Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se obratio se večeras u Palati Srbija o situaciji na Kosovu i Metohiji.

 

 

- Srbija se nalazi danas u ne lakoj pravno - političkoj situaciji po pitanju KiM. Ekonomski napredujemo vrlo dobro, možda i odlično. Ono što ostaje najbolnija tačka nema nikakve sumnje jeste KiM. Pre nego što ukažemo na konktretne mere želim da u nekoliko rečenica ukažemo na kontekst - rekao je Vučić.

 

- Kosovo je najskuplja reč za svakog Srbina istovremeno, najlakše potezana i neretko nepodnošljivo njena zloupotreba nas je dovodila do lošeg. Niko nikada neće biti zadovoljan. Šta god da smo predložili, svi bi bili protiv. Oni koji pozivaju na oružje prvi dan da ih pozovemo da neameste krevet u kasarni, rekli bi da je to teško. Oni koji pozivaju na nezavisnost Kosova, rekli bi nam vi ste izdajnici. I to čujete na svakom mestu. Iako sam predsednik koji je obavio najviše razgovora, svi ostali nisu videli deseti deo. Ne postoji čudotvorac koji Srbima može da donese dobro rešenje za KiM. Poznajem svako srpsko selo, gotovo da znam svaku srpsku kuću na Kosovu i Metohiji, znam sve probleme. Ja znam da nema dobrog rešenja. Svi će samo da čekaju kraj našeg obraćanja da bi se sa svojim lagodnim rešenjima ustremili na domaću javnost, da bi ukazali kako smo nesposobni, a oni su eto sposobni. Ovde je reč i o onima koji dolaze sa Zapada - rekao je on.

 

 

Predsednik je podsetio i na istorijska dešavanja, od 1981. godine, NATO agresije, Martovskog pogroma, jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova.

- Kosovo je gubilo stanovništvo već od 81. godine. Albanci su videli svetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi. Čekali su svoj trenutak, mi nismo razumeli sve što se zbiva u svetu i za to smo platili visoku cenu. Tragičnu cenu smo platili - rekao je VUčić.

Predsednik je podsetio i na smanjenje broja srpskih stanovnika na Kosovu i Metohiji još od 1981. godine. Dodaje da su Albanci čekali svoj momenat.

- Kosovo je gubilo stanovništvo već od 81. godine. Albanci su videli svetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi. Čekali su svoj trenutak, mi nismo razumeli sve što se zbiva u svetu i za to smo platili visoku cenu. Tragičnu cenu smo platili. Kosovo je demokratsko pitanje i mislili su da će ga lako rešiti.

- 85 zemalja priznalo je nezavisnost Kosova, i ta priča je za njih završena. Do 2013. godine imali potpuni ekonomski kolaps, rušenje nekoliko država u kojima smo bili. To je praćeno uz opštu nebrigu. Imamo 112 zemalja koji priznaju nezavisnost. Samo najsnažniji i koji imaju sličnu situaciju kao mi ostaju na našoj strani. Tada dolaze razgovori i pregovori oko Briselskog sporazuma.

- A onda su mislili Kosovo je demokratko pitanje i kada se promeni vlast, kada ode Milošević mislili su da će ga lako rešiti - rekao je Vučić.

- Izgubili smo zajednički državu Srbije i Crne Gore, da bismo stvorili zajednicu Srbije i Crne Gore što je bio početak kraja. Zašto je to bilo važno ovima na zapadu? Zato što prema Rezoluciji 1244 da bi mogli sa nama da se prepiru, iako na to nemaju pravo, ali da bi mogli da imaju još jedan agrument, rezolucija govori o Jugoslaviji a Jugoslavija više ne postoji.

- Onda smo uspeli da u 2006. godini dočekamo otcepljenje CG što je bio poslednji uslov za poslednju fazu odvajanja KiM od Srbije. 

Do 2013. mi imamo stotinu zemalja koje priznaju nezavisnost takozvanog Kosova. rekao je Vučić.

- 112 zemalja to je bilo naviše - istakao je Vuičić.

- Samo najsnažnji u svetu i oni koji imaju slične problema kao mi ostaju na našoj stani. Ostalima je tada bilo lakše da se priklone kljubu najvećih silnika moćnika od SAD do EU. Tada dolaze pregovori oko Briselskog sporazuma oko kojeg sam znao da ćemo se jednog dana držati što bi Broz rekao biti spasonosna grana i znao sam da je Albanci neće poštovati. Od tada sam učestvovao u svim razgovorima i nijedan nije bio lep. Ali mi smo pokušavali da kažemo, da Srbija je za mir, Srbija je za kompromis - istakao je Vučić.

- Trudili smo se da postignemo mir - istakao je Vučić.

Vučić o Briselskom sporazumu:

- Sve što smo razumeli da je potpisano danas vidimo da ni EU ni potpis Prištine ni naše strane na Briselskom sporazumu, na aneksima 2015. godine ne znači ništa. Od tada kreće uzurpacija, rušenje Briselskog sporazuma i želja da se po svaku cenu završi nestankom Srba jer to je jedina garantija da će Kosovo biti nezavisno. To je posebno izraženo u eri Aljbina Kurtija..

- U narednom periodu možemo da očekujemo lošije vesti jer kod njih slede izbori. Ja ću vas podestiti na trikove koje su činili. Zamislite hteli smo da ide naš voz i cela se Evropa digla na noge samo zato što je jedan umetnik oslikao Gračanicu na vozu. Zamislite taj "zločin"? -rekao je Vučić.

Kazao je da kada je nastradao albanski policajac koji nije imao pravo da bude u Banjskoj i istakao da su tada zapadni predstavnici i državnici uputili preko 7.660 zvaničnih izjava, a za upucavanje dvoje srpske dece svega 6.

- To pokazuje da naša suza roditelja nema. Ne interesuje njih sudbina naše dece i lažu kad kažu da ih interesuje - rekao je Vučić.

Ne interesuje njih sudbina naše dece i lažu kad kažu da ih interesuje. Jedino što ih interesuje da svaku našu meru sagledavaju iz ugla nezavisnog Kosova. Imamo više hrabrosti, ogoljavamo tu vrstu licemerja, podržavamo narod, snažimo ga. Svom svojom snagom i svim svojim znanjem, podržavajući dijalog, ali tražeći prava koja moraju biti dostignuta.

SRPSKI POTEZI:

Mere Kosovo

Pink

 

 

MERA 1

Prvi srpski potez je povratak na "Status quo ante".

Mere Kosovo

Pink

 

 

- Mi smatramo da je, za bilo kakav ozbiljan napredak u dijalogu, potrebno:

1. Raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i EU;

2. Primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma.

3. Povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije;

4. Povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenьe iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaraьa 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima;

5. Hitno, neodložno i konačno formiranьe Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara, jep nam je jacno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Severu Kosova i Metohije;

6. Neodložna primena garanciіa Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima/barikadama;

7. Neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

 

Ovi zahtevi biće preneti u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN.

MERA 2

Kosovo i Metohija kao područje posebne socijalne zaštite

- Pod dva, Srbija će proglasiti Kosovo i Metohiju područjem posebne socijalne zaštite.

Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti Zakon kojim će proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne socijalne zaštite, čime će biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene.

Ovim zakonom biće posebno regulisan i ograničen promet nepokretnosti (ograničavanje prodaje nepokretnosti i za pojedince koji su korisnici povlastica iz Zakona).

Uživanje povlastica će biti ograničeno samo na one koji zaista žive u AP Kosovu i Metohiji.

Govoreći dalje o pomoći od 20.000 dinara, ali i o besplatnim udžbenicima za sve đake na KiM, predsednik je istakao da će svako dete predškolskog uzrasta, kao i osnovci i srednjoškolci, imati oko 5.000 dinara mesečni dodatak, takozvani užinski dodatak, a ići ćemo i na nova zapošljavanja.

Mera 3

Otporrnost srpskih institucija na KiM.

Srpske instituciіe i privremeni organi na Kosovu i Metohiji neće biti ukinuti niti zatvoreni, čime će biti sprečeno da Aljbin Kurti ostvari svoj glavni politički cilj da iseli i u potpunosti eliminiše institucije Srbije i Srbe na Kosovu i Metohiji.

- 5.800 su oni ostvili bez hleba bez radnog prostora, bez ičega. Našim Zapadnim partnerima je bilo potrebno samo jedno sapštenje. Mi nećemo da ih ukidamo. Nećemo da radimo takozvane izmeštene institucije. Napravićemo moderne pisarnice koje će biti na kilometar od Zubinog potoka i u Rudnici.

U svrhu ublažavanja jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima usmerenih protiv srpskih institucija i privremenih organa, tik uz administrativnu liniju u naseljenom mestima Rudnica i Ribarići biće otvorena Pisarnica, na kojoj će Srbi sa severa Kosova i Metohije imati pristup u ostvarivanju svojih prava iz domena socijalne zaštite i posredstvom koje će pružati vitalne javne i administrativne usluge građanima.

Mera 4. 

Uspostavljanje posebnog tužilačkog organa.

Odluka o nelegalnosti svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji Kosova i Metohije nakon nelegalno jednostrano proglašene nezavisnosti, i nepostojanju svih njihovih akata koji su doneti ili će tek biti doneti

Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti Zakon o organizaciji nadležnosti pravosudnih organa Republike Srbije za područje Autonomne pokrajine Kosova i Metohije kojim će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije. Tužilaštvo će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

- Sada dolazimo do veliki i važnih političkih odluka. Usaglasili smo to sa predstavnicima srpske liste, pogotovu sa SL kao legitimnim predstavnicima srpskog naroda  - najavio je predsednik Vučić. 

-  Mi u Beogradu, ili malo ko u Beogradu, stvarno brine o Kosovu van kafane, van uobičajenih psovki, a posebno u državnim organima. Državni organi nikako nemaju vremena za Kosovo i Metohiju i to nije od nas. To je naša bolest od 1945. na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji. Što ovo znači? Ovo će da traje samo do uspostavljanja i poštovanja normi dogovorenih i potpisanih u Briselu i poštovanja briselskog sporazuma. Dakle, mi popunjavamo ovaj pravni vakum, jer mi u ovom trenutku nemamo način kojim ćemo urediti zakonsku mogućnost da sve one koji učestvuju u progonu i proterivanju Srba, sve one koji učestvuju u maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba, da konačno možemo da ih gonimo. I to je stvar koju ćemo da radimo. To će biti i posebna sudska veća određena za ovo, kao i posebno tužilaštvo da se istraži i gone kriminalna i protipravna dela službenika i zvaničnika koji provode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Time će biti i obuhvaćena lica srpske nacionalnosti koja u ime i za račun albanske tajne policije sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva.

Mera 5

Odluka o nelegalnosti svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji Kosova i Metohije nakon nelegalno jednostrano proglašene nezavisnosti, i nepostojanju svih njihovih akata koji su doneti ili će tek biti doneti

Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti odluku kojom konstatuje nelegalnost svih organa i institucia obrazovanih na teritoriіi Kosova i Metohije nakon nelegalno proglašene nezavisnosti, kao i nepostojanje njihovih akata. Ovim će biti normirano da su sve aktivnosti, jednostrani i nekoordinisani akti tih organa pravno nepostojeći i da ne mogu proizvoditi pravne posledice niti pravno dejstvo.

Aleksandar Vučić je rekao da je sličan postupak preduzet po završetku Drugog svetskog rata, kada je zakonom proglašena nevažnost pravnih propisa donetih pre 6. aprila 1941. godine, i za vreme neprijateljske okupacije.

Nema proglašenja okupacije

- Naši pravni ekperti su bili protiv proglašenja okupacije Kosova i Metohiji. Ne smemo da im damo status legalne oružane sile. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet jer ga nemaju. Samo priznavanje okupacije je i krivično delo, objasnio je Vučić.

- Nećemo rat, hoćemo da u miru ostvarimo svoja prava. Neće biti lako, biće još agresivniji. Otvaraće most na Ibru, to je dokaz da žele sukobe i uradiće to. Napadaće i na škole i na bolnice, na sve će napadati. Ali ćemo da pronalazimo odgovor, opstajaćemo i sve što oni više napadaju mi ćemo više da činimo za naš narod. I niko neće moći da nas spreči, a oni mogu da sanjaju o svojoj nezavisnosti. A oni mogu da sanjaju o članstvu i tako mogu da sanjaju desetinama godina. Nisu želeli nikada ozbiljno da razgovaraju ni na koji način, žele samo progon Srba.

Liste čekanja

 - Mi ćemo šo prvi put ćemo tranparentno pokazati nešto što je sramota cele Srbije i što traje već decenijama. to je sramota našeg sistema. Nije me sramota da kažem jer ćete sada čuti frapantnije podatke od ovih koje sam vama pokazao. Ovo su liste čekanja. Mi 68.586 pacijenata na listi čekanja. Pitao sam Lončara zašto smo gradili tolike bolnice. Mi smo rešili da ovaj problem konačno lociramo priznamo i rešimo. Već za dve ili tri nedelje neće biti lista čekanja za skenere. Odmah ćemo to da uradimo sa magnetnom rezonancom. Napravićemo program, bićete upoznati i gledaćemo da u najkraćem mogućem vremenu za godinu dana imamo manje od 5 ili 10 hiljada ljudi na listama - rekao je Vučić.

Kaže da su mnogi ljudi umrli u proteklih 35 godina, a da nisu dočekali da budu operisani.

- Da li to znači da ne ulažemo novac u zdravstvo? Ulažemo nesrazmeran novac ukupnog budžeta Srbije u zdravstvo. Vide se rezultati, ali ne u brizi prema ljudima, nego u nečem drugom. Sad ćemo to da rešimo. Znam da će biti mnogo protivljenja - rekao je on.

- Tražiču odgvornost od svih u celom sistemu. Nećemo da nam ljudi čekaju po devet godina na kuk - rekao je Vučić.

- To što smo gradili građevine i zidove, što imamo najlepše kliničke centre u Nišu i Beogradu, sad i u Novom Sadu, biće i u Kragujevcu, Novom Pazaru, Užicu. Ništa to ne znači ako nismo u stanju da pokažemo da možemo da rešavamo probleme ljudi. Daću vam jedan podatak. Znate li koliko se čeka za kuk ili koleno? I do devet godina. Imamo slučaj VMA da se čeka za kuk 16,5 godina. Imamo mnogo ljudi koji su umrli u ovih prethodnih 25, 30, 35 godina, a da nisu dočekali da budu operisani. Znači li to da nismo uložili? Ne, ulažemo nenormalne novce. I kažem nenormalne, nenormalne, nesrazmeran novac ukupnom budžetu Srbije u zdravstvu. Nesrazmeran novac. To nije samo ono što vi vidite kroz prvi deo budžeta. To vam ide i kroz Fond za zdravstveno osiguranje, to vam ide i kroz različita ministarstva, od Ministarstva za infrastrukturu, građevinarstvo, do mnogih drugih. To prelazi 3,5 milijarde evra. I znam da će biti mnogo protivljenja, znam da će biti neznalica. Samo znam da sam preko mera fiskalne konsolidacije uspeo da obezbedim da ova zemlja ima najviše para u svojoj istoriji.

- Za zdravstvo nikada nije imala ni blizu ovoliko para, ni procentualno, ni proporcionalno budžetima Republike Srbije. I kao takav tražiću odgovornost. Od svih u celom sistemu. Od svih u celom sistemu. Od ministra, direktora, kliničkih centara, bolnica, domova zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, svih u lancu zaposlenih do lekara i ostalih. Kada država daje novac, izvinite, isporučite nam rezultate. Nećemo da nam ljudi čekaju po devet godina na koleno i kuk. Treba nova zgrada? Dobićete novu zgradu. 100 miliona? 100 miliona. I samo da znate da ove mere, da ove proteze i sve ovo što smo izračunali košta ne manje od 90 miliona evra u ovom trenutku. Samo da vidite koliko je to mali novac. Naravno da nije mali. Ali uslovno govoreći mali novac u odnosu na sve drugo što smo uradili, jer ćemo da potrošimo na Tiršovu i na još jednu bolnicu ne 117 miliona, nego će da budu 300 i 500, na onkologiju i 500 miliona evra i tako dalje. Zašto gradimo te bolnice? Otvoram kao svemirski brod kardiovaskularne klinike, oni mi kažu po 12 nema čekanja, u 14 ima, pa preuzmite vi. Ne mogu da urade koronografiju. Pa treba da nam umru ljudi na ulici tri puta dok mi to učinimo. Što gradimo te svemirske brodove? Što ulažemo u Dregerovu opremu, ne znam koju opremu već, na sve moguće načine? Zbog čega? Ti naši stariji ljudi moraju da žive duže. Ali ne samo u godinama života, već i u kvalitetu života.

Vučić odgovora na pitanja novinara

O zahtev za povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju Vučić kaže da su nam ruke "vezane" jer Albanci imaju podršku Zapada, a najavio je da će Srbija ponovo uputiti zahtev za povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju.

Kaže da će biti teško našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali da Srbija neće izgubiti.

Govoreći o albanskoj optužnici protiv Milana Radoičića, Vučić kaže da ne znamo da li ima optužnice protiv albanskog policajca koji je upucao dvoje srpske dece i da nije čuo da je bilo ko pitao ko je upucao Dragišu Galjaka, te objasnio da Srbija vodi svoju istragu o dešavanjima u Banjskoj.

Kaže da je Kurtijev odlazak na sever Kosova i Metohije bio demonstracija sile, što je nekad radio i Adolf Hitler.

- Samo jedan problem je video i zbog čega je histeričan. Seo je u albanski kafić koji su otvorili, a nikada nijedan Srbin u taj lokal nije ušao. Ni kuče sa ulice nije htelo da mu priđe. Oni ne mogu da pokore duh srpskog naroda. Možete dugim cevima da uđete gde hoćete kad imate protiv sebe nenaoružane ljude. Ponosan sam na duh slobodarskog i nepokorenog srpskog naroda - rekao je Vučić.

Kaže da su za kupljene "rafale" kupljeni rezervni delovi.

- Logistiku komplektnu smo kupili za naše pilote - kazao je Vučić.

Govoreći o tome ko će da kopa ili neće da kopa litijum, kaže da će o tome odluku doneti struka.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se ne slaže po svim pitanjima sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, ali da je on čovek sa kojim je moguće razgovarati otvoreno.

- Da li smo sa njim saglasni po pitanju Kosova i Metohije, svakako da ne. Da li sam sa njim saglasan po mnogim pitanjima koja se tiču Republike Srpske, svakako da ne.  Ali je to čovek sa kojim možete da razgovarate, otvoreno", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika SSP-a Dragana Đilasa koji je Hila optužio da je svojom izjavom "da u protestima protiv litijuma vidi borbu protiv puta Srbije ka Zapadu" potvrdio glasine da je na platnom spisku Aleksandra Vučića.

Vučić je rekao je njemu, što se plaćanja tiče, nešto drugo zanimljivije.

- On (Đilas) je rekao, 'odgovaraće svi koji su uzeli između 200 evra i 200 miliona evra'. Sad će onaj koji se sam hvalio da je uzao 619 miliona evra, da hapsi mučenu sirotinju koja je uzela negde 200 ili 250 evra. Sve je u našoj zemlji inverzno. Najneodgovorniji ljudi se predstavljaju za najveće junake", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da opozicija ne želi njegovo prisustvo u Skupštini Srbije na sednici na kojoj će se raspravljati o litijumu, jer se boje da bi prošli ko "bosi po trnju", kao i svaki put kad se tamo pojavi. 

"Jer lako je da udaraš u džak, ali kad džak počne da uzvraća, onda nije baš sasvim sve jedno", ocenio je Vučić.

- Naš narod ima jedan neverovatan osećaj, da razume državu. Da posebno razume državu kad je državi teško. I da tada ume da se okupi i ujedini i da nikada ne donese pogrešnu odluku. Ja sam bezbroj puta govorio, da li će ove mere da nam donesu blagodeti? Biće nešto lakše ljudima osnova za dalju borbu, tešku, nerevnopravnu. Ali mi i dalje nismo prizanali nezavisno Kosovo. A ne zaboravite za samo 8 godina izgubuli smo i zajedničku državu i državnu zajednicu i dobili smo proglašenje nezavisnosti Kosova. 

- Da završim sa jednom dobrom vesti. Dobili smo i prvu dekadu septembra direktnih stranih investicija. Sa 12,3 posto smo ispred u odnosu na prošlu godinu. Ponosan sam na ovo što smo danas otvorili u Zrenjaninu. Hvala vam najlepše pobediće Srbija - zaključio je Vučić.

Aljbin Kurti želi progon srpskog naroda sa KiM

Vučić je u utorak rekao da će se obratiti javnosti u roku od 72 sata povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM.

- I šta je to što tzv. međunarodna zajednica nije ispunila i šta Srbija traži i šta će Srbija da učini - rekao je Vučić posle odvojenih sastanaka sa predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD Kristoferom Hilom.

On je istakao i da je za očekivati da se sa dalekosežnim i važnim predlozima izađe pred Skupštinu Srbije tokom oktobra.

- Imaćemo mnogo bitnih sastanaka, jer moramo da se borimo za poziciju Srbije u svetu, da tražimo saveznike. Na tom planu i po tom pitanju radićemo sve što je moguće - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Predsednik je ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda sa KiM i dodao da misli da to nije jasno samo Beogradu, već i svima drugima.

- Kada ukinete 5.800 radnih mesta i kada ljudi više ne mogu da obavljaju ništa od onoga što svakome u savremenom svetu može, samo zahvaljujući ilegalnim, kriminalnim i protivzakonitim odlukama Kurtija, morate da preduzimate radnje koje će da vode vraćanju određenih prava, što bi se nazvalo status kvo ante - naveo je Vučić.

Dodao je da su iz Evrope i od zemalja Kvinte došle samo reči osude, a da se na delu ne vidi ništa.

Predsednik je naglasio da je Beograd uvek otvoren za dijalog sa Prištinom i da je spreman da ode u Brisel kako bi nastavio dijalog sa Kurtijem, ali da Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva.

Lajčak je posle sastanka u Beogradu rekao da mu je Vučić preneo veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na KiM.

On je rekao da je taj sastanak bio priprema za naredni sastanak glavnih pregovarača i da treba da se razgovara i pronađu rešenja u okviru dijaloga.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (77)

Loading
gundjalo

13.09.2024 15:58

cekamo obracanje predsednika i nadamo se najboljem

Kristina

13.09.2024 15:59

Važno obraćanje predsednika Vučića.

Joca

13.09.2024 16:00

Srbija mora da ide napred u sigurnu budućnost.

Caki

13.09.2024 16:03

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti danas u 18.00 časova

vuk

13.09.2024 16:04

Vučić želi dijalogom i mirnim putem da reši probleme na KiM,ali Kurti zlikovac ne želi.

Jeca

13.09.2024 16:05

Nadamo se da je kao i uvek Vučić pronašao najbolje i najmirnije rešenje

Toza

13.09.2024 16:05

moramo da se borimo za poziciju Srbije u svetu,

Rade

13.09.2024 16:07

Teška,izuzetno teška situacija.Gleda li Evropa ovo?Svet?

Oki

13.09.2024 16:07

Aljbin Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda sa KiM

JANE

13.09.2024 16:07

Vučić želi mirnim putem da reši probleme.Lavovski se bori da sačuva mir i stabilnost na KiM.

Ruska bokerica

13.09.2024 16:07

Iz Palate Srbija naš predsednik Vučić obratiće se javnosti i objavitu mere protiv brutalnog napada na srpsko stanovništvo na našoj teritoriji Kosovo.

Ema

13.09.2024 16:08

Kfor mora pojacati svoju prisutnost i svoju odgovornost kako bi se odrzao mir na KiM.

Boban

13.09.2024 16:09

Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva.

KOLE

13.09.2024 16:09

Verujem da će Vučić naći rešenja za prevazilaženje krize na KiM.

Lana

13.09.2024 16:09

Naravno da ce Vucic izaci pred javnost sa istinom i necw dozvoliti napade na srpski narod

Ruska bokerica

13.09.2024 16:10

Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM od međunarodne zajednice da preduzme adekvatne mere protiv terora terorista na srpskoj teritoriji.

Popovic

13.09.2024 16:10

Lajčak je posle sastanka u Beogradu rekao da mu je Vučić preneo veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na KiM.

Nada

13.09.2024 16:10

Pokvareno i podmuklo igra Pristina ali Vucic ce im sasuti istinu u lice

ogi

13.09.2024 16:11

Vučić se lavovski bori da sačuva mir u zemlji.

sss

13.09.2024 16:11

Izueztno važn o obraćanje Vučića od kog očekujemo da pokuša da nadje način da se pomogne braći na Kosovu i Metohiji

Kaja

13.09.2024 16:11

Vucic ce uvek istinom braniti nasu Srbiju i srpski narod na KiM

Boško

13.09.2024 16:11

Srbija će uvek biti uz svoj narod na KiM i zaštititi ga od Kurtijevog terora.

Vanja

13.09.2024 16:12

Praticemo obracanje predsednika i nadamo se najboljem!

Boban

13.09.2024 16:12

Naši ljudi moraju biti bezbedni gde god da se nalaze, nikako ne smemo dozvoliti proterivanje naših gradjana sa KiM.

haha

13.09.2024 16:12

Kurti je krenuo u završnicu plana da protera SRbe sa ognjišta i država SRbija mora d auradi nešto konkretno da to zaustavi

Vera

13.09.2024 16:12

Pristina se sluzi svakakvim trikovima samo kako bi izazvali nemire i sukobe.

Ana

13.09.2024 16:12

Zadovoljstvo je videti transparentnost i jasnoću u komunikaciji od strane predsednika. Ovakvi nastupi pomažu u razumevanju trenutne situacije.

Stanimirka

13.09.2024 16:13

Pratimo obracanje Vucica i podrzavamo ga.

wer

13.09.2024 16:13

Od ovog obraćanja Vučića mnogo toga zavisi

VUK

13.09.2024 16:13

Moramo po svaku cenu sačuvati mir i stabilnost.Svim srcem uz naš narod na KiM.

Ruska bokerica

13.09.2024 16:13

Ako su međunarodna zajednica i KFOR nesposobni da obezbede mir srpskom narodu na kosovu neka Kosovo napuste Srbija i njeni organi reda će se postarati za miran život naših građana na našem kosovu.

Ana

13.09.2024 16:13

Važno je što predsednik redovno informiše javnost. Ovakve informacije mogu doprineti boljem razumevanju problema i mogućih rešenja.

Mila

13.09.2024 17:15

Krivo mi je sto taj Lajcak i ostali koji se kao bave KM i Srbijom, se prave ludi, kao da ne vide sta Siptari rade. Oni su kao zabrinuti za Srbiju. Ko je koju gresku napravio, neka se prestane, pusti narod da slobodno zivi i zaradjuje svoj hleb.

Ljubicica

13.09.2024 18:07

Vučićevo obraćanje naciji može doneti značajne promene.

Gaga

13.09.2024 18:07

Nadamo se boljoj situaciji na Kosovu i ocuvanje mira

Milan

13.09.2024 18:08

Pratimo obracanje Vucica, kao i uvek do sada.

Maja

13.09.2024 18:09

Oni koji pozivaju na nezavisnost tzv.Kosova su protiv rešenja za KIM.

Gaga

13.09.2024 18:12

Verujemo presedniku i sigurni smo da ce doneti ispravnu odluku

Miki

13.09.2024 18:12

Pratimo obraćanje predsednika Aleksandra Vučića i vazne odluke o Kim.

Deki

13.09.2024 18:14

Presednik postupa odgovorno ocuvanje reda i mira na kosmetu je vazno za sve nas

Dada

13.09.2024 18:15

Srbija mora da se bori za svoja prava na KiM, i dobro je što Vučić jasno stavlja do znanja šta očekujemo od tzv. međunarodne zajednice

Maja

13.09.2024 18:15

Obraćanje Vučića gradjanina Srbije je važno jer će govoriti o stanju na KIM I o listi čekanja u bolnicama.

Mirka

13.09.2024 18:16

Srbija se predati nece niti ce tako lako odustati od borbe protiv krsenja medjunarodnog prava.

Leo

13.09.2024 18:16

Vazno obracanje presednika Srbije. Srbija je uvek za dijalog i mir

Gaga

13.09.2024 18:16

Pratimo obracanje presednika i nadamo se najboljem resenju

Milica Milicic

13.09.2024 18:17

Srbija danas ima bolji status u svetu, nadam se da će nam to pomoći u rešavanju nepovoljne situacije vezane za KiM .

Goga

13.09.2024 18:17

Verujemo da ce se pozitivno resiti situacija po nas narod na KiM!

Deki

13.09.2024 18:17

Verujemo da ce presednik doneti najbolju odluku za Srbiju i narod na kosmetu

Mila

13.09.2024 18:17

Nece se smiriti dok ne oteraju i poslednjeg Srbina

Joja

13.09.2024 18:18

Zapad po svaku cenu zeli da lazno Kosovo postane clanica Saveta Evrope. Okrenuli su se protiv Srbije u svakom smislu reci.

Minja

13.09.2024 18:18

Torturu nad srbima na KiM nećemo dozvoliti!

Joca

13.09.2024 18:19

Medjunarodna zajednica mora da osudi lošu i nasilnu politiku Kurtija.

Gaga

13.09.2024 18:19

Svi pratimo obracanje Vucica i nadamo se daljem dijalogu

Hana

13.09.2024 18:19

I ako je situacija na KiM po nas narod teska,verujemo u razresenje i pozitivan ishod iste!

Joja

13.09.2024 18:19

Cuvacemo nasu Srbiju, zajedno sa Vama, predsednice. Vidimo koliko se borite za interese nase zemlje.

Gaga

13.09.2024 18:20

Nadamo se miru i boljem zivotu za nas narod na kosmetu

Milka

13.09.2024 18:20

Protiv velikih sila, svom snagom Srbija će se boriti za svoj narod.

Slavka

13.09.2024 18:20

Evropa i medjunarodna zajednica cute na teror koji predstavnik vlasti u Pristini svakodnevno vrsi nad srpskim narodom na KiM.

Saška

13.09.2024 18:20

Kosovo je najskuplja reč za svakog Srbina!

Nika

13.09.2024 18:20

Valjda smo konacno shvatili da Srbija nema nijednog prijateljima medju zapadnim drzavama. Sve su to zlikovci koji zele propast nase zemlje.

Ana

13.09.2024 18:21

Kurti cini sve da protera nas narod sa svojih ognjista!

Saki

13.09.2024 18:21

Presednik je uvek spreman za dijalog ponosni smo

Joja

13.09.2024 18:21

Stvari su na ivici ali mi necemo prestati da se borimo za nas castan narod.

mirka

13.09.2024 18:21

Srbija mora ostati čvrsta i odlučna u zaštiti svojih interesa i prava svojih građana.

Nina

13.09.2024 18:23

Kurti nastavlja da teririse nas narod na KiM!

LexA

14.09.2024 20:38

Ovo je višedecenijski problem koji nas danas skupo košta. Propuste je danas teško ispraviti, naročito kada nema podrške medjunarodne zajednice. Nikada je nije ni bilo. Borićemo se svim snagama da sačuvamo šta se sačuvati da.