Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" u Batajnici
Foto: Alo/Alo

Naravno, do septembra sledeće godine, kada bi trebalo da zaživi obavezan vojni rok, sve će biti do detalja definisano, ali ovo je inicijalna informacija do koje je došao Alo!, a u međuvremenu je praktično potvrdio i onaj ko je najupućeniji u sve vezano za Vojsku načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.

Kako je naveo Mojsilović, ideja o moratorijumu na kredite se razrađuje.

- Imamo ideju da predložimo Vladi da oni koji imaju kredite a treba da budu regrutovani dobiju moratorijume na otplatu barem za ta dva i po meseca - rekao je Mojsilović, sugerfišući da bi taj period moratorijuma mogao da bude i duži.

Podsetimo, moratorijum je već u dva navrata uvođen u praksu u dogovoru države i poslovnih banaka. To je bilo u vreme pandemije koronavirusa, kada su mnogi dužnici imali problema sa otplatom zajmova. Tada je važilo da svaki dužnik pojedinačno može da se izjasni da li mu treba moratorijum i on mu je odobravan po automatizmu, dok su oni koji su želeli da nastave redovno da plaćaju rate to i činili.

Slična praksa sa moratorijumom postoji i u drugim zemljama koje imaju obavezan vojni rok ili planiraju da ga uvedu i velika je verovatnoća da ni banke neće zatezati sa time, jer ni njima nije u interesu da bilo ko zapadne u problem sa otplatom kredita.

Mojsilović je, inače, pojasnio još nekoliko stvari oko kojih su ljudi imali dileme vezano za obavezan vojni rok. Na primer, istakao je da će prvih 30 dana, od predviđenih 75 koliko treba da traje obuka regruta, novi vojnici provesti na obuci za određenu vrstu gađanja, obuci za ličnu opremu, da će raditi vežbe koje se odnose na zaštitu, kao i sanitetsku obuku i obuku za prvu pomoć.
- Drugi mesec ulazimo u određenu taktičku obuku, da li ste strelac, puškomitraljezac... Uključeno je i dopunsko pešadijsko gađanje, dnevno i noćno, dok će se u onih poslednjih 15 dana raditi na realizaciji sadržaja u logorskim i terenskim uslovima - rekao je načelnik Generalštaba.
Kada je reč o prigovoru savesti, Mojsilović je rekao da je to ustavna kategorija i da se to ne može ignorisati:
- U vojsci postoje zanimanja i specijalnosti u kojima se ne zahteva puška i za koja ne morate da se obučavate da držite pušku. Ali, i ti regruti biće na obuci. U vojsci možete da budete i vatrogasac u vojsci.

BONUS VIDEO

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading