Dejan Ristić u Jasenovcu
Foto: Printscreen/MIT

Molitvenoj proslavi prisustvovali su i predsednik Republike Srpske g. Milorad Dodik, izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije g. Sava Stambolić, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije g. Đorđe Milićević, državni sekretari u ministarstvima Republike Srbije, ambasadorka Republike Srbije u Republici Hrvatskoj gđa Jelena Milić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida g. Bojan Arbutina, princ Filip Karađorđević i brojne druge ličnosti. 

Nakon svete arhijerejske liturgije ministar g. Ristić izjavio je da je Jasenovac mesto nepojmljivog stradanja pripadnika našeg srpskog naroda na kome trajno vlada atmosfera Velike Subote.  

Dejan Ristić u Jasenovcu

MIT

 

,,Jasenovac je", naglasio je ministar, ,,prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji. Istovremeno, Jasenovac je i mesto pobede života nad smrću i ljubavi nad mržnjom jer je srpski narod, uprkos bezmernom stradanju u kontekstu genocida koji je nad njim tokom Drugog svetskog rata izvršila hrvatska država, iz tog oružanog sukoba izašao kao pobednik. Jasenovac je i mesto koje nadilazi svaki ljudsku logiku budući da je, sledeći Hristovu žrtvu, srpski narod na ovom mestu strašno postradao, ali nakon 22. aprila 1945. godine i vaskrsao u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi", istakao je ministar. 

Molitveno proslavljanje Svetih novomučenika jasenovačkih organizovala je srpska pravoslavna Eparhija pakračko–slavonska.  

Dejan Ristić u Jasenovcu

MIT

 

Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je arhiepiskop i mitropolit mileševski G. Atanasije kome su sasluživali episkopi pakračko-slavonski G. Jovan, valjevski G. Isihije i zapadnoevropski G. Justin, kao i veliki broj sveštenomonaha i sveštenika SPC, a događaju je prisustvovao veliki broj potomaka žrtava, državnih zvaničnika, javnih ličnosti i građana iz više zemalja.  

Dejan Ristić u Jasenovcu

MIT

 

U okviru bogatog i višednevnog programa molitvenog proslavljanja Svetih novomučenika jasenovačkih, Muzej žrtava genocida svečano je u četvrtak 5. septembra ove godine otvorio stalnu izložbenu postavku u zdanju ,,Ustaške bolnice“, jednom od dva preostala autentična objekta nekadašnjeg sistema koncentracionih i logora smrti Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu.  

Dejan Ristić u Jasenovcu

MIT

 

Molitveno proslavljanje Svetih novomučenika jasenovačkih održava se u spomen na žrtve genocida koje je hrvatska država (NDH) sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svetskom ratu na celokupnoj svojoj teritoriji. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading