vesic beograd bar
Foto: Alo/Foto ALO!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević potpisali su danas u Beogradu Zajedničko pismo Evropskoj komisiji (EK) o pruzi Beograd - Bar.
Taj dokument je potpisan nakon sastanka Vesića sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Milunom Zogovićem i ministarkom Vukićević u Palati Srbija.

vesic beograd bar

Foto ALO!

 

-Ovo pismo koje smo danas potpisali govori o tome da će dve zemlje zajednički nastupiti pred Evropskom komisijom i tražiti sredstva iz ovog dodatnog fonda za razvoj Zapadnog Balkana za rekonstrukciju pruge između Beograda i Bara, jer je to naša zajednička pruga -  rekao je Vesić.


On je naglasio da je veoma važno da Srbija i Crna Gora sarađuju na infrastrukturnim projektima i da nastupaju zajedno kako bi pokazali da je i u jednoj i drugoj državi ovo prioritet.

vesic beograd bar

Foto ALO!

 

- Mi želimo da se kroz plan rasta Zapadnog Balkana finansira pruga između Beograda i Bara. Za nas u Srbiji to je najprioritetnija pruga. Posle toga dolazi pruga između Brestovca i Preševa do Skoplja -  rekao je Vesić.
Dodao je da je Srbija već obnovila deo pruge, do Valjeva, te da preostaje da se rekonstruiše 210 kilometara o Vrbnice, u Srbiji. 
- Ovime pokazujemo da je ovo naš zajednički prioritet. Pruga, koja je u vreme kada je građena bila najzahtevniji projekat i inženjersko čudo, treba da bude rekonstruisana -  objasnio  je Vesić. 

vesic beograd bar

Foto ALO!

 

Preneo je da je na sastanku bilo reči o saradnji u oblasti drumskog saobraćaja, posebno o izgradnji deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Požege do Boljara i nedostajućih deonica u Crnoj Gori. Ministri su razgovarali i o integrisanim graničnim prelazima. 


Istovremeno, on je zahvalio koleginici Vukićević i na tome što je glasala u Savetu Evrope protiv članstva takozvanog Kosova u ovoj organizaciji.
- Ona je za nas heroina i uvek će to biti.Posebno i smo joj zahvalni na tome i želim da zna, da pamtimo njen čin i da to mi nikada nećemo zaboraviti, jer Srbija pamti one koji se zaista bore i one koji učine nešto za nas - rekao je on.

vesic beograd bar

Foto ALO!

 


Crnogorska ministarka je izrazila zadovoljstvo zbog posete Beogradu, prvoj službenoj poseti nakon rekonstrukcije Vlade Crne Gore. 
- Sastanak je bio koristan i samo je prvi u nizu. Nećemo stati samo na razgovorima i sastancima, imaćemo i konkretne zajedničke projekte i verujem da ćemo brzo imati dobre rezultate za građane obe zemlje-  rekla je Vukićević. 
Potpredsednik crnogorske Vlade Milun Zogović zahvalio je na bratskom dočeku u Beogradu i istakao da takvi i treba da budu odnosi dve države. 
vesic beograd bar

Foto ALO!

 

- Drago nam je što smo danas u Srbiji. Znate da su se neki prethodnih 30 godina trudili da što više udalje Srbiju i Crnu Goru, i radili na nakaradnom projektu razbratimljenja. Ministarka Vukićević i ja smo prvo posetili Srbiju, jer mi jedni od drugih bližih niti treba, niti možemo da imamo -  rekao je Zogović i dodao da je ovo samo početak obnove bratskih odnosa koji se vraćaju u svoje prirodne okvire u skaldu sa onim što je naše istorijsko,duhovno i kulturno nasleđe. 


U znak prijateljskih odnosa i važne saradnje predstavnici ova dva ministarsva razmenili su i poklone. 

@alo_portal Ministar Vesić i potpredsednik Vlade CG Zogović kao i ministarka Maja Vukićević razmenili poklone #alo #alodnevnenovine #alonovine #foryou #fypシ #viraltiktok #fypシ゚ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading