Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Mere koje država Srbija preduzima zbog situacije na Kosovu i Metohiji izazvale su opštu paniku među albanskim političarima i medijima na tzv. Kosovu! Odmah po obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je izneo plan Srbije, prištinske medije preplavili su tekstovi u kojima se čula kuknjava onih koji iz dana u dan zagorčavaju život Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

PODRUČJE POSEBNE SOCIJALNE ZAŠTITE

Ove mere, pored povratka na pređašnje stanje, proglašenja KiM za područje posebne socijalne zaštite, odbrane srpskih institucija i usvajanje odluke o nelegalnosti svih organa i institucija koje je Priština obrazovala nakon proglašenja nezavisnosti, kao i nepostojanje njihovih akata, podrazumevaju i uspostavljanje posebnog tužilaštva koje će procesuirati one koji udaraju na Srbe i srpsku imovinu. Upravo ova poslednja mera najviše je uzburkala duhove na tzv. Kosovu među onima koji na bilo koji način doprinose atacima na srpsku zajednicu.

- Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti zakon o organizaciji nadležnosti pravosudnih organa Republike Srbije za područje Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, kojim će biti uspostavljeno posebno tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije. Tužilaštvo će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

 

Ovo tužilaštvo goniće sve one koji učestvuju u progonu i proterivanju, maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba. Baviće se i onima iz reda srpske zajednice koji iz ličnih interesa, za šaku dolara ili koji gram kokaina, učestvuju u nameštanju i pakovanju lažnih optužnica protiv Srba.

NE DAMO NAŠU TERITORIJU, PROŠLOST NI ČAST

Albanski politički analitičar Petrit Zogaj, govoreći o merama koje je izneo Vučić, naglasio je da su sve ove zahteve tzv. vladi Kosova uputile SAD i EU. Prema njegovim rečima, to je izuzetna diplomatska pobeda Srbije.

- Nije malo glasova na Kosovu u ovom periodu koji su upozoravali vladu Kosova na takvu opasnost, ali je izabrala populistički kurs u odnosu na sever zemlje. Dakle, danas imamo Srbiju koja je ozbiljan partner SAD i EU i Kosovo koje je kritikovano i pod sankcijama EU - naveo je Zogaj.

Zakukala je i prištinska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, koja je rekla da se radi o „srpskom filmu", ali da je takozvano „Kosovo odlučno da nastavi sa svojim odmerenim akcijama“.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević pružio je punu podršku merama i potezima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i dodao da država nikada neće prestati da se bori za interese Srba. Ukazao je da je neko, dok je Srbija prethodnih 12 godina radila, jačala i napredovala, sve vreme pokušavao da „otrgne našu teritoriju, našu prošlost i našu čast“.

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević predstavlja akciju „Najbolja cena“

Alo

 

 

- I znaju se i imena tih beščasnika i njihovih finansijera i njihovih ovdašnjih slugu. Ali oni su manje bitni. Bitni su nam naši ljudi. Bitno nam je da im omogućimo da opstanu i ostanu na svome - naveo je premijer i dodao da je predsednik Vučić najavio kojim putem će se ići dalje do onoga za šta se sve vreme Srbija bori, a to su istina, pravda i poštovanje međunarodnog prava.

NEMA VIŠE ZLOČINA BEZ KAZNE

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić kazao je da je u prethodne gotovo dve godine režim Aljbina Kurtija potpuno eliminisao dijalog kao metod za održavanje stanja na terenu i da su najavljene mere „najsveobuhvatniji paket od 1999. godine“. Pojasnio je da Srbija ne želi da zameni međunarodno i lokalno pravosuđe, već će domaći pravosudni organi, po načelu komplementarnosti, „popuniti sve rupe“ tamo gde lokalni i međunarodni sudovi ne žele da kazne zvaničnike Kurtijevog režima za kršenje ljudskih prava Srba.

- To je bio crni petak za sve koji krše ljudska prava. I to se ne odnosi samo na zvaničnike prištinskog režima, službenike koji su uključeni u kršenja ljudskih prava, torturu i slično već i na saradnike, jer, nažalost, postoji mali broj ljudi iz srpske zajednice koji su instrumentalizovani - rekao je Đurić.

Aljbin Kurti

AP/Alo

 

 

Odzvonilo i Srbima koji su svoj narod prodavali Kurtiju za šaku dolara

Osnivanje posebnog tužilaštva i sudskih veća koja će goniti sve one koji napadaju srpski narod sa KiM zabrinulo je i one Srbe koji sarađuju sa prištinskim jastrebovima.

Kako Alo! saznaje od sagovornika sa severa KiM, u Zubinom Potoku, Zvečanu, Leposaviću i Severnoj Mitrovici u petak kasno uveče u opštinskim zgradama održan je sastanak albanskih gradonačelnika i onih Srba koji sarađuju sa Aljbinom Kurtijem.

- Saradnici Aljbina Kurtija koji su Srbi i koji su nameštali svoje komšije i sugrađane sada su u velikoj panici. Postoji nekoliko takvih Srba koji su bukvalno zarad fotelje prodavali svoj narod i pakovali im lažne optužnice. Eto, sada će ih stići pravda - rekao naš izvor.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (18)

Loading
Djofa

15.09.2024 07:00

Kukaju u Prištini oni koji rade protiv Srbije i srpskog naroda!

Gaga

15.09.2024 07:06

Srbija pobedjuje jer imamo odlicno rukovodstvo. Zivela Srbija

Saki

15.09.2024 07:07

Samo neka kukaju. Srbija je pobedila diplomatijom

Magdalena

15.09.2024 08:22

Srbija je pobedila diplomatijom! I zahvaljuci predsedniku koji se bori za svoj narod!

Nita

15.09.2024 08:38

Diplomatija Srbije je ostvarila novu pobedu, braneći svoje pozicije čvrsto i mudro.

Milan

15.09.2024 08:38

Vučić je pravi diplomata, uvek radi sta je u interesu našeg naroda i naše zemlje.

Milka

15.09.2024 08:58

Vucic ne dana Srbe na Kosovu. Sve ce uciniti da ih zastiti!

Vera

15.09.2024 09:21

Svako nasilje nad ljudima i imovinom na KIM će biti evidentirano i kažnjeno.

Mima

15.09.2024 09:22

Srbija nastupa kao ozbiljna država koja će da štiti svoj narod.

Tina

15.09.2024 09:23

Najvažniji zadatak je da sačuvamo Srbe na Kosmetu i da ostanu na svojim ognjištima.