liderima pokazuju koliko je naše prijateljstvo postojano.

Mirjana

30.08.2024 10:10

Сигурна сам да ће Вучић и Макрон уговорити одличну сарадњу Србије у Француске и донети огромне бенефите Србији.

Sanja

30.08.2024 10:11

U svetu u kojem se sve menja, prijateljstva kao što je naše sa Francuskom ostaju konstantna. Hvala Makronu na podršci i lepim rečima.

Aca

30.08.2024 10:11

Makronov dolazak u Srbiju i njegove reči podrške su dokaz da naše dve zemlje nastavljaju da grade snažno partnerstvo.

Helena

30.08.2024 10:11

Veoma vazna poseta i u skladu sa tim odlično osmišljena.Predsednik Makron će se upoznati sa onim sto je bitno za Srbiju .Nastavljamo dugogodišnju saradnju sa Francuskom.

Aleksa

30.08.2024 10:12

Velika je čast videti kako Makron ceni naše prijateljstvo i zajedničku istoriju. Ovo je trenutak ponosa za Srbiju.

Mila

30.08.2024 10:12

Makron je još jednom pokazao koliko je Francuska važan partner Srbije. Njegove reči su snažan simbol našeg dugogodišnjeg prijateljstva.

Masa

30.08.2024 10:13

Iskrene reči predsednika Makrona pokazuju koliko su naši odnosi sa Francuskom duboki i postojani. Ovo prijateljstvo treba negovati.

Ilija

30.08.2024 10:13

"Francusko-srpsko prijateljstvo traje vekovima, a Makronova poseta to još jednom potvrđuje. Ovo su trenuci koji se pamte.

Boba

30.08.2024 10:13

Ova podrška je ključna za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU...

Lina

30.08.2024 10:14

Predsednik Makron nas je još jednom podsetio na vrednost prijateljstva između naših naroda. Ove reči imaju duboko značenje.

Nomos

30.08.2024 10:14

Posle rafala može lagano sve ove druge teme da se pretresu. Jedna od najuspešnijih poseta zapadnog lidera Srbiji.

Sima

30.08.2024 10:14

Ova poseta Makrona Srbiji donosi novu nadu za još bolje odnose između naših zemalja. Njegove reči su pravi pokazatelj prijateljstva.

feddd

30.08.2024 10:15

Snažna saradnja sa Nemačkom i Francuskom je garant još bržeg razvoja Srbije ali i naše bolje bezbednosti

Mare

30.08.2024 10:44

Predsednik Vucic pravi dobre dogovore sa Makronom.

Mišo

30.08.2024 10:44

Tradicionalna saradnja i prijateljstvo između dve države. Srdačan i značajan susret. Živela Srbija! 🇷🇸

Bole

30.08.2024 10:45

Od velike je vaznosti danasnji dan i za nasu zemlju.

Vuki

30.08.2024 10:46

Predsednik Vucic unapredjuje Srbiju i vodi je u pravom smeru.

Cane

30.08.2024 10:47

Srbija i Francuska su velike prijateljske zemlje.

Lazo

30.08.2024 10:48

Saradnja Francuske i Srbije je veoma vazna i trajace veoma dugo.

Kole

30.08.2024 10:49

Veoma bitan dan za nasu zemlju, predsednik Vucic se trudi i velike stvari radi za Srbiju i gradjane.

Joco

30.08.2024 10:51

Nasa zemlja ima veoma dobre odnose sa Francuskom i saradjuje na pravi nacin vec dugo.

Borivoje

30.08.2024 10:52

Danas u Novom Sadu, Vučić i Makron donose novi plan za budućnost naših odnosa! Ovaj detaljan plan osigurava da saradnja između Srbije i Francuske ide u pravom smeru.

Aca

30.08.2024 10:53

Predaednik Vucic siri saradnju i dovoti prave partnere u Srbiju.

Sale

30.08.2024 10:53

Poseta Vučića i Makrona u Novom Sadu je prilika da se predstavi detaljan plan za unapređenje bilateralnih odnosa. Radujemo se što će naši lideri zajedno raditi na jačanju saradnje.

Goran

30.08.2024 10:53

Detaljan plan koji će Vučić i Makron predstaviti danas u Novom Sadu pokazuje posvećenost naših zemalja jačanju međusobnih odnosa i saradnje u ključnim oblastima.

Pavlke

30.08.2024 10:54

Ovaj detaljan plan je korak ka još boljoj budućnosti za naše narode.

Srdjo

30.08.2024 10:54

Pre svega Makron je veliki prijatelj nase zemlje i nadamo se veoma dobrim postignutim dogovorima.

Kostandin

30.08.2024 10:55

Ovaj detaljan plan koji će Vučić i Makron predstaviti u Novom Sadu je dokaz duboke posvećenosti jačanju veza između Srbije i Francuske. Očekujemo konkretne rezultate i unapređenje saradnje.

Slaviša

30.08.2024 11:03

Poseta Vučića i Makrona Novom Sadu, uz detaljan plan koji će predstaviti, pokazuje duboku posvećenost jačanju odnosa između Srbije i Francuske. Ovaj plan je ključan za buduće projekte i saradnju.

Luka

30.08.2024 11:03

Danas će Vučić i Makron u Novom Sadu predstaviti detaljan plan koji će doprineti unapređenju bilateralnih odnosa i otvoriti nove mogućnosti za zajednički rad.

Stefan

30.08.2024 11:04

Vučić i Makron dolaze u Novi Sad sa jasnim detaljnim planom, što je odličan korak ka jačanju odnosa između Srbije i Francuske i otvaranju novih vrata za saradnju.

Željko

30.08.2024 11:04

Detaljan plan koji će Vučić i Makron predstaviti danas u Novom Sadu je od velikog značaja za unapređenje odnosa između naših zemalja. Ovaj plan donosi konkretne korake ka zajedničkoj budućnosti.

Milivoje

30.08.2024 11:04

Vučić i Makron dolaze u Novi Sad sa planom koji će detaljno prikazati pravce u kojima će se razvijati saradnja između Srbije i Francuske. Ovaj korak je važan za obostrani napredak i uspeh.

Milorad

30.08.2024 14:05

Pomognite ljudima Srbije da kupe knjige deci,dole u Vranju umire grad i ljudi odlaze, jebes rafale necete odbraniti.