skupština
Foto: Alo/Prinscreen

Sednica je počela u 10 sati.

 

Vučević odgovorio na komentar politike Vlade o Kosovu i Metohiji 

skupština Srbije

Foto: Prinstcreen

 

 

Premijer Miloš Vučević odgovorio je Aleksandru Jovanoviću Ćuti na komentar politike Vlade o Kosovu i Metohiji i njenom radu.

- Bar jednom kažite kakva je vaša politika KiM, a da nije suprotna od naše, pošto to označava rat. - rekao je Vučević.

Dodao je da jednom kada opozicija izda politiku o KiM, da će tada jedino moći da pričaju na tu temu.

Stamenkovski: Predlažemo povećanje roditeljskog dodatka od 500.000 do 3,18 miliona

skupština Srbije

Foto: Prinstcreen

 

 

Povećanje roditeljskog dodatka ključna je novina Predloga zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom izjavila je danas ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski. Ona je obrazlažući ovaj predlog u Skupštini Srbije istakla da se njime roditeljski dodatak za prvo dete za decu rođenu od 1. januara ove godine povećava na 500.000 dinara, za drugo dete na 600.000, za treće na 2,28 miiliona, a za četvrto na 3,18 miliona dinara. "Ukoliko usvojite ovo što predlažemo imaćemo najveći roditeljski dodatak na Balkanu", poručila je ona poslanicima i navela da se najviše povećava dodatak za drugo dete i to sa 3,6 na 6,5 prosečnih plata. Dodala je i da će jednokratna pomoć za drugo i treće dete iznositi 135.000 dinara i da će paušal za bebi opremu iznositi 7.500 dinara. Kao veoma važne novine ministarka je navela i da roditelji više neće imati zakonsku obavezu da pribavljaju uverenje o katastarskim prihodima koje članovi porodice ostvaruju po osnovu poljoprivredne delatnosti. "U praksi, to znači jedan papir manje, čime se olakšava ostvarivanje prava na dečji dodatak. A uvek kada se smanjuje procedura, birokratija, administracija, to je nešto što je na korist građana", ocenila je ona. Istakla je da se predloženim izmenama zakona u isti položaj dovode žene koje ostvaruju pravo na naknadu zarade i žene koje ostvaruju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta u pogledu posmatranja osnovica koje su od uticaja na ostvarivanje prava, jer se, kako je rekla, više ne računaju osnovice koje su ostvarene pre otvaranja trudničkog bolovanja.

"Na ovaj način smo izjednačili položaj žena koje su u radnom odnosu sa ženama preduzetnicama koje samostalno obavljaju delatnost", naglasila je Đurđević Stamenkovski. "Izmenama je promenjena nadležnost predsednika Komisije za dodelu novčanih srestava za izgradnju odnosno kupovinu porodično stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, jer će ubuduće navedene nadležnosti umesto Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja obavljati Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju", rekla je ona. Podsetila je da država sa 20.000 evra pomaže kupovinu prvog stana ili izgradnju prve kuće mladim bračnim parovima sa decom. Đurđević Stamenkovski je ocenila da je porodica odbrana hrišćanske civilizacije, ono što nas spaja bez obzira na to kojoj naciji ili religiji pripadamo. Dodala je da u čitavoj Evropi i svetu jačaju političke snage koje potrebu očuvanja porodičnih vrednosti kandiduju kao suštinsku i kao prioritetnu. "U tom kontekstu osvrnula bih se i na reči predsednika države juče na Samitu budućnosti u Njujorku. Srbija je moderna zemlja, ali nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti. To je poručeno od strane šefa države u Njujorku", rekla je ona. Ocenila je da je to još jedna potvrda strateškog opredeljenja države koja čuva tradicionalnu porodicu kao najsigurnije mesto za rađanje, vaspitanje i podizanje dece nasuprot pokušajima da se pod izgovorima nekakve "vouk" kulture uspavaju tradicija i tradicionalne vrednosti i praktično izvrši eutanazija porodice kakva oduvek postoji.

Mali: EKSPO je najveća šansa da se predstavimo svetu

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o sajmu EXPO 2027. Šta je on rekao pročitajte OVDE

Siniša Mali

Printscreen

 

 

Ćuti opet izrečena opomena zbog ponašanja 

- Radi dostojanstva Narodne skupštine, ja vas molim da pročitate poslovnik - ponovo je upozorila Brnabić nakon što se Ćuta obraćao poslanicima direktno, iako to ne treba da radi po poslovniku. Više o tome šta je govorio i kako je pretio iz poslaničke klupe (dok prima poslaničku platu) pročitajte OVDE

Aleksandar Jovanović Ćuta

Foto: Prinstcreen

 

 

Nikolić: "Prihode veći nego što smo očekivali od 133 milijardi dinara"

Milica Nikolić, rekla je da su svi predloženi zahtevi su u skladu sa Ustavom, kao da imamo prihode koji su veći nego što smo očekivali od 133 milijardi dinara.

Navela je da prioritet podrška rasta nataliteta, kao i za lečenje, plate u prosveti, kao i za kapitalne investicije.

Milica Đurđević Stamenkovski

Foto: Prinstcreen

 

 

Rekla je da opozicija nije podržala nijedan od ovih zahteva koja su pozitivna za narod Srbije, jer ih ne zanima od čega će država biti jača i kako će građani živeti bolje.

- Danas ih zanimaju politički poeni kojima misle da će pobediti predsednika. Velika je bruka i sramota. Sigurna sam da ga neće pobediti - izjavila je Nikolić.

Đurđević Stamenkovski: "Ovo je prava investicija, nema sigurnije investicije od rađanja"

Milica Đurđević Stamenkovski

Foto: Prinstcreen

 

 

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Milica Đurđević Stamenkovski, predstavila je svoje predloge gde će se izmenom smanjiti dokumentaciju pri apliciranju za dečiji dodatak, smanjenje troškova školovanja u predškolskim ustanovama za decu sa invaliditetom, povećanje dečijeg dodatka (najvećeg do sada), subvencije za prve nekretnine..

Preloženi iznosi za povećanje dečijeg dodatka rođenih od 1. januara ove godine iznosi:

500 hiljada dinara za 1. dete

600 hiljada dinara za 2. dete

2 miliona dinara za 3. dete

3 miliona dinara za 4. dete

Takođe je povećana i jednokratna pomoć za drugo i treće dete (135 hiljada dinara) kao i paušal za nabavku bebi opreme.

- Ovo što danas radimo i u šta ulažemo, je blago, temelj, vrednost nad svim vrednostima. Mi danas ono što činimo, činimo za život naše zemlje. Sa rađanjem je sve moguće. Bez rađanja ne postoji ništa. - rekla je.

Raste minimalac, kao i standard

Siniša Mali je rekao da imamo nikada veći broj zaposlenih ljudi, i nikada veće zarade. 

siniša mali

Prinstreen

 

 

- Pre samo par nedelja smo dogovrili da podignemo minimalnu zaradu od 1. januara naredne godine za 13,7 odsto - idemo na 457 evra minimalac, inače povećanje ove godine u odnosu na proteklu bilo je 17,8 odsto. bitno je da rastu sva primanja, obzirom na to da smo obećali da će prosečna plata biti 1400 evra. Izu juna meseca prosek je 818 evra, očekujemo da će do kraja godine prosečna zarada biti oko 920 evra. U dinamici smo da do kraja sledeće godine prosečna zarada bude oko 1000 evra, a do 2027. već pomenutih 1400 evra. 

On je podsetio da je u Srbiji prosečna plata 2012. bila je 329 evra. 

Celo obraćanje Siniše Malog pročitajte OVDE.

Minut ćutanja

Na predlog poslanika sazvan minut ćutanja porodici koja je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći kod Ušća.

Počela sednica Skupštine

Predsednica Skupštine Ana Brnabić sazvala drugu vanrednu sednicu Skupštine i konstantovala 180 narodnih poslanika i predstavila dnevni red.

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je sinoć predloženi rebalans za ovu godinu u načelu i predložiće parlamentu da usvoji izmene i dopune Zakona o budžetu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na sednici Odbora za finansija u Skupštini Srbije da je osnov za pripremu rebalansa za ovu godinu bila ekonomska situacija i program Srbija 2027 i Ekspo, što će, kako je napomenuo, biti i osnov za pripremu budžeta za 2025. godinu.

Mali je rekao da su jasno definisani prioriteti koje država sledi  i koje želi da ostvarimo do 2027. godine.

- Imamo veće prihode od 132,5 milijardi dinara, hteli smo na pravi način da raspodalimo te prihode na ono što je prioritet i što omogućava dalji,  ubrzani rast, razvoj i modernizaciju naše ekonomije - rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Ministar je naveo da je stopa rasta BDP-a u prvih šest meseci pokazala da je Srbija druga najbrže rastuća zemlja u Evropi, ocenjujući da je to veliki uspeh, te da je naša zemlja odmah iza Malte sa 4,3 odsto rasta BDP-a.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i predlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2024. godinu, kao i na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. godinu, koji je podnela vlada.

Vlada Srbije usvojila je prošlog četvrtka Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu  kojim je predviđeno da budžet Srbije zajedno sa rebalansom iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading