Dejan Ristić
Foto: Alo/ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Ministar informisanja i telekomunikacija g. Dejan Ristić svečano je danas u Sava centru u Beogradu otvorio Forum za ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i NR Kine (Šandong regije) zajedno sa predsednikom Stalnog komiteta Narodnog kongresa provincije Šandong  g. Lin Vuom, kao i sa ambasadorom NR Kine u Republici Srbiji, Njegovom ekselencijom g. Li Mingom.

Ovaj forum organizovala je Narodna Vlada provincije Šandong-a zajedno sa Privrednom komorom Srbije.

,,Sveukupan dugogodišnji rad Vlade Republike Srbije i Narodne Republike Kine i obostrano poverenje građeno godinama, doveli su nas do ovog momenta u kome se nalazimo danas: sa usklađenom politikom, rastućim ekonomskim i trgovinskim odnosima i partnerstvom koje prevazilazi strateško i koje prerasta u zajednicu Srbije i Kine’’, naglasio je ministar g. Ristić.

,,Ovakvi susreti samo potvrđuju uspešnost kako bilateralnih odnosa naših dveju zemalja koji su izuzetno razvijeni, tako i trgovinskih odnosa, budući da je NR Kina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Republike Srbije, a takođe i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.  Sporazum o slobodnoj trgovini  koji je stupio na snagu 1. jula 2024. godine jedan je od najvećih pokazatelja uspešnih dijaloga i zajedničke budućnosti kojoj stremimo’’, zaključio je ministar.

Tokom konferencije predstavljeno je gotovo 150 kompanija iz NR Kine, kao i više od 80 kompanije iz Republike Srbije. U okviru programa predstavljen je investicioni potencijal Republike Srbije, kao i strategija industrijskog razvoja kineske provincije Šandong.

Pored toga, definisani su potencijali i za dalje osnaživanje ekonomske saradnje Republike Srbije sa provincijom Šandong, kao i sa celokupnom NR Kinom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading