brabić
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

.

- Govoriću samo o četiri stvari. Pod jedna, građani Srbije mogli su da svedoče o vrhuncu licemerja na našoj političkoj sceni. Desilo se da oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju 2001. godine, da oni koji su im dali prva istražna prava 2004. godine, da oni koji su promenili zakone 2006. i 2011. godine kako bi nešto uzeli od države, a dali Rio Tintu, što su i uradili 2006. i 2011. godine. Da oni koji su Rio Tinto ubacili u nacionalnu strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa 2012. godine. Koji su tom nacionalnom strategijom 2012. godine naglasili da je litijum najveće blago Srbije. Da ti isti danas u ovom domu, gde su na kraju krajeva sve to radili i menjali te zakone u korist Rio Tinta, da ti isti danas to i traže zabranu geoloških istraživanja litijuma i bora. 

- Ja ću ponoviti ono što su svi građani mogli da čuju u subotu na razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa narodom i sa predstavnicima Rio Tinta u Ljuboviji. Citiram generalnog direktora Rio Tinta: došli smo u Srbiju kada su nas pozvali 2001. godine. 

- Pod dva, želim odmah da kažem, oni ovim ne traže zabranu istraživanja bora i litijuma, oni traže zabranu svih geoloških istraživanja na teritorijui Srbije. Zašto? Zato što ni Rio  Tinto nije došao da istražuje litijum već nešto drugo i onda našao jadarit, a jadarit sadrži litijum. Tako da vi više ni ne možete da dajete bilo kakve dozvole za istraživanje zato što neko može da traži nešto i nađe bor ili litijum. Traži zlato, a nađe litijum. Traži ugalj, a nađe neki novi mineral jer je jadarit novi mineral u svetu. Tako da vi ne možete više ni da izdajete nove dozvole za nova istraživanja u Srbiji. Što dovoljno govori koliko oni žele da unazade Srbiju. Što će značiti da mi nemamo ni nova vodoizvorišta. Da ne možemo više da gradimo puteve jer su vam potrebna geološka istraživanja da biste znali kako da gradite puteve. Da ne možemo više da sazidamo ni jednu zgradu ili kuću zato što su vam potrebna geološka istraživanja da napravite temelj za tu kuću. Jer možete da nađete nešto, ali niko ne zna šta.

- Dakle, Rio Tinto kada je došao u Srbiju nije tražio litijum ali ga je našao, odnosno jadarit.Ja bih volela, odnosno, bilo bi fer od naše opozicije da nakon ove pres konferencije odu do Rudarsko-geološkog fakulteta, do Geološkog zavoda Srbije, da obiđu porodice rudara i geologa u Srbiji i da im kažu i objasne zbog čega se tim ljudima zabranjje rad u Republici Srbiji?

- Pod tri, najverovatnije za našu opoziciju što se tiče ovog predloga zakona ili drugog predloga zakona litijuma, bora, jadarita ili bilo čega drugog, mi smo uvek spremni da razgovaramo za razliku od njih. Oni to nisu uradili pre 23 godine kada su doveli Rio Tinto. Nisu razgovarali sa narodom. Nisu tražili od naroda dopuštenje da dovedu Rio Tinto. Oni ni pre 20 godina kada su dali prvo istražno pravo Rio Tintu, ovo istražno pravo kojo bi danas da zabrane da država daje, dakle, tada kada su dali ta istražna prava nisu pitali narod. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

10.09.2024 13:59

Svesni smo koliko su licemerni ovi iz opozicije koji su doveli Rio Tinto a sad protestvuju protiv njega