Tamara Vucic
Foto: Tanjug/Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Na sastanku sa Musalia Mudavadijem, prvim ministrom Vlade, ministrom spoljnih poslova i dijaspore i jednim od najbližih saradnika predsednika Kenije, istaknuto je snažno istorijsko partnerstvo dve zemlje, podsetivši da je Jugoslavija bila među prvih deset država koje su priznale nezavisnost Kenije još 1963. godine.

Vučić je zahvalila Keniji na kontinuiranoj podršci srpskim nacionalnim interesima, posebno u vezi sa pitanjem Kosova, čime je Kenija pokazala svoje principijelno i prijateljsko opredeljenje prema Srbiji. Kao gest solidarnosti i saradnje, Tamara Vučić je najavila donaciju od 150.000 evra za sanaciju štete od poplava koje su ove godine pogodile Keniju, što predstavlja još jedan dokaz bliskih odnosa između dve zemlje.

 

Razgovaralo se i o budućim mogućnostima za unapređenje saradnje u oblastima turizma, sporta, obrazovanja i digitalizacije.

Prva dama Srbije takođe je pozvala Keniju da uzme aktivno učešće na svetskoj izložbi EXPO 2027, koju će organizovati Srbija, što bi bio sjajan primer produbljivanja međusobnih odnosa.

Na drugom sastanku sa prvom damom Kenije, Rejčel Ruto, gospođe Vučić i Ruto su izrazile veliko zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, koji dolazi nakon njihovih prethodnih sastanaka u Njujorku i Pekingu.

Istaknuto je međusobno poštovanje i želja za još čvršćom saradnjom i razmenom iskustava u oblastima od zajedničkog interesa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading