Siniša Mali
Foto: Alo/Printscreen/RTS

Ministar Mali za javni servis govorio je u 8 časova i pričao je o temama koje se tiču svih građana Srbije.

Rebalans budžeta

Izmene i dopune zakona o rebalansu budžeta su danas pred ministrima. 

- Naš cilj je da podignemo penzije i plate, kvalitet života, infrastrukture. Svaki budžet koji pravimo je usmeren ka tom cilju. Danas ćemo na sednici imati dva zakona. Ovo je pozitivan rebalans, dobar rebalans. Imamo 133 milijarde veći prihod. Ekonomija nam raste, 4,3 odsto od početka godine, drugi smo u Evropi, među top 5 smo. Imamo neverovatne rezultate kada je u pitanju nezaposlenost, ona je na istorijskom nivou. Nikada veći broj ljudi u Srbiji nije radio. Važno je da nam pristižu strane i direktne investicije. 

Siniša Mali

Printscreen/RTS

 

 

- Veći su nam prihodi, ulagaćemo u poljoprivredu, nekada nam je bila misaona imenica da bude ovoliki budžet za poljoprivredu. Ulagaćemo iše u zdravstvo, prosvetu, a ulagaćemo i u Vojsku. Izdvajamo sve što smo više zaradili. 

Zakon koji danas uvodimo je ono što je predsednik Vučić obećao. 

- Povećanje naknade za prvorođeno dete na 500.000, drugo na 600.000. Naknada za treće dete sada nam je 2.280.000, za četvrto 3.180.000 dinara... Pomoć za prvorođeno dete od 500.000 dinara pre samo 12 godina iznosio je 35. 000 dinara. Plaćanje tih naknada važiće od 1. janura ove godine. To je dodatnih 25,26 milijardi evra u ovom rebalansu budžeta, to ide za ta izdvajanja, to nam je jako važno. To je dokaz koliko smo napredovali. Uprkos velikoj svetskoj krizi ali i novim krizama koje prete imamo jasne ciljeve.

Nikada nismo bili ovako likvidni, jutros sam baš gledao stanje u budžetu - rekao je Mali. 

Da li je sve spremno za povećanja plata? 

- Od prvog januara idemo na povećanje minimalne zarade od 13,7 odsto, po prvi put smo izjednačili minimalnu zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom. To je bio dijalog na socijalno ekonomskom savetu. Idemo sa 404 evra na 457 evra povećavamo minimalac, dvocifreno povećanje. Ove godine je bilo već povećanje od 17,8 odsto, istorijski najveće. Kada pomnožite sve te cifre vidi se da idemo do 650 evra koje smo obećali. 

Siniša Mali

Printscreen/RTS

 

 

Što se penzija tiče, uspeli smo da nađemo rešenje za molbu predsednika Vučića. 

Povećanje ide od 1. decembra, ide povećanje od 10,9 odsto. Nastavljamo sa dvocifrenim povećanjima. Danas je prosečna penzija 390 evra, sa ovim povećanjem idemo 457 evra. A 2012. godine je bila 202 evra. Za ovih 12 godina smo više nego duplo povećali penzije, a one su stabilne i bezbedne. 

Povećanje plata

Od 1. januara rastu plate u javnom sektoru, 12 odsto za prosvetare i za predškolske ustanove.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading