STRAŠAN ŠOK ZA MILOGORCE Evo koliko se žitelja Crne Gore izjasnilo da govori srpski
Foto: Alo/ilustracija

Kako kažu izvori iz Podgorice, ovi nezvanični rezultati, koje je objavio dopisnik Novosti iz Crne Gore, ne razlikuju se od zvaničnih, osim možda u promilima. Uglavnom, što se tiče izjašnjavanja o nacionalnosti, broj Crnogoraca je smanjen i sada je 38,4%, dok je Srba znatno više nego 2011. i sada ih ima 36,9%.

Koliko je sve drugačije u odnosu na 2011, kada je obavljen prethodni popis, a bilo je to, podsetimo, u vreme svojevrsnog progona Srba pod Milovom vlašću, pokazuju brojke. Tako je te 2011. broj onih koji su se izjasnili kao Crnogorci bio 45%, dok je Srba bilo 29%. Dakle, broj Srba je porastao otprilike za trećinu, što je fascinantan skok.

Kod jezika je razlika još veća. Pre 13 godina 43% žitelja Crne Gore se izjasnilo da govori srpskim jezikom, a sada ih je 20% više, što je skok od gotovo 50%. Crnogorski je tada govorilo 37% ljudi, a sada, podsetimo gotovo 10% manje.

Kada se sve to pogleda, jasno je zbog čega se toliko oklevalo sa objavljivanjem rezultata popisa. Sve priče o tehničkim poteškoćama, nema sumnje, bile su samo paravan, ali na kraju je ipak moralo da dođe vreme da se sazna koliko je Srba u Crnoj Gori. To jest, koliko ih se tako izjašnjava, pošto se po tome kojim jezikom govore oni koji su popisani vidi da je naših sunarodnika, u stvari, mnogo više.

Ono što je opasno jeste to da su i pred ovaj decembarski popis postojale ozbiljne inicijative, čak i od međunarodnih faktora, da se pitanje o nacionalnoj pripadnosti potpuno izbaci iz popisa. Navodno, kako su pokušali (srećom, neuspešno) da ubede javnost, takvo pitanje zadire u privatnost i nije u skladu sa modernim tekovinama.
BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading