Aljbin Kurti
Foto: Alo/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Prvo je, kao deo očigledne kampanje, Radio Slobodna Evropa (RSE), naizgled ničim izazvan, počeo da piše o tome zašto prijava lažne države za početak pregovora o članstvu sa EU, podneta još 2022, uopšte nije razmatrana. Kažu, Češka, koja je tada predsedavala Unijom, jedina je zvanično primila i zavela taj prištinski zahtev i od tada - muk.

S obzirom na to da Budimpešta predsedava EU sve do kraja ove godine, novinari RSE, očigledno u dosluhu sa Prištinom, poslali su (onako jako zabrinuti) upit Mađarskoj kada će zahtev Prištine biti stavljen na dnevni red neke sednice kojeg god organa ili tela Evropske unije. Poslali jednom upit, pa ga poslali ponovo, a od vlade Viktora Orbana i mađarske države dobili su ono što su zaslužili i oni kao Kurtijevi lobisti i sam Kurti - ignorisanje. Da dodamo, ignorisanje koje pokazuje jasan prezir.

Nije, naravno, Radiju Slobodna Evropa palo na pamet da možda napravi temu o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, pa da u okviru te teme pošalje Aljbinu Kurtiju pitanje zašto naše sunarodnike svakodnevno gazi, maltretira i teroriše, pokušavajući na svaki mogući način da ih što više protera sa KiM.
Ali, da se vratimo Mađarskoj. Drugi šamar Kurti je dobio juče od Petera Sijarta, mađarskog šefa diplomatije i ministra spoljne trgovine. Najbliži saradnik Viktora Orbana bio je izričit u odgovoru na pitanje kakav je stav Budimpešte o pokušajima Prištine da se ubaci u Savet Evrope i druge međunarodne organizacije.

- Budimpešta neće podržati članstvo takozvane države Kosovo u Savetu Evrope. Stav Mađarske jasan je odranije, naša zemlje želi da ima mir, stabilnost i bezbednost u regionu zapadnog Balkana. Navijamo za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ali smatramo da tom dijalogu ne doprinosi to da se Priština kandiduje za članstvo u međunarodnim organizacijama.
Podsetimo, Mađarska se već dugo u međunarodnoj areni ponaša kao iskreni prijatelj Srbije. Predstavnici Budimpešte redovno glasaju protiv svih zahteva Prištine u raznim telima i organizacijama, a Mađarska je bila jedina zemlja EU koja je na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku glasala protiv sramne rezolucije o Srebrenici.

BONUS VIDEO

@alo_portal ZASTAVA 2024 Pripadnici 63. Padobranske brigade otvorili generalnu probu prikaza sposobnosti Vojske Srbije #alo #alodnevnenovine #fypシ゚ #fypシ゚viraltiktok #fypシ゚viral #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading