Zastava 2024.
Foto: Alo/Ministarstvo odbrane

 

Ne postoji oblast u kojoj je postignut veći napredak u proteklih 10 godina od Vojske Srbije, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde se videlo šta sve Srbija ima i kakva smo vojna sila postali.

Više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sa približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova, učinili su juče da se svaki Srbin oseti ponosno i sigurno.

Građani koji su posetili batajnički aerodrom su mogli da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Zastava 2024.

Ministarstvo odbrane

 

 

Predsednika je na aerodromu dočekao počasni bataljon Garde, nakon čega mu je raport predao komandant počasnog bataljona.

Prikaz je počeo skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji su nosili zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

Nakon skoka padobranaca, usledio je nalet vojnih aviona, aviona „mig 29", „orao", „galeb" i simulacija vazdušne borbe dva aviona.

Svoje sposobnosti i način dejstvovanja pokazali su i piloti borbenih helikoptera mi-35, koji su poznati i kao „leteći tenkovi“ i „vatrene kočije“.

Desant grupa helikoptera mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga prikazala je desant tokom kojeg su se spuštali konopcima.

Na kraju aktivnog dela prikaza batajnički aerodrom su nadleteli i helikopteri „gama“, opremljeni protivoklopnim raketama „maljutka".

Zastava 2024.

Ministarstvo odbrane

 

 

Nakon aktivnog dela prikaza, nastupio je defile ešalona pešadijskih jedinica, među kojima su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

Posetiocima su bila prikazana sredstva iz razvoja spske odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema, poput samohodnih top-haubica „nora" 155mm, borbenih oklopnih vozila „Lazar", MRAP, „Miloš“, „hamer", dronove, helikoptera mi-35, X-145M, modernizovanih aviona „mig 29SM", protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, „pancir“, besposadnih vozila „mali Miloš“, kao i brojna oprema specijalnih snaga.

Zastava 2024.

Ministarstvo odbrane

 

 

Bile su prikazane i protivoklopne raketne sisteme „Kornet", samohodne višecevne lanserne raketa „oganj“, savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojna oprema.

 

Ministri na Vladi podržali predlog o vraćanju vojnog roka

Vučić je rekao da su ministri na jučerašnjoj sednici Vlade podržali predlog da se vrati obavezno služenje vojnog roka, a da ih je on upoznao i s detaljima sastanka u Briselu, o razgovorima koje je imao u vezi sa situacijom na AP Kosovu i Metohiji i o predstojećim sastancima koje će održati.

Vučić je na svom nalogu na Instagramu napisao da je zahvalio ministrima koji su podržali Predlog zaključka o obrazovanju radne grupe za razmatranje aktivnosti i mera u cilju aktiviranja obaveze služenja vojnog roka.

„Istakao sam da je to za Srbiju velika stvar, ne samo za odbranu zemlje, već i zbog toga što će mladim ljudima osnažiti osećaj odgovornosti i ozbiljnosti koja će im biti potrebna za sve ono sa čime će se susretati i u civilnom životu. Posebnu korist od obaveznog služenja vojnog roka imaće i gradovi i opštine u kojima su kasarne, jer će ti krajevi ekonomski da se podignu i još brže da napreduju i da se razviju“, naveo je Vučić.

 

Stiže i oružje jače od hajmersa

Pored razvoja modularnog i digitalizovanog raketnog lansera „oganj“, Srbija će nabaviti i novo oružje koje je jedino bolje od američkog raketnog sistema „hajmers“.

- Hoćemo i nešto specijalno da kupimo, jedino u tom smislu oružje jače od „hajmersa“, ali to ćemo vas uskoro obavestiti - rekao je Vučić juče.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading