Kurti i Osmani
Foto: EPA/EPA

 

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti doživeli su totalni fijasko u SAD, gde nisu uspeli da se sastanu sa značajnijim tamošnjim diplomatama i političarima. Ovo je suština redakcijskog komentara „Albanijan posta“ koji je detaljno sagledao ekskurziju ovog prištinskog dvojca.

Nizak nivo sastanaka, posebno tzv. premijera privremenih prištinskih institucija, pokazao je da je tzv. Kosovo prezreno u međunarodnoj areni. Dalje se navodi da je Kurti morao da se zadovolji političarima iz Vanuatua, Samoe, Andore i Grenade, dok se Osmanijeva pokazala nešto bolje od Kurtija, ali su njeni susreti bili bez sadržaja.

- Činilo se da su putovali privatno, a ne kao državni predstavnici - zaključak je „Albanijan posta".

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da Kurti i Osmanijeva nisu postigli nikakve rezultate, već da je samo napravljen trošak za putovanja i dnevnice.

Haradinaj je dodao da Kurti nije imao važne bilateralne susrete, već da su se svi sastanci odnosili na dijalog sa Srbijom.

- To što je bio prisutan i Lajčak, to je bilo u okviru dijaloga, nije bio sastanak premijera Kosova, ali jeste sa stranama koje vode dijalog, to je bilo i sa Stejt departmentom i sa Lajčakom. Postoji potpuni nedostatak bilateralnih odnosa - kazao je Haradinaj, i dodao da tzv. Kosovo nije ostvarilo nove rezultate niti da se izborilo za nova priznanja.

- Od njihovog putovanja u SAD imamo samo veliki trošak koji plaćaju ljudi na Kosovu. A znamo da su na Kosovu penzije 100 evra - rekao je Haradinaj.

Bivši poslanik tzv. skupštine Kosova iz pokreta Samoopredeljenje Afrim Kasoli smatra da je već nekoliko puta Prištini stavljeno do znanja da politika Kurtijeve vlade „šteti kvalitetu bilateralnih odnosa između dve zemlje".

- Prirodno je da se posle tenzija koje su stvorene tokom ovog mandata vlasti, lideri Kosova ne prihvataju rado u glavnim institucijama američke spoljne politike. Mnogi zvaničnici ove administracije više puta su stavili do znanja da vlada Aljbina Kurtija narušava kvalitet bilateralnih odnosa dveju 'država' i da su SAD izgubile volju da lobiraju za Kosovo u međunarodnoj areni - rekao je Kasoli za AP.

Dodao je da je situacija ovakva zbog jednostranih odluka Prištine.

- Odbijanje Prištine da deluje u skladu sa instrukcijama Vašingtona stvorilo je ovu realnost, posebno u pogledu kašnjenja u sprovođenju obaveza koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i Aneksa o primeni u Ohridu, kao i zbog nekih akcija tzv. kosovske policije, koje je Stejt department definisao kao jednostrane i nekoordinisane, te da doprinose povećanju etničkih tenzija - naveo je Kasoli. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading