Rafal
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prema navodima ovih "specijalizovanih" bugarskih portala, među kojima je i Bulgarian Military, spekuliše se da će avioni Rafal, koje Srbija nabavlja od Francuske, biti opremljeni raketama MICA umesto naprednijih raketa Meteor, što će navodno bitno smanjiti njihove orbene mogućnosti, kako budući srpski avioni ne bi bili pretnja za susedne NATO zemlje.

Nije poznato odakle bugarskim medijima ove informacije, s obzirom da ni srpska ni francuska strana nisu izdale zvanična saopštenja na ovu temu, a detalji ugovora koji potpisani između naše zemlje i Francuske još uvek nisu objavljeni. 

S obzirom da do sada nije bilo jasne potvrde o tome koje rakete će biti isporučene uz francuske avione, to pojedinim domaćim medijima i bugarskim "specijalcima" ostavlja prostora za razne spekulacije.

Trgovina oružjem je složen proces

Za početak treba reći da trgovina teškim naoružanjem, uključujući borbene avione, predstavlja najviše uslovljenu vrstu trgovine između dve zemlje.

Dok druge vrste trgovine uglavnom zavise od ekonomskih interesa i tržišnih uslova, međunarodna trgovina oružjem uključuje niz složenih političkih, bezbednosnih i strateških faktora. 

Odluke o prodaji ovakvog naoružanja ne zavise samo od dobre volje između zainteresovanih strana, već se donose na osnovu procene političkih odnosa, međunarodnih dešavanja i bezbednosnih izazova, što samo dodatno komplikuje proces.

Nažalost, domaći mediji su uglavnom preneli nepotvrđene detalje i spekulacije, ne osvrćući se na ove ključne aspekte.

Koji faktori utiču na odluku o prodaji oružja?  

Politički odnosi između dve zemlje, u ovom slučaju Srbije i Francuske igraju ključnu ulogu u prodaji oružja, jer je za to potrebno razvijeno poverenje i strateško partnerstvo.

Iako Srbija nije članica NATO-a, ona ima razvijenu saradnju u oblasti odbrane sa Francuskom, pa je dogovor o kupovini aviona Rafal ipak postignut.

Zatim, odnosi Srbije sa Rusijom, koja je pod međunarodnim sankcijama, takođe utiču na proces prodaje oružja, ali i cenu.
 

Francuska u našem slučaju mora pažljivo da razmotri kako bi prodaja Rafala uticala na regionalnu bezbednost, posebno jer su susedne zemlje, kao što su Hrvatska, Albanija i Crna Gora, članice NATO-a.

Ekonomski faktori takođe igraju važnu ulogu u procesu prodaje, a manja porudžbina, poput one od 12 aviona, često znači veću cenu po jedinici. Sve ovo utiče na uslove pod kojima je Francuska prodala avione Srbiji.

 

Kakve će Rafale dobiti Srbija?

Srbija je od Francuske naručila 12 potpuno novih Rafala, a u planu je kupovina i još 12 polovnih. 

Uprkos tvrdnjama bugarskih "specijalaca", koje su Danas i Beta tako olako preneli, za sada nema potvrđenih informacija o tome kakvim će naoružanjem ovi avioni biti opremljeni, niti da će njihove borbene mogućnosti biti smanjene. 

Zvanični izvori, kako iz Francuske tako i iz Srbije, nisu objavili nikakve detalje o vrsti raketa koje će pratiti avione Rafal. 

Međutim, objavljeni su opšti uslovi pod kojima je Srbija kupila ove višenamenske avione.

Šta znamo do sada:

  • Posle dve i po godine pregovora, Srbija je potpisala ugovor o nabavci 12 višenamenskih borbenih aviona Rafal od Francuske, vredan 2,7 milijardi evra.
  • Ugovor su potpisali ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i generalni direktor kompanije Daso avijacija Erik Trapije, uz svečanu razmenu dokumenata u prisustvu predsednika Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića.
  • Srbija će dobiti devet jednoseda i tri dvoseda aviona Rafal.
  • Prve letelice bi trebalo da stignu u Srbiju 2028. godine.
  • Avioni Rafal su višenamenski, opremljeni za dejstva po ciljevima na zemlji i u vazduhu, s mogućnošću nošenja do 9,5 tona naoružanja, uključujući rakete, avio-bombe i top kalibra 30 mm.
  • Maksimalna brzina aviona je 1,8 maha.
  • Daso avijacija ima zauzete proizvodne linije, zbog čega su pregovori i isporuka trajali relativno kratko u poređenju sa sličnim međunarodnim ugovorima.
  • Kupovinom aviona Rafal, saradnja Srbije i Francuske na vojnom planu značajno je ojačana.
  • Osim aviona, Srbija je nedavno kupila i radare GM-400 iz Francuske, kao i laki raketni sistem PVO „Mistral 3”, čime se dodatno proširuje vojno-tehnička saradnja između dve zemlje.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading