expo
Foto: Alo/Alo

Na nedavnoj prezenaciji EXPO 2027. koja je održana u prestonici pojavile su se kompanije iz regiona koje su bile zaintersovane za svaki aspekt izgradnje EXPO kompleksa.

Na njihova pitanja o radovima koji se trenutno izvode, koliko će zemalja učestvovati, kakav će biti smeštaj i šta će se sve videti na EXPO izložbi govorili su Boris Bjelica, direktor Građevinske direkcije Srbije i direktor EXPO 2027. Dušan Borovčanin.

expo

Alo

 

Borovčanin je za Alo! izjavio:

- Kao što vidimo i danas ovde je veliko interesovanje zemalja za učestvovanjem na EXPO-u, ali je i veliko interesovanje biznis zajednice, i to kako naše lokalne i regionalne, tako i međunarodne - kaže on. - To je jedna sjajna prilika da podelimo sa njima informacije šta ovaj projekat sve obuhvata, kako da pripreme svoje kapacitete u godinama koje dolaze za EXPO, tako i za samu 2027. godinu. Ono što je njima potrebno jeste da im se približi i objasni koji sve proizvodi i usluge će se tražiti ovde od tih stranih delegacija kako bi što spremnije dočekali 2027.


- Očekujemo preko 120 zemalja, to je više od dve trećine čitave Zemaljske kugle, a naše su ambicije da to bude daleko više od toga, pa možda dođemo i do 150 zemalja - dodaje Borovčanin.

 

expo

Alo

 

 

Boris Bjelica je za Alo! otkrio o napretku radova:

- Utisak je da je konferencija pokazala koliko je velika potreba za pojačanom komunikacijom. Bilo je mnogo pitanja od strane svih predstavnika privrednih komora iz evropskih država u vezi sa napredovanjem radova, koje su prilike da se njihove kompanije uključe, ne u sam postupak izgradnje, već i sam događaj EXPO, kako će se graditi budući paviljoni, koje su procedure, i prilike za izgradnju dodatnih hotela i ostalih sadržaja - kaže on.


- Najviše ih zanima kako da njihove kompanije nađu svoje mesto u celoj organizaciji EXPO-a, ali i kasnije. Radovi napreduju vrlo dobro, sve je u skladu sa programom radova na svim projektima, i za EXPO i za stadion, kao i za linijsku infrastrukturu. Ovog meseca i početkom oktobra počinjemo i sa izgradnjom 1500 stanova, tako da je za sad sve kako treba - ističe Bjelica.

expo

Alo

 

 

Pored sajamskog prostora, gradi se čitav jedan grad. Tu će biti izgrađenE promenade, akvatik centar, pristan… Posebna atrakcija biće Nacionalni stadion. Neimari već mesecima rade na pripremi terena, izgradnji saobraćajnica, a uporedo se grade i sajamski objekti. U EXPO gradu biće izgrađeni hoteli, ali i ceo stambeni kompleks.    
Podsetimo,  Beograd je dobio organizaciju prestižne manifestacije pobedivši konkurenciju, i to Španiju, Ameriku, Tajland i Argentinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading