skupština srbije
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Raspravljalo se i o pratećim zakonima na koje je podneto 146 amandmana, od kojih 119 na rebalans budžeta.

 

Vesić: Ne čude dvostruki aršini lažnih ekologa, kad Jovanovićev kum seče stabla – to nije problem

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je u parlamentu, na ponovljene kritike opozicionog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute u vezi sa projektom eventualnog iskopavanja litijuma kompanije „Rio Tinta“, istakao da je Jovanovićeva borba za ekologiju neiskrena, jer još uvek odgovorio na na pitanje - kako je njegov kum mogao da poseče 461 stablo u Beogradu, kako bi gradio na tom prostoru.

„Mogli smo da čujemo o tome kako se oni koji izdaju dozvole za mini hidroelektrane, posle bune, kako oni koji apliciraju za dozvole za mini hidrocentrale, postaju protivnici kada te dozvole ne dobiju… Da vidimo kako oni koji se bune i građane ubeđuju da ne treba kopati ništa, predlažu zakon u kojem stoji da samo na 140 hektara ne treba kopati, dok je sve drugo dozvoljeno, i to - samo privremeno, dok oni ne dođu na vlast. Ali, nismo dobili odgovor samo na jedno pitanje – šta je sa Miroslavom Kovačevićem, Jovanovićevim kumom koji je posekao u sred Beograda, pored parka Šumice - 461 stablo“, rekao je Vesić.

Naveo je da je to najbolji primer koji pokazuje zašto se ne treba čuditi dvostrukim aršinima Aleksandra Jovanovića i drugih, kako je rekao, lažnih ekologa.

„Kum može da seče stablo i onda to nije problem, može da uništava zelenilo, ali se Jovanović tada ne buni, već ćuti i opravdava svoj nadimak. Nismo mogli da čujemo da se neko bunio, saopštavao, pretio, upadao u Skupštinu grada, Skuopštinu opštine Voždovac, da je to skandal, ekocid… Ništa od toga, jer tamo gde je kum, onda sve može, a gde je neko drugi, ko nije kum ili finansijer, onda ne može“, kazao je Vesić.

Osvrnuo se na primedbe poslanika da je više kilometara auto-puteva izgrađeno od 2000. do 2012. nego posle 2012. godine, navodeći podatke o izgrađenim saobraćajnicama.

Vesić je rekao da je od 1976. do 2012, odnosno za 48 godina, izgrađeno 596 kilometara auto-puteva, od čega tri četvrtine do 1990, dok je od 2012. do danas izgrađeno 468 kilometara, a uz 129 kilometara koji će biti završeni do kraja ove godine – to će biti 597 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

To je, dodao je, četiri puta brže.

„Kažu, sve što kažemo da se gradi, to je u futuru… Brza pruga Novi Sad – Subotica, duga 108 kilometara biće puštena 25. novembra. Ko ne veruje, ja sam obećao da ću poslati svim poslanicama karte za tu prvu vožnju i moći će sam da se uveri. Onda će valjda da poveruju da postoji“, dodao je ministar Vesić.

Upitao je i da li bi bilo dovoljno da se poslanici provozaju autobusom od Koševa do Trstenika i dalje do Vrnjačke banje, kako bi se uverili da se ta deonica privodi kraju, ili brzom saobraćajnicom Šabac – Loznica, deonicom od petlje Divci do Valjeva ili do Gornjeg Milanovca…

„Mislim da je vreme da saznamo zašto dvostruki aršini… Lažni ekolozi su tokom protesta blokirali ’Prokop’, železnicu koja je najekološkiji vid prevoza i ne zagađuje okolinu… To što su radili bilo je nezakonito, ali smo sve tolerisali, dok nisu zauzeli međunarodnu prugu. Još jednom, kako je moguće da kum lažnog ekologa može da poseče 461 stablo, da uništi deo šume, otme deci igralište… Ministri ovde odgovaraju sa pažnjom, ali vreme je i da oni koji postavljaju pitanja odgovore na neke od njih, pa da vidimo kakav je kredibilitet njihovih pitanja“, rekao je Vesić.

Replicirajući ministru, Jovanović je rekao da njegov kum nije posekao 468 stabala u Šumicama.

Na to mu je ministar uzvratio da ni on nije rekao da su posečena stabla u Šumicama, već u parku pored, gde je nikla zgrada, čiju gradnju Jovanović ne poriče.

„Dobro je da smo priznali da imamo zgradu, samo se sporimo da li je 461 stablo… I jedno je mnogo. Svi znaju da je tamo zgrada, kod Šumica, pored gimnazije… Možemo da proverimo, ali zgrada postoji. Nije ušao u Šumice? Ne daj bože da je ušao, samo je još to trebalo…“, rekao je Vesić.

Dodao je da nema problem sa izgradnjom zgrade, za koju je Jovanovićev kum dobio dozvolu, već da je problem u posečenim stablima.

„Samo da vidimo kako je moguće da nestane zelenilo… Postoji satelitski snimak pre i posle. Kako je moguće da nema zelenila, jer i neki drugi su imali dozovle, poput investitora na Banovom brdu, jer su se građani pobunili“, podsetio je ministar.

Ukazao je da nije ni rekao da Jovanović ima veze sa tim, već da ima dvostruke aršine.

„Druge prozivate, a ne kuma. To nije dobro. Ako svoju politiku zasnivate na ekologiji, onda morate da budete dosledni, ne može kum da seče, a drugi ne mogu. Onda mu to i kažete“, rekao je Vesić.

Na diskusiju o tome "ko stoji mirno pred predsednikom Aleksandrom Vučićem", Vesić je dodao da je Vučić predsednik koji je biran sa najviše glasova građana.

„Ponosni smo da stanemo ispred Vučića, a video sam kako ste i Vi u Pirotu stajali ispred njega i čekali mini hidroelektranu. Tada Vam nije bio problem da stojite i čekate“, rekao je Vesić Jovanoviću.

Ministarka privrede Mesarović o RTB Bor: 

- Nakon neuspešne privatizacije koju ste vi sproveli 2007.godine  i nakon što tadašnji kupac nije ispoštovao nijednu od ugovornih obaveza morali smo da raskinemo, odnosno raskinuli ste ugovor za neadekvatnu sporovedenu privatizaciju, a mi smo našli jednog solventnog, jednu od najvećih kompanija na svetu koja se bavi ovom delatnošću koja je investirala 1,26 miliajrdi dolara u ovu kompaniju, podigla Bor na noge, podigla ovu kompaniju na noge i danas zapošljava preko 6000 zaposlenih na ponos svih nas. Ja sam pre nekih mesec dana boravila i u Sjamenu i posetila rudnik ''Ziđin majning grupe'' i ove kompanije i razgovarali o budućim ulaganjima, ono što je najvažnije istaći da pored toga što zapošljavaju preko 6000 građana u našem Boru i što je životni standard naših građana u Boru potpuno drugačiji i na jednom daleko višem nivou i što grad Bor prihoduje po osnovu svih taksi i poreza, poreza od zarada za sve ove zaposlene, ovo je promenilo i ekonomsku sliku Srbije, imajjući u vidu da je ''Ziđin majning grup'' i jedan od najvećih izvoznika a očekuje se svakako u bližoj budućnosti i nova velika ulaganja koja će se takođe odraziti i na ekonomsku sliku Srbije i svakako na naš BDP- poručila je ministarka privrede Mesarović.

Brnabić: Jovanović da se javno izvini ako dokažem da nisam kupila vilu

 

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zatražila je danas od šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute da se javno izvini ako mu dokaže da nije kupila vilu u kojoj živi, što je Jovanović prihvatio.

Jovanović je postavio poslaničko pitanje predsednici parlamenta odakle joj novac za vilu Jovanke Broz, a Brnabić mu je odgovorila da već treći put iznosi neistinu da je kupila vilu.

"Pod jedan, ja takve novce verovatno nikad u životu neću imati, niti ja ni moja porodica. Ne bih imala ni pojma koliko košta. A pod dva, ovo nije takva ni vlada, ni državna administracija da bi otuđila bilo šta državno. Upravo suprotno, sređivali smo sve ono što je bilo uništeno, ruinirano, da bi ostavili budućim generacijama u ovoj zemlji", rekla je Brnabić u parlamentu u delu sednice posvećne poslaničkim pitanjima.

Zatim je pitala Jovanovića da li će se joj se javno izviniti ako mu sutra dokaže da nije kupila vilu, na šta je od njega dobila potvrdan odgovor.

Đedović Jovanoviću: Kad niste mogli da se dogovorite sa Rio Tintom postali ste borac

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović odbacila je danas tvrdnje šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute o navodnom raseljavanju doline Jadar i primetila da je on postao borac za životnu sredinu kada nije mogao da se, kako je rekla, dogovori sa kompanijom Rio Tinto.

"U svakom slučaju kad niste mogli da se dogovorite sa kompanijom Rio Tinto, onda ste počeli tobož da se zalažete za životnu sredinu", rekla je Đedović Handanović i dodala da je isto i profesor (Ratko) Ristić počeo da se zalaže protiv malih hidroelektrana, nakon što je u komisiji za reviziju dao odobrenje za izgradnju desetine takvih.

"Dogovorite se šta je princip i da li uopšte imate bilo koje principe, a mislim da građani Srbije vrlo dobro vide da od tih principa nema ništa", rekla je ministarka u Skupštini Srbije u delu sednice kada članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika.

Odbacila je i tvrdnje da će biti raseljavanja u dolini Jadar.

"Raseljavanja nema, nemojte plašiti ljude, nemojte zastrašivati ljud. A ko je želeo da proda zemlju, pa nije uspeo ili nije došao do zadovoljavajuće cene, pa onda je postao najveći protivnik ovog projekta...", rekla je ona odgovarajući Jovanovću na poslanička pitanja u Skupštini Srbije. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić osvrnuo se na "ekološke blokade" u Beogradu, navodeći da su "lažni ekolozi blokirali stanicu Prokop".

"Sve što su uradili bilo je protivzakonito, kao što vidite sve je tolerisano dok nije međunarodna pruga blokirana i dok nije međunarodni put blokiran. To su ti dvostruki aršini koje slušamo, tako da je vreme zaista da čujemo odgovore na ta pitanja i da čujemo kako je moguće da kum gospodina lažnog ekologa, Jovanovića, može da poseče 461 stablo, da uništi šumu, da uništi deo koje je pored parka šumice, da otme deci igralište", upitao je Vesić. 

LONČAR OBJASNIO ĆUTI: Kad spominjete Aleksandra Vučiča trebalo bi da ustanete!

Naime, tokom trajanja poslaničkih pitanja, poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta postavio je pitanje ministru zdravlja, u kome je rekao da je „krenuo oštro prema lekarima“ zbog suzbijanja lista čekanja te podrugljivo pričao o tome kako čeka predsednika Vučića da se vrati iz Njujorka sa čarobnim štapićem.

Tokom odgovora ministra Lončara, poslanik Jovanović je sve vreme dobacivao spominjući predsednika Vučića, nakon toga mu je ministar rekao sledeće.

„Ja sad vas nisam razumeo najbolje, da li se zalažete da se reše liste čekanja ili da se ne reše. Ja zaista poštujem građane koji su glasali za vas, ali što se tiče vašeg mišljenja, posle svega što radite i pričate, meni stvarno to malo znači. Vi u roku od tri sata promenite pet mišljenja. Što se tiče Vučića, kad ga pominjete trebalo bi da ustanete, znate. Vi da živite još sedam života ne možete da napravite rezultate koje on napravi za mesec dana. Prema tome, to bi trebalo da imate na umu“, poručio je Lončar.

 

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar o akciji preventivnih pregleda:

- Preventivni pregledi rade se iz jednog jedinog razloga, a to je da mislim da svima treba da je cilj da imamo zdravu Srbiju. Zdravu Srbiju ne možemo da imamo, i to se ne podrazumeva i neće doći samo od sebe ako ne promenimo neke navike, ako ne napravimo sa građanima Srbije jedan dogovor, ako im ne skrenemo pažnju šta je neophodno da uradimo da bi pomogli i sebi, a i drugima- to je jedini razlog zašto se rade preventivni pregledi, rekao je ministar Lončar. 

Mali: Veća ulaganja u nauku

Ministar Mali izjavio je da su rebalansom budžeta za ovu godinu predviđena veća sredstva za nauku, odnosno da su povećana sa 36,5 na 37,5 miljardi dinara.

- Povećena su izdvajanja za nauku, ali moje pitanje za vas sve ovde koji spočitavate oko ulaganja u nauku, da li znate da je Fond za nauku osnovan zakonom 2019. godine? Osnovala ga je ova vlast. Što se neko pre toga nije setio da osnuje Fond za nauku i da na takav način da podstrek našim istraživačima i naučnicima - upitao je Mali.

On je naveo da su u poslednjih nekoliko godina otvorena i tri načuna instituta, dva u Novom sadu, jedan u Kragujevcu.

Mali je naveo da je pre toga poslednji takav institut osnovan u doba SFRJ.

Mali odgovorio Nikeziću

Ministar Siniša Mali odgovorio je Dušanu Nikeziću.

- Želim da komenatrišem izjavu poslanika iz opozicije. Prosto neverovatno sa kojim licemerjem on iznosi podatke, podsetiću da je on osoba koja je zajedno sa ljudima koji su i danas u njegovoj stranci dominirala, žarila i palila, kada je u pitanju ekonomska politika od 2000. do 2012. i kada nam je kao pustoš ostavila Srbiju . Taj poslanik se usudio da kaže da to nije za ljude. A ko će to da koristi. Ko će to da koristi nego ljudi. Vaš problem je da vas je bilo briga za ljude. Govorite o tome da rebalans budžeta nije za ljude. Samo da razumete razliku između Srbije danas i one koju ste nam ostavili. Od 1. januara biće veća minimalna zarada. Niste imali novca za penzije. Pustoš i rupa je ostala u budžetu. Vas nije sramota. Prodao sve prirodne resurse za 400 miliona evra i sad on spočitava šta se dešava. Kao da je pao s marsa. Govorite o penzijama, vi nam niste ostavili novac ni da platimo te penzije. To je vaš mentalitet, vi biste samo nekoga da oporezujete, globite, što je bilo vaša politika do 2012. godine. Zato imamo poverenje investitora, nikada nismo imali veće investicije. Svako obećanje koje dajemo, ispunimo. Uvek iskreno, transparentno idemo sa ciljevima naše politike - kazao je Mali.

Ponoš uvredio Milicu Đurđević i sve žene u Srbiji! 

Tokom zasedanja Skupštine, predstavnici opozicije su zaprepastili građane koji prate sednicu tako što su krenuli da vređaju žene! Više o tome pročitajte OVDE

Printscreen

Printscreen

 

 

Rasprava o amandmanima počela polemikom Jovanova i Milivojevića

Milenko Jovanov

Printscreen

 

 

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o amandmanima na predlog rebalansa budžeta i ostalih zakona koji su na dnevnom redu, a početak rasprave obeležila je polemika šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova i poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića. Jovanov je, na tvrdnje Milivojevića, da je bivša vlast izgradila 1.400 kilometara puteva rekao da su to "stelt" putevi, koje, kako je rekao, niko osim njih nije video.

Besramno i nisko

Srđan Milivojević

pRINTSCREEN

 

 

Jovanov je rekao da je besramno i nisko bilo i Milivojevićevo prozivanje predsednice parlamenta Ane Brnabić zato što nije bila na sednici dva dana. "Ana Brnabić je imala virus i bila bolesna i dva dana primala infuziju, a ovo pokazuje koliko nisko jedan čovek može da padne, ne postoji ni to zavlačenje pod klupu koje bi bilo adekvatno sramoti koju bi svako ko ima i malo obraza doživeo", rekao je Jovanov. On je odbacio navode opozicionih poslanika da vladajuća koalicija beži od rasprave o litijumu, navodeći da je akt koji su oni podneli "apsolutno aljkav".

Haos na početku, bleja već u podne

Dok je govorio Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta, Miki Aleksić se zabavljao na telefonu. Opozicija je krajnje nezainteresovana pa čak se ni među sobom ne slušaju, OVO je dokaz. 

Printscreen

Printscreen

 

 

Članovi Vlade odgovaraju na pitanja poslanika od 16 do 19 časova

Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu kada je sednica u toku članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika u parlamentu od 16 do 19 časova.

Poslanici Skupštine Srbije četvrti dan zaredom raspravljaće o predloženom rebalansu budžeta.

 

Opozicija tražila sednicu o litijumu u vanrednom zasedanju, a podnela 146 amandmana

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je opozicija tražila sednicu o litijumu u vanrednom zasedanju parlamenta koje se, inače, završava 30. septembra, a pri tom podneli 146 amandmana na predložene zakone o kojima se trenutno raspravlja i pozvala opoziciju da odluči šta želi. Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, da li će i kada biti održana sednice o litijumu i o KiM, pozvala opoziciju da odluči koji su joj prioriteti i šta žele da se radi u skupštini. "Tražili ste sednicu o litijumu da to bude na vanrednom zasedanju, a to vanredno zasedanje se završava 30. septembra u ponoć, a 1. oktobra počinje redovno zasedanje, a onda ste podneli 146 amandmana na ove zakone o kojima se trenutno raspravlja", rekla je Brnabićeva. Navela je da opozicija pri tom koristi svako pravo za repliku, da oteže sednicu, a dodatno su podneli predlog da se razgovara i o Kosovu i Metohiji. "Ili ne znate kad se završava zasedanje ili ne želite da raspravljamo ni o litijumu ni o KiM. Evo uradite šta želite sa tih 146 da bismo otvorili sednicu o litijumu jer ovo što sad imamo ne možemo da završimo u vanrednom zasedanju", objasnila je Brnabićeva.

Ana Brnabić

Foto: Prinstcreen

 

 

Haos odmah na početku, i to opet Ćuta

Printscreen

Printscreen

 

 

Aleksandar Jovanović Ćuta počeo je da pravi odmah na početku sednice haos, baš kao što je i prethodnih dana.

Počeo je već u 10 sati i neki minut da galami i viče na Anu Brnabić, pa mu je ona očitala lekciju! Više o tome čitajte OVDE

Počela sednica

Predsednica Skupštine Ana Brnabić konstatovala je da je 107 poslanika prisutno, tako da parlament nastavlja sa radom.

skupština srbije

Printscreen

 

 

Poslanici Skupštine Srbije četvrti dan zaredom raspravljaće o predloženom rebalansu budžeta.

skupština srbije

Printscreen

 

 

Poslanici su i juče, treći dan zaredom, raspravljali o predloženom rebalansu budžeta.

Ukupni prihodi predviđeni rebalansom iznose 2.173,3 milijarde dinara, što je za 6,5 odsto više od inicijalnog budžeta, a projektovana stopa rasta za 2024. godinu iznosi 3,8 odsto BDP-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sojka

26.09.2024 11:52

Istorijska bruka Srbije što ima ovakvu opoziciju u vreme svog najvećeg rasta i razvoja. Narod će ovo dobro zapamtiti.