Jasenovac
Foto: Profimedia/Profimedia

 

Specijalna savetnica predsednika hrvatske Vlade za pitanja  Holokausta i suzbijanje antisemitizma Sara Lustig, koja je bila član tima koji je branio hrvatske generale pred Haškim sudom, imenovana je za v. d. direktorku Javnog preduzeća Spomen-područja Jasenovac.

Saru Lustig je za v. d. direktorku imenovala ministarka kulture i medija Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, saopšteno je iz resornog Ministarstva. Sara Lustig šef je hrvatskog izaslanstva pri Međunarodnom savezu za sećanje na Holokaust (IHRA) i posebna savetnica predsednika Vlade Hrvatske za pitanja Holokausta i suzbijanje antisemitizma.  

- Imenovanjem gospođe Lustig dajemo snažan podsticaj razvijanju politika kulture sećanja i sprovođenju dugoročnih ciljeva koje je zacrtalo hrvatsko predsedavanje IHRA-om. U okolnostima kada je broj preživelih stradalnika Drugog svetskog rata sve manji, suočavanje s najmračnijim stranicama evropske istorije i briga o budućnosti sećanja i svesti posebno su važni, posebno radi prenošenja istorijske istine budućim naraštajima - stoji u saopštenju Ministarstva kulture, prenosi portal hrvatskog nedeljnika Novosti s napomenom da je reč o ćerki hrvatskog i jugoslovenskog producenta Branka Lustiga, koji je bio dobitnik dva Oskara, dva Zlatna globusa i brojnih drugih nagrada.

Govoreći prošle godine za zagrebački Večernji list, Sara Lustig je rekla: "Moja karijera uvek je bila isprepletena s ratom, doktorske studije prava završila sam na uskoj specijalizovanoj školi međunarodnog prava ratovanja. Bila sam i deo tima koji je branio hrvatske generale pred Sudom u Hagu. Imala sam čast da budem u timu koji je radio na uspostavljanju zakona i sistema domovinske sigurnosti. Iako se celi život bavim temom Holokausta, profesionalno sam se njome počela baviti na nivou Ministarstva evropskih i spoljnih poslova u oktobru 2021., a u Vladi sam kao prva savetnica premijera za to pitanje od septembra 2022.", podsećaju Novosti, prenosi Tanjug.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading