Erdogan
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin

U Njujorku počela generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija GS UN, na kojoj će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalnu debatu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a potom se, po ustaljenom redosledu, obraća predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva, drugi na listi govornika je predsednik SAD Džozef Bajden, a treći predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Vučić je 14. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Učesnicima će se obratiti i predsednici Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emir Katara i kralj Jordana.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.

Ujedinjene nacije

Foto:AP

 

 

Gutereš: Nejednakost i nesigurnost stvaraju neodrživi svet

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da nekažnjivost, nejednakost i nesigurnost po pitanju globalne situacije stvaraju "neodrživi svet".

On je u uvodnom govoru, na početku Generalne debate Generalne skupštine UN rekao da više ne može tako i pozvao na hitan prekid vatre u Gazi.

Prema njegovim rečima, brzina i obim ubijanja i razaranja u Gazi nisu slični ničemu što je on video tokom godina koliko je generalni sekretar.

"Više od naših 200 zaposlenih je ubijeno, pa ipak, žene i muškarci Ujedinjenih nacija nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć", rekao je on.

Međunarodna zajednica mora da se ujedini za trenutni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje talaca i početak procesa ka rešenju sa dve države, dodao je Gutereš.

Pozivajući se na produbljivanje geopolitičkih podela, ratove kojima se ne nazire kraj, klimatske promene i razvoj nuklearnog oružja, Guteres kaže da se čovečanstvo "hrli ka nezamislivom - bure baruta koje rizikuje da proguta svet".

Nestabilnost na mnogim mestima širom sveta je nusproizvod nestabilnosti odnosa moći i geopolitičkih podela.

- Najvažnije je poštovati Povelju UN, međunarodno pravo, podržavati i sprovoditi odluke međunarodnih sudova i jačati ljudska prava u svetu. Bilo gde i svuda - naglasio je on.

Ukazao je na sukobe koji "besne i umnožavaju se, od Bliskog istoka do Ukrajine i Sudana, kojima se ne nazire kraj" i na globalni bezbednosni sistem, za koji je rekao da "ugrožava geopolitičke podele". Guteres je rekao da se rat u Ukrajini širi bez naznaka da će skoro biti okončan.

- Vreme je za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, na međunarodnom pravu i rezolucijama UN. U međuvremenu, Gaza je neprestana noćna mora koja preti da da zahvati ceo region. Svi bismo trebali biti uznemireni zbog eskalacije. Liban je na ivici - rekao je on.

Guteres je naveo i ogromne nejednakosti, nedostatak efikasnog globalnog sistema koji bi odgovorio na nove, pa čak i egzistencijalne pretnje, i "razarajući uticaj klimatskih promena".

Ujedinjene nacije

Foto:AP

 

 

Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je danas da su Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao njihov sukob. On je u govoru na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, upozorio i da se sukob u Gazi "opasno" širi na Liban.

Lula da Silva je rekao da su Latinska Amerika i Afrika isključene iz Saveta bezbednosti, što je neprihvatljivo, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, Povelji Ujedinjenih nacija potrebna je široka revizija.

Ujedinjene nacije

Foto:AP

 

 

Bajden: Putinov rat je propao, svet mora da izabere da li će pomoći Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je "propao" rat ruskog predsednika Vladimira Putina i da svet mora da izabere da li će da pruži podršku Ukrajini ili da se udalji od te "agresije".

"On (Putin) je krenuo da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina je i dalje slobodna. Želeo je da oslabi NATO, ali NATO je veći, jači, ujedinjeniji nego ikada ranije, sa dve nove članice, Finskom i Švedskom. Moj odgovor je da nećemo odustati od naše podrške Ukrajini", naglasio je Bajden u svom obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. On je rekao da su NATO saveznici i partneri u više od 50 nacija ustali protiv Rusije i što je, kako je rekao, najvažnije, ukrajinski narod je ustao. Takođe je rekao da svet mora da se "trgne" od užasa koji se dogodio 7. oktobra kada je počeo rat u Gazi i da taoci i nevini civili u Gazi prolaze kroz pakao. "Hiljade i hiljade ubijenih, uključujući humanitarne radnike. Previše porodica je raseljeno, u šatorima (gde su smeštena raseljena lica) su gužve, suočene sa teškom humanitarnom situacijom", rekao je Bajden. On je naglasio da je došlo vreme da se finalizuje sporazum o prekidu vatre i da se taoci vrate kući. Po pitanju libansko-izraelskog sukoba, predsednik SAD je rekao da je diplomatsko rešenje i dalje je moguće.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas u svom poslednjem obraćanju Generalnoj skupštini UN kao predsednik da su "neke stvari važnije od ostanka na vlasti".

U završnom delu svog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Bajden je pomenuo svoju odluku da odustane od kandidature za reizbor ranije ovog leta. "Bila mi je čast da budem predsednik. Koliko god da volim (ovaj) posao, više volim svoju zemlju. Odlučio sam da je posle 50 godina javne službe došlo vreme da nova generacija povede moju zemlju napred", kazao je Bajden. Takođe je rekao svojim kolegama liderima da njihov narod mora da bude iznad sopstvenih ambicija. "Moje kolege lideri, nikada ne zaboravimo da su neke stvari važnije od ostanka na vlasti. Vaši ljudi su najvažniji. Nikad ne zaboravite, mi smo tu da služimo ljudima, a ne obrnuto. To je duša demokratije", poručio je Bajden. Pre nego što je završio svoj govor, Bajden je istakao napore svoje administracije u borbi protiv klimatskih promena i govorio je o prednostima i izazovima koji dolaze sa razvojem tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju.

"Veštačka inteligencija će promeniti naš način života, naš način rada, naš način ratovanja, ali AI (veštačka inteligencija) takođe sa sobom nosi i velike rizike, od lažiranja i dezinformacija preko novih patogena do biološkog oružja", rekao je on. Kazao je da ništa nije sigurno o tome kako će AI da se razvija. Bajden je rekao i da je "propao" rat ruskog predsednika Vladimira Putina i da svet mora da izabere da li će da pruži podršku Ukrajini ili da se udalji od te "agresije". "On (Putin) je krenuo da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina je i dalje slobodna. Želeo je da oslabi NATO, ali NATO je veći, jači, ujedinjeniji nego ikada ranije, sa dve nove članice, Finskom i Švedskom.

Moj odgovor je da nećemo odustati od naše podrške Ukrajini", naglasio je Bajden. On je rekao da su NATO saveznici i partneri u više od 50 nacija ustali protiv Rusije i što je, kako je rekao, najvažnije, ukrajinski narod je ustao. Takođe je rekao da svet mora da se "trgne" od užasa koji se dogodio 7. oktobra kada je počeo rat u Gazi i da taoci i nevini civili u Gazi prolaze kroz pakao. "Hiljade i hiljade ubijenih, uključujući humanitarne radnike. Previše porodica je raseljeno, u šatorima (gde su smeštena raseljena lica) su gužve, suočene sa teškom humanitarnom situacijom", rekao je Bajden, prenosi CNN. On je naglasio da je došlo vreme da se finalizuje sporazum o prekidu vatre i da se taoci vrate kući. Po pitanju libansko-izraelskog sukoba, predsednik SAD je rekao da je diplomatsko rešenje i dalje je moguće.

Erdogan uručio Tužiocu MKS Kanu knjige sa navodnim dokazima o genocidu u Pojasu Gaze

Erdogan

Foto: Printskrin

 

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uručio je danas tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karimu Kanu knjige sa dokumentovanim navodnim dokazima o izraelskim zločinicma u Pojasu Gaze od početka sukoba te zemlje i Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Erdogan se sa Kanom sastao na marginama 79. Generalne skupštine UN, i uručio mu knjigu ''Dokaz'' sa fotografijama navodnih ratnih zločina koje je Izrael počinio u enklavi, kao i knjigu ''Svedok'', u kojoj je navedena dokumentacija i ljudske priče zabeležene od početak rata, prenosi agencija Anadolija.

U ''Dokazu'' je navodno dokumentovano i to da je izraelska vojska upotrebljavala beli fosfor kao sredstvo u ratu. Ta knjiga prethodno je dostavljena i Međunarodnom sudu pravde pred kojim je Južnoafrička Republika pokrenula tužbu protiv Izraela da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine. Knjige ''Svedok'' i ''Dokaz'' objavila je agencija Anadolija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas, u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, na "savez čovečanstva" da bi se zaustavio genocid koji sprovodi Izrael u Pojasu Gaze, navodeći da vrednosti sistema UN i zapadni svet "umiru" u Gazi.

Erdogan je takođe kritkovao UN da poslednjih godina ne sprovodi svoja ovlašćenja i pozvao Savet bezbednosti da spreči genocid nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze i zaustavi, kako je naveo, "ugnjetavanje i varvarstvo".

Turski predsednik je postavio pitanje šta UN čekaju da zaustave mrežu masakra koja uvlači ceo region Bliskog istoka u rat. "Izraelska administracija, ne poštujući osnovna ljudska prava, vrši etničko čišćenje i otvoreni genocid nad jednom nacijom i okupira njene zemlje. Baš kao što je Hitlera zaustavila alijansa čovečanstva pre 70 godina, Netanijahu i njegova mreža ubistava moraju biti zaustavljeni savezom čovečanstva", naveo je Erdogan.

On je pozvao države koje ne priznaju Palestinu da priznaju palestinsku državu što je pre moguće da bi, kako je naveo, bile na pravoj strani istorije u ovom kritičnom periodu.

"Uspostavljanje nezavisne, suverene i geografski integrisane palestinske države, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, ne može se više odlagati. Mi smo protiv antisemitizma na isti način kao što smo protiv muslimana da budu meta samo zbog njihovih verovanja", naveo je Erdogan.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina UN su neadekvatno ispunjavale svoju osnivačku misiju i sve više se pretvaraju u nefunkcionalnu, glomaznu i inertnu strukturu. "Pojas Gaze je posle izraelskih napada postao "najveće groblje dece i žena na svetu", rekao je Erdogan.

On je pozvao i međunarodne medijske organizacije da reaguju povodom ubistava novinara u direktnim prenosima koje je sprovela izraelska vojska. Erdogan je rekao da Turska stoji uz narod Libana koji je izložen napadima Izraela.

Nakon govora turskog predsednika za govornicu je izašao kralj Jordana Abdulah II bin Al-Husein

Kralj Jordana

Printscreen

 

Nakon kralja Jordana učesnicima Generalne skupštine UN obratio se predsdnik Gvatemale, Bernardo Arevalo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading