SRBIJA JEDINA ČLANICA CERN-A SA ZAPADNOG BALKANA I Slovenija i Hrvatska su daleko iza nas
EPA

CERN danas ima 24 punopravna člana: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Izrael, Italiju, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Srbiju, Slovačku, Španiju, Švedsku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

I Slovenija i Hrvatska su po statusu iza nas.

Kipar i Slovenija su pridružene države članice u predfazi za članstvo. Brazil, Hrvatska, Indija, Letonija, Litvanija, Pakistan, Turska i Ukrajina su pridružene države članice.

Srpska zajednica u CERN-u

Od oktobra 2022. godine, 54 naučnika i inženjera radi u okviru srpskih naučnih institucija koje su zvanično uključene u eksperimente i međunarodne projekte CERN-a. U CERN-u takođe radi i oko 20 srpskih naučnika i inženjera u okviru drugih institucija koje su uključene u CERN-ove projekte.

Poslednjih 15-tak godina, srpski naučnici, inženjeri i specijalisti su aktivno uključeni u CERN-ove projekte radeći na dizajnu, konstrukciji, instalaciji i testiranju vrlo kompleksnih detektora za eksperimente u kojima dominiraju fundamentalna istraživanja u oblasti fizike elementarnih čestica.

Neki od srpskih naučnika su takođe imali vodeću ulogu u otkriću Higgs-ovog bozona koje je objavljeno 4. jula 2012. godine. Ovo otkriće je direktno uticalo na dodelu Nobelove nagrade za fiziku za 2013. godinu Prof. Fransoa Angleru (F. Englert) i Prof. Piteru Higsu (P. Higgs).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Maja

01.10.2024 14:22

Srbija se uvek zalagala za mir a zemljama regiona to očito smeta.