Atif Dudaković
Foto: Printscreen/Atif Dudaković, Foto Tviter

Dudakoviću se sudi za masovne zločine nad srpskim narodom, pre svega nad zarobljenicima, koji su počinjeni od 14. septembra 1995. do kraja te godine. Sve se događalo u Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu, a za monstruozna dela do danas niko nije osuđen.

Da su Dudaković i njegovih 16 ljudi krivi, to znaju svi. Osim, izgleda, bošnjački sud, s obzirom na to da se suđenju, koje je počelo još u aprilu 2019, kraj čak i ne nazire. 

Optužnica, inače, pripadnike Petog korpusa tereti za ubistva više od 300 Srba, od kojih su većina civili, uglavnom starije dobi, uništavanje 38 crkava i drugih verskih objekata. Kako je objasnio Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba u regionu, ročišta u tom postupku često se odlažu iz raznih razloga, s ciljem da se odugovlači sudski proces i da Dudaković ne bude osuđen za zločine nad Srbima.
- Neprihvatljivo je da niko ne odgovara za srpske žrtve jer postoje video materijal, izjave svjedoka, zapisi i mnogi drugi dokazi koji jasno govore o masovnim i planskim zločinima - objasnio je Linta.

Da stvar bude još gora, ovo je samo kap u moru nekažnjenih masovnih zločina nad Srbima. Niko nikada nije odgovarao, a teško da će se u doglednoj budućnosti to promeniti, za pogubljenja u zeničkoj regiji, tuzlanskoj regiji, srednjoj Bosni, Podrinju, Posavini, Sarajevu, zapadnoj Hercegovini, Vozući, Ozrenu...

Uostalom, znamo i da jedan od najvećih muslimanskih zločinaca Naser Orić slobodno šeta Bosnom i Hercegovinom, iako protiv njega postoji ogroman broj dokaza, svedočenja iz prve ruke o zverstvima koje je činio, ali uzalud. Nije to, naravno, krivica samo BiH pravosuđa već i tzv. međunarodne zajednice, kao i Haškog tribunala, koji je sudio mahom jednoj, srpskoj strani (i to znamo kako), dok bošnjačke i hrvatske zločince ili uopšte nije procesuirao ili ih je u sramnim procesima oslobađao.

I da se vratimo Sakibu Mahmuljinu, jednom od retkih osuđenih. Kada smo pomislili da će bar nekog sustići ovozemaljska pravda, ispostavilo se da je i to bila samo farsa. Bivši brigadni general Armije BiH i zamenik ministra odbrane, naime, tokom rata komandovao je jedinicama mudžahedina, a zbog mnogobrojnih užasnih zločina osuđen je prvo na 10 godina zatvora, pa mu je kazna potom smanjena na osam godina i postala je pravosnažna u aprilu 2022. U septembru, kada je trebalo da počne da služi kaznu, ispostavilo se da uopšte nije u BiH, već je misteriozno otišao na lečenje u inostranstvo. Što je, naravno, bila laž, jer je Mahmuljin prosto pobegao.

Saznalo se da je zločinac u Turskoj, pa je od te zemlje zvanično traženo da ga locira, uhapsi i isporuči. Ali... Prošlo je više od dve godine i nije se desilo apsolutno ništa. I onda, pre nekoliko dana, Turska je zvanično obavestila vlasti u Sarajevu da navodno nema nikakva saznanja o tome da je Mahmuljin u njihovoj zemlji niti može da ga locira na teritoriji Turske. I tako ukrug, tek da se po ko zna koji put potvrdi da je protiv Srba baš sve dozvoljeno. I nekažnjivo.

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
David

19.09.2024 06:34

Jbg mi smo na vlasti imali izdajnike koji su prodali čak i predsednika države za šaku dolara ...govna žuta ...trebalo ih je sve potamaniti ne samo onog švapskog špijuna