aleksandar šapić
Foto: Alo/BeoInfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je danas venac na Spomenik braniocima Beograda na svečanosti povodom obeležavanja Dana odbrane Beograda 1915. godine. 

On je podsetio je prošle godine ovo mesto, za koje se može reći da je jedno od najvažnijih istorijskih spomenika ne samo u Beogradu već u celoj Srbiji dovedeno konačno u jedno pristojno stanje. 

Govoreći o značaju bitke za odbranu Beograda Šapić je naglasio koliko je veliki i značajan taj čin i podvig ljudi koji su svesno dali svoje živote kako bi „kupili” vreme da se povuku žene, deca, Vlada i vojska iako je bilo mnogo i žena pa čak i dece koji su tada učestvovali u odbrani našeg grada. 

–  Poslednjih nekoliko godina smo počeli da negujemo kulturu sećanja na taj period naše istorije koji je bio potpuno zapostavljen, a jedan je od najvažnijih perioda u istoriji našeg naroda. Mislim na period Balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i svega onoga što nam je upravo omogućilo da živimo danas u slobodnoj zemlji. Grad Beograd će od sledeće godine u potpunosti preuzeti organizaciju obeležavanja Dana odbrane Beograda 1915. godine i smatram da ovde treba da budu najviši državni funkcioneri. Sledeće godine je 110 godina od bitke za odbranu Beograda 1915. godine i mi ćemo to obeležiti posebnim događajem i akademijom. Želimo da našu decu u školama učimo stvarima o kojima spletom okolnosti nisu učili, i da budemo ponosni na naše pretke, jer konkretno u ovoj bitci, čini mi se, da su nam veću počast odavali naši neprijatelji nego mi sami sebi – istakao je prvi čovek Beograda.
Šapić je ukazao i na činjenicu da skromni spomenik koji je podigao tada naš neprijatelj general Makenzen na Košutnjaku govori kakvo poštovanje su oni imali prema tim ljudima.  

– Tu je i Legija časti koja nam je dodeljena od velikog prijatelja srpskog naroda maršala D’Epera a koju je dobilo svega pet gradova u svetu, od kojih je Beograd jedan od dva koji nisu u Francuskoj i koji pokazuje koliko je to bio važan, hrabar i ponosan period u našoj istoriji. Moderna istorija ratovanja ne poznaje takav jedan podvig gde se praktično čitava jedna država, muško stanovništvo i vojska povukla pa se posle dve godine vratila i bila ključna u pobedi u Prvom svetskom ratu. Mi ne smemo taj period da zaboravimo i ponosan sam što država Srbija poslednju deceniju počinje da neguje kulturu sećanja na mnoge važne istorijske događaje iz perioda istorije srpskog naroda, a ja ću svoj doprinos davati i kao gradonačelnik dok god se nalazim na tom mestu. Još jednom želim da se poklonim svima onima koji su na izuzetno hrabar i junački način branili obale našeg grada, naravno i njihovim potomcima i da se u ime svih Beograđana zahvalim na činu koji je obeležio naš grad i koji ne smemo nikada da zaboravimo – rekao je Šapić.
Predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije 1912–1920 Ivan Stratimirović  istakao je da su naši preci dali živote da bismo mi danas u slobodnom Beogradu, u slobodnoj Srbiji radili, živeli, školovali se i napredovali. Podsetio je na ulogu majora Gavrilovića i njegovu žrtvu za svoj narod u najtežim trenucima rata. 

– Taj otpor i sprečavanje neprijatelja da brzo prodre i preseče srpsku vojsku, omogućili su prelazak preko Albanije. Njihova žrtva je omogućila da se preživala deca školuju i izgrađuju oslobođenu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Njima treba da smo zahvalni. Zahvaljujem se i što smo u ovolikom broju došli danas i drago mi je što naša država sve više poštuje one koji su temelje ove države branili i tada 1914. i 1915. kao i 1918. kada su trčećim korakom oslobodili Srbiju i srpske krajeve – rekao je Stratimirović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading