Videoplus
Foto: Alo/Videoplus

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prijemu "Serbia Beyond Future" u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri UN, koji se održava u sedištu Ujedinjenih nacija.

Obraćanje predsednika Vučića:

-  Dozvolite da vam poželim dobrodošlicu. Želim da vam još jednom zahvalim i znam da ste svi iscrpljeni i svi govore o ovom i onom ratu. A niko ne govori o nečemu lepom. Večeras je važno da govorimo o nečemu dobrom i lepom. Nećemu što pripada budućnosti, a to je razvoj Srbije. Sve više je očigledno da su oči uprte na tehnološki razvoj kao glavnim alatkama da se ostvare ciljevi i blagostanje. Kao zemlja sa ekonomijojm koja najbrže raste i informacionim tehnologijama, Srbija želi da prednjači i u novim tehnologijama. A mi nismo velika zemlja, mi smo mala zemlja koja želi da uskoči u taj voz. Presedavajući globalnim partnerstvom veštačke inteligencije Srbija će stremiti da poveže sve donosioce odluka sa ciljem da se proširi koordinacija i saranja radi postizanja rešenja - rekao je Vučić. 

Videoplus

Videoplus

 

 

Predsednik je najavio Samit koji će se održati u Beogradu i rekao da smo ponosni na naša dostignuća i da očekujemo da BIO4 kampus bude jedinstven u svetu.

- Zaista smo ponosni na naša postignuća u oblasti biotehnologije i očekujemo da BIO4 kanmpus bude jedinstven u svetu - rekao je Vučić.

 - Srbija je pobedila na konkursu za organizaciju Ekspa 2027, sa temom igraj za čovečanstvo - podsetio je Vučić.

Kaže da očekuje sve zemlje da učestvuju na Ekspo koji će biti održan u Beogradu.

- Kreativni timovi Vlade Republike Srbije pripremili su kratku prezentaciju o tekućim projektima i inicijativama u nacionalnom i mešunarodnom kontekstu. Iskoristio bih ovu priliku da lično istaknem koliko smo ponosni što imamo priliku ko smo mi i čemu streminmo da budemo.  Dame i gospodo uživajte u sprskom gostoprimstvu - zaključio je Vučić.

Obraćnje ministarke Begović:

- Kako nauka može da pomogne da se dostignu ciljevi održivog razvoja. Kako da kao zemlja da rešimo ovaj veliki izazov. Pozvali smo sve vlade u svetu da iskoriste nauku, da iskoriste znanje kako bi se postigli ciljevi održivog razvoja, tako da mi moramo da delamo i mudro i odvažno - rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović.

Videoplus

Videoplus

 

 

- Kao odgovor na velike izazove sa kojima se suočavamo u medicini, poljoprivredi, proizvodnji hrane, industiji i životnoj sredini Vlada je odlučila da izgradi BIO4 kampus koji će da okupi pametne ljude oko biotehnologije, bio memedicine... Mi gradimo više od 300 laboratorija u Beogradu. Stičemo partnere iz celog sveta. Mi želimo da uključimo ceo svet u ovaj projekat i mi želimo da budemo centar novih tehnologija i kao što ste čuli 2025. mi ćemo predsedavati globalnim partnersstvom o veštačkoj inteligenciji - rekla je Begović.

- Mi ovu tehnologiju vidimo kao rešenja za izazove sa kojima se suočavamo. I zaosta sa ponosom citiram da ljudi zavise najviše od inovacija, to je rekao Nikola Tesla za mene najveći um koji ikada hodao ovom zemljom. S ponosom kažem da će Srbija biti domaćin EXPO 2027. Mi vidimo da muzika sport i inovacije okuplja ceo svet i spaja ih. I zato smo takvu temu dali Igraj za čovečanstvo. Kao što možete da vidite mi Srbiju vidimo kao zemlju znanja inovacija nauke koja će unaprediti i ekonomiju i celo društvo i ovo je nešto što nas ujedinjuje u doborobiti za celo čovečanstvo - zaključila je ministarka.

Veliki broj stranih ministara, ovo retko ko može

Podsetimo, predsednik Vučić je ranije rekao da će biti na prijemu „Serbia Beyond Future“ u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri UN, gde će pored njega govoriti i Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

- Stiće najmanje 15 ministara spoljnih poslova, mislim da to niko još nije organizovao. Imaćemo iz mnogo različitih zemalja, ali i 15-16 ministara nije mala stvar. Nadamo se još više, doći će i Peter Sijarto i iz Emirata i mnogi drugi. Ono što mi možemo da uradimo u Ujedinjenim nacijama retko ko može - ocenio je ranije Vučić u intervjuu za Informer.

Poseta Češkoj

Po povratku u Srbiju, kako je rekao, očekuje ga poseta Češkoj, gde će prisustvovati rođendanu bivšeg predsednika Češke Miloša Zemana.

- Tamo će pozvati svoje prijatelje, lidere srednje Evrope da mu budu gosti, tako da ću videti i Pelegrinija i Fica i Orbana kod njega na rođendanu i imati priliku da razgovaramo i da čujemo tako iskusnog i tako pametnog čoveka kakav je Miloš Zeman, kako on sagledava stvari, kako ih on vidi i da još nešto naučim -  rekao je Vučić.

Nakon povratka iz Češke, srpskog predsednika očekuje i poseta Švajcarskoj, povodom godišnjeg zasedanja CERN-a, a u tokom oktobra i novembra Srbiju će posetiti predsednici nekoliko afričkih zemalja, preneo je ranije Tanjug.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Мiraš

27.09.2024 00:00

Impresivno je videti koliko stranih ministara dolazi na ovaj prijem. Veliki uspeh za Srbiju.

Mire

27.09.2024 00:01

Vučić pokazuje da Srbija može biti važan igrač na međunarodnoj sceni.