Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen
Foto: Alo/Alo!/Aleksandar Nalbantjan

Reč je, možda ste već i pogodili, o tome ko je novi evropski komesar koji će se baviti proširenjem Unije. U ovom slučaju, komesarka. Iako je danima kao već viđen izbor Fon der Lajenove figurirao Litvanac Valdis Dombrovskis, novim potencijalnim članicama EU baviće se Slovenka Marta Kos, inače nekadašnja novinarka, planinarka i članica plivačke reprezentacije Jugoslavije (da, Jugoslavije, dobro ste pročitali).

Zapitaćete se verovatno kakva je tu razlika. Odgovor je - povelika. Naime, Dombrovskis unutar briselskog establišmenta važi za pripadnika tvrde rigidne struje, gledajući makar odnose prema Rusiji i Vladimiru Putinu, baš kao što su i ostali predstavnici baltičkih zemalja (Litvanija, Letonija i Estonija) u briselskoj administraciji i Evropskoj komisiji, kao izvršnom telu koje donosi najvažnije odluke. A kad je već tako, jasno je sa kakvim bi se sve preprekama Srbija suočavala u procesu proširenja, s obzirom na to da smo zemlja koja nije uvela sankcije Moskvi.

To bi, kažu upućeni, bila stvar na kojoj bi Dombrovskis, da je izabran, po svaku cenu insistirao i teško da bismo mogli makar malo da napredujemo na putu ka EU dok se ne bismo pridružili kaznenim merama Unije. I to ne nekim već svim.

S druge strane, Slovenka Kos, osim što dolazi iz našeg okruženja, pa prirodno bolje poznaje situaciju na Balkanu, svakako će imati makar malo blaži stav. Ne treba, naravno, biti naivan pa pomisliti da bilo koji evropski komesar može neke odluke da donosi sam, međutim, dobri poznavaoci funkcionisanja stvari u Briselu objašnjavaju da posebno u procesu proširenja ni taj lični uticaj ne treba zanemariti.

Uostalom, setimo se svi kakav je bio odnos prethodnog komesara za proširenje Mađara Olivera Varheljija, kojem su često, između ostalog, mrzitelji Srbije spočitavali da je previše blag prema Beogradu i da iskazuje previše razumevanja za stavove naše vlasti. To, naravno, samo znači da je bio koliko-toliko objektivan, za razliku od mnogih drugih u EU, a posebno nekih evroparlamentaraca, ali to je već neka druga priča.

Da zaključimo, kad već ne može ponovo Varhelji (sada je predložen za komesara za brigu o zdravlju i dobrobiti životinja), bolje Marta Kos nego Valdis Dombovskis.   

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading