Grafit
Foto: Printscreen/Printscreen

 

Na zgradi pravoslavne crkve Svetog Spiridona Čudotvorca i na upravnoj zgradi Crkvene pravoslavne opštine Petrinja u Hrvatskoj osvanuli su grafiti s ustaškim simbolima. Paroh Saša Umićević izrazio je ogorčenje vandalskim činom, za koji smatra da je, kako kaže, izazvao nesporazumom oko postavljanja hrvatske zastave na novi krov upravne zgrade pravoslavne opštine.

Upravna zgrada Crkvene pravoslavne opštine Petrinja izgrađena je 1780, na nju se postavlja novi krov, pa je neko na krov postavio hrvatsku zastavu. Niko nije tražio dozvolu za postavljanje zastave, rekao je paroh, dodajući da je imao nameru da razgovara s gradskom upravom i zatraži da se zastava skine, ali je njegov zahtev ignorisan. Umićević je istakao da mu ne smeta hrvatska zastava, nego nedostatak elementarne kulture i poštovanja.

- Ukoliko ne bude razgovora i dogovora, postavljanje zastave moglo bi se protumačiti i kao provokacija - naveo je paroh.

Ogorčenje

On je izrazio ogorčenje što je nesporazum u medijima prikazan kao incident i zaključio da su posledica toga uvredljivi grafiti na pravoslavnoj crkvi.

Policija je navela da nije dobila nikakvu prijavu u vezi s grafitom, što je, bez ikakve sumnje, krajnje licemerno s obzirom na to da se vest o tome pojavila u mnogobrojnim medijima i na društvenim mrežama.

Premijer Miloš Vučević izjavio je povodom nove provokacije usmerene prema Srbima u Hrvatskoj da se čudne vrednosti i pravila tolerišu u jednoj zemlji Evropske unije. On je najoštrije osudio ovaj incident.

- Srbi u Hrvatskoj i dalje nemaju mira! Kako drugačije objasniti još jednu provokaciju u nizu, ovog puta na zgradi Crkve Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi Crkvene pravoslavne opštine Petrinja, na kojoj su osvanuli grafiti sa ustaškim simbolima - naveo je Vučević.

Ističe da je poruka Srbije uvek jasna: „Mir, stabilnost i regionalna saradnja", ali da nećemo biti nemi na konstantne provokacije prema Srbima koje ništa dobro nikome ne donose.

- Da li su evropske vrednosti da se Srbima u Hrvatskoj uskraćuje pravo da koriste ćirilično pismo, da se gotovo svakodnevno veliča ustaštvo, da se Srbi hapse i kažnjavaju samo zato što pevaju patriotske pesme koje nikoga ne vređaju? - upitao je Vučević.

Tri prsta

Podsetimo, pre desetak dana je prvi čovek Sinja Miro Bulj, osvedočeni pristalica ustaške ideologije, zabranio održavanje izložbe posvećene narodnim običajima Srba. Takođe, beogradski advokat Nemanja Berić uhapšen je na granici na povratku iz Knina i osuđen na 15 dana zatvora samo zato što je pevao pesmu Baje Malog Knindže i to postavio na Fejsbuk, a srpska porodica koja je bila na letovanju u Hrvatskoj drakonski je kažnjena jer je maloletni dečak sa zadnjeg sedišta automobila kroz otvoreni prozor pokazao tri prsta, što su usnimile kamere. I tako dalje i tako dalje...

Bivši specijalac Culej oslobođen za lomljenje ćiriličnih tabli u Vukovaru

 

Bivši poslanik u hrvatskom saboru i predsednik Udruženja specijalne policije iz takozvanog domovinskog rata Stevo Culej oslobođen je u vukovarskom županijskom sudu od optužbi da je podsticao nasilje na protestu u septembru 2013. u Vukovaru nakon postavljanja dvojezičnih ploča na državnim institucijama u tom gradu.

To je još jedan dokaz da je u Hrvatskoj dozvoljeno (pa čak i poželjno) sve što je usmereno protiv Srba i ćirilice. Za početak, dovoljno je i to što je prvostepena presuda doneta posle punih 11 godina, a potpuno je jasno i kako se odlučivalo o tome da li je Culej kriv kad uprkos mnoštvu dokaza navodno nije utvrđeno da se ponašao nasilnički i diskriminatorski.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading