Dejan Barjaktarević
Foto: Printscreen/DGEITS

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Danas su političari i narodni tribuni pokazali svoje pravo lice. Udarili su na struku koja je svojim delovanjem dovela do razvoja Države. Struku, koja je sa rudarstvom stara više od 6 vekova. Nekad smo bili lideri u ovoj oblasti, a danas smo predmet poruge i ironije onih koji su nam se divili i učili od nas.

Danas su silni zatražili da Država donese zakon o zabrani primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Danas su Državu Srbiju vratili u srednji vek, u vreme vračara i gatara. Oni koji se zalažu za struku i nauku, deklarativno, pogazili su istu. 

Pored toga, direkno su udarili na naše porodice, ali i na Ustavom zagarantovano pravo na rad. Žele da linčuju naše porodice i otvoreno pozivaju i na lov geologa. Lažnom brigom za prirodna staništa, rodnu grudu, pradedovska ognjišta, zelenu travu i čistu vodu, lažima, neznanjem i podmetačinama sebi daju na značaju da promovišu svoje stavove.

Pozivi upravo dolaze od onih koji su zagadili prostor naše Države. Na žalost to nije lov, to je hajka, koju su pokrenuli visoko obrazovani kadrovi Beogradskog univerziteta i akademske zajednice. Da li ste ih barem jednom, iz moralnih razloga, opomenuli da idu svoji na svoje?

Da li treba da nam se dogodi Drugi Svetski rat kada je u blizini Gornjeg Milanovca stradao naš kolega koji je samo radio svoj posao? Neko očigledno to želi. Za čije ste se interese najmili? Za narodne sigurno niste. 

Tužno je da se deklarativno zalažete za zaštitu Države i naroda, a izbegavate dijaloge o konkretnoj temi. Vama je Vaša istina jedino važna. 

Građani Srbije treba da znaju da je naša struka i škola jedna od najprepoznatljivijih u svetu. Pozivom na obustavu istraživanja izgubićemo i ono malo mladih kadrova koje sekirama i puškama jurite po njivama i šumama.

Nekad davno se našao neko „pametan” da zaustavi istrživanja urana. A bili smo jedna od vodećih sila u svetu. Danas moramo da angažujemo penzionere da nas obučavaju za taj posao. Nismo sigurni da li ćemo za kratko vreme nadoknaditi propušteno. Zar treba i tu da angažujemo strance da nas oni uče poslu i da vršljaju Državom? Time bismo pokazali da smo nedostojni svoje Države, zaveta predaka i odgovornosti prema potomstvu. 

Građane Srbije, molimo da smire strasti. Naročito meštane onih terena na kojima se izvode geološki istražni radovi. Molimo vas da naše kolege ostavite da rade svoj posao. Naročito one koji rade za državne i domaće geološke kompanije.

Oni Vam nisu neprijatelji ni izdajnici. Naprotiv. Molimo Vas da ne slušate kvazi stručnjake, advokate, kvazi pravnike, bivše ministre i druge. Ni oni Vam neće doneti dobro. Naprotiv, oni su deo sistema, poznat od ranije, koji za sitnu (a možda i veću) dobit unose nemir među Vama. Oni su ti koji su doveli Rio Tinto, a danas se kao bore protiv Rio Tinta. Ne napadajte naše kolege i pustite ih da rade svoj posao. Da li će neko za 50-tak godina možda i naše podatke zloupotrebiti - to nije do nas. To je stvar morala. To smo svi mi. Mi nećemo. 

Naša obaveza prema narodu i pokoljenjima je da im ostavimo osnovu na kojoj će graditi budućnost. Naša obaveza i prema ostalom delu čovečanstva je da redovno istražujemo svoju teritoriju. Možemo samo da se nadamo da će buduće generacije u svakom pogledu biti pametnije od nas. 

Pozivamo sve kolege, celu zajednicu i sve dobronamerne iz struke i drugih bliskih disciplina, da izađemo sa zajedničkim stavom i zaštitimo naše kolege. Pozivamo sve dobronamerne kolege geologe da učinimo zajednički napor i da uredimo struku. Pozivamo resorno Ministarstvo i Ministarku Dubravku Đedović Handanović da sedne i posluša struku.

Mi smo spremni da joj ukažemo na probleme i da zajednički izađemo iz problema. Molimo je samo da ne sluša dobronamerne savete iz okruženja. Mi je nećemo savetovati lošem, a oni joj dobroga doneti neće. Sebi ćemo dati za pravo da isključimo iz svake diskusije sve one koji su doveli do nepoverenja i sukoba unutar nas samih. 

Pozivamo javnost u Srbiji da sluša struku. Spremni smo preko udruženja da organizujemo tribine i okrugle stolove. Zarad edukacije. Ne moramo da se složimo, ali možemo i moramo da razgovaramo. Tu smo da razmenjujemo mišljenja. Da se dogovorimo kakav god dogovor bio, ali treba da bude ili dogovor ili kompromis na zadovoljstvo svih.

Takođe pozivamo i institucije koje ima Država na raspolaganju da uzmu učešće u tome. Nećemo braniti prisustvo ni političarima, ni glasnogovornicima, ni običnim prolaznicima i namernicima, ali ćemo sigurno zabraniti prisustvo nekolicini advokata i bivših ministara, nekolicini članova iz redova kvazi-akademske zajednice i kvazi-akademicima koji svojim ponašenjem i stavovima nisu dostojni naših skupova kao i nekolicini samozvanih eksperata iz geologije koji nisu dostojni diplome i poziva koji obavljaju. 

Pozivamo Narodnu Skupštinu da ignoriše zahteve koji su političke prirode a podvedeni pod struku i tobožnju brigu za svoj narod. 

Još jednom i još milion puta apelujemo na naš narod: srdačno dočekajte svoje sunarodnike koji rade svoj posao. Zar trebaju da se dogode 40-te? 

Pozivamo i Državne organe da slušaju konačno pravu struku. Ispod radara vašeg okruženja su ljudi koji mnogo više znaju nego što je Vama predstavljeno. Srpska zajednica geologa, domaći stručnjaci su jedni od najboljih u svetu. To nije prazna priča već istina.

Zbog toga i apelujemo na rukovodstvo Države da formira jednu revizionu komisiju koja će sve da preglada i da predloži mišljenje. Svi dosadašnji saradnici, dobronamernici i plaćenici moraju biti isključeni iz rada te komisije. 

Poštovani građani, učinimo napor  da smirimo situaciju. Čuvajmo se od svih  zlonamernih i pomozimo našim kolegama. Ne pozivajte na nasilje protiv svojih ljudi i ne sprečavajte im Ustavom zagarantovana prava na rad i na egzistenciju njihovih porodica - zaključuje se u saopštenju. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (27)

Loading
Stefan

10.09.2024 15:31

Podrska Geoloskom inzenjeru opozicija placenicka je za srednji vek necemo im dozvoliti to

Milos

10.09.2024 15:35

Ovi iz opozicije su jos jednom pokazali koliko nista ne znaju.

Uroš

10.09.2024 15:37

Opozicija i ekološki aktivisti samo koriste lažne ekološke argumente da sabotiraju razvoj Srbije. Litijum je strateška šansa za našu ekonomiju, a oni žele da nas vrate u srednji vek.

Nemanja

10.09.2024 15:38

Opozicioni političari i ekološki aktivisti lažno brinu o prirodi, dok sprečavaju razvoj koji može doneti Srbiji nezavisnost u energetskom sektoru i nove poslove.

Vukašin

10.09.2024 15:39

Litijum je ključan za modernu industriju, a opozicija pokušava da nas vrati unazad. Njih ne zanima narod, već samo politički poeni i strani interesi

Dragana

10.09.2024 15:39

Ekološki aktivisti i opozicija su licemerni – kad su bili na vlasti, doveli su Rio Tinto, a sada prave haos. Ne možemo dozvoliti da zaustave razvoj Srbije!

Zoran

10.09.2024 15:40

Litijum je naše bogatstvo, a opozicija zajedno s kvazi-aktivistima pokušava da sabotira svaki napredak. Srbija mora da koristi svoje resurse u interesu građana.

Ena

10.09.2024 15:40

Opozicija po svaku cenu želi da zaustavi razvoj Srbije, kako bi oni onda nasilno došli na vlast.

Jovan

10.09.2024 15:41

Dok druge zemlje koriste svoje resurse za razvoj, naša opozicija i ekološki aktivisti rade protiv interesa Srbije. Litijum je šansa koju ne smemo propustiti.

Aleksa

10.09.2024 15:42

Narod mora znati da opozicija ne radi u interesu Srbije, već protiv nje. Litijum je naš put ka energetskoj nezavisnosti, a oni to žele da unište.

Marko

10.09.2024 15:43

Opozicija ponovo pokušava da sabotira srpski narod, ovog puta kroz lažne ekološke priče. Litijum je šansa za razvoj, a oni rade protiv nas.

Teodora

10.09.2024 15:43

Dok svet koristi litijum za razvoj zelene energije, naši političari u opoziciji i eko-aktivisti žele da nas ostave bez šansi za napredak.

Rade

10.09.2024 15:44

Narod Srbije mora da prepozna da litijum nije pretnja već ogromna prilika za ekonomski rast, a opozicija to pokušava da uništi zarad svojih interesa.

Dušan

10.09.2024 15:44

Dok svet traži litijum za industriju budućnosti, naši opozicionari pokušavaju da nas vrate u doba stagnacije. Srbija zaslužuje napredak!

Đorđe

10.09.2024 15:45

Lažni branioci prirode žele da spreče Srbiju da napreduje. Litijum može doneti nezavisnost i napredak, a opozicija koristi svaku priliku da to uništi!

Ognjen

10.09.2024 15:46

Opozicija i ekološki aktivisti koji se bore protiv istraživanja litijuma u Srbiji zapravo sabotiraju našu budućnost. Oni ne prepoznaju prilike za ekonomski napredak koje nam litijum nudi, već se koriste demagogijom da bi pridobili simpatije javnosti, zanemarujući značaj resursa poput litijuma za modernizaciju naše države.

Darko

10.09.2024 15:47

Ekološki aktivisti često predstavljaju lažnu sliku o zagađenju, dok su stvarni efekti eksploatacije litijuma daleko od onoga što oni opisuju. Litijum je ključan za tehnologije budućnosti, uključujući obnovljive izvore energije, i Srbija ne sme dozvoliti da promaši ovu šansu zbog dezinformacija.

Filip

10.09.2024 15:47

Oni koji danas žele da zaustave litijumsku industriju u Srbiji zaboravljaju da smo nekada bili lideri u oblasti rudarstva. Naša geološka struka zaslužuje podršku, a ne napade, jer se temelji na decenijama iskustva i stručnosti koja je izgrađena kroz generacije.

Goran

10.09.2024 15:48

Pozivi opozicije i ekoloških aktivista da se prekine eksploatacija litijuma pokazuju koliko su daleko od realnih problema Srbije. Dok razvijene zemlje koriste svoje resurse za ekonomski razvoj, naši aktivisti bi da nas zadrže u zaostalosti.

Branka

10.09.2024 15:49

Litijum je osnovni sastojak baterija za električna vozila i druge tehnologije koje vode ka ekološkoj tranziciji. Opozicija, pod izgovorom brige za životnu sredinu, ignoriše činjenicu da eksploatacija litijuma može Srbiji doneti ogromne ekonomske benefite.

Strahinja

10.09.2024 15:49

Dok druge države razvijaju strategije za iskorišćavanje litijuma, mi se suočavamo sa opozicijom koja želi da sabotira napredak. Naša zemlja ne sme biti talac retrogradnih ideja koje negiraju potencijal rudarstva kao oslonca za razvoj.

Borko

10.09.2024 15:52

Naša geološka struka ima dugogodišnju tradiciju i ekspertizu, koju sada napadaju oni koji bi da Srbiju vrate u prošlost. Eksploatacija litijuma je prilika za razvoj naše privrede, a napadi opozicije samo pokazuju koliko su im interesi suprotstavljeni interesima građana.

David

10.09.2024 15:53

Protivljenje istraživanjima litijuma je deo šire kampanje opozicije koja želi da sabotira ekonomski razvoj Srbije. Umesto da promovišu napredak i saradnju sa stručnjacima, oni biraju politiku destrukcije koja vodi u zaostalost.

Branka

10.09.2024 15:54

Opozicija i ekološki aktivisti ne prepoznaju kako eksploatacija litijuma može pomoći Srbiji da se razvije i poveća zaposlenost. Njihov otpor usporava napredak.

Ema

10.09.2024 15:54

Istraživanje litijuma može doneti velike koristi Srbiji, ali opozicija i aktivisti jednostavno ne žele da to priznaju, iako savremene metode eksploatacije ne ugrožavaju životnu sredinu.

Milan

10.09.2024 15:55

Opozicija se bori protiv litijuma iz političkih razloga, ne prepoznajući stvarne koristi koje ovaj resurs može doneti Srbiji. Njihov stav je prepreka za naš napredak.