Srbija
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Velebit je kazao da su na ovoj inicijativi radili prethodnih meseci. 

"Dan uoči obeležavanja godinu dana naše Inicijative, što je sutra, postali smo glavna platforma za jačanje odnosa Srbije i SAD. Pupin forum koji smo organizovali u Vašingtonu je dokaz da je moguće poboljšati odnose sa SAD. Posle 30 godina želimo da budemo nosilac pozitivnih promena i povezivanja Srbije sa Zapadom", kazao je Velebit. 

Dodao je da su dobri odnosi Srbije i SAD dobri za region.

"Ukoliko je interes Amerike mir i razvoj ovog regiona, onda je to dobar start za razvoj odnosa. Tokom proteklih 30 godina postojao je vakum. Moguće je promeniti status kvo i ovaj predlog za uspostavljanje strateškog dijaloga je dokaz za to. Njega smo predali Aleksandru Kasanofu i predstavili ga u Vašingtonu. Dobili smo pozitivan prijem i signal da su i jedna i druga administracija raspoložene za dijalog", kazao je Velebit. 

Docent dr Milan Krstić, koji je bio glavni istraživač predloga strateškog dijaloga, istakao je da se dokument sastoji od konkretnih predloga kako uspostaviti strateški dijalog između SAD i Srbije. 

"Predlažemo da se uspostavi strateški dijalog između SAD i Srbije, koji podrazumeva komunikaciju sa preciznim ciljevima. Tu su brojne prednosti za Srbiju: Srbija može ojačati svoju međunarodnu poziciju jer ima spoljnu politiku četiri stuba gde sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom. Sa Vašingtonom formalno gledano nemamo strateško partnerstvo", kazao je Krstić. 

Dodao je da Srbija poboljšanjem bilateralnih odnosa može imati priliku da naglasi svoje interese. 

"U našem regionu SAD ima presudan politički uticaj u mnogim pitanjima. Verujem da bi pritisak SAD bio glavna moć u promeni situacije na Kosovu, formiranju ZSO i menjanju politike Aljbina Kurtija", naglasio je Krstić. 

Dodao je da bi strateški dijalog sa SAD bio prilika za jačanje ekonomije i američke investicije. 

"Ovo je prilika i za produbljivanje saradnje u bezbednosnom sektoru. Naša Vojska ima saradnju sa SAD kroz Partnerstvo za mir. Nama je ovo bitno zbog Kosova i Metohije i Kfora, kao i zbog toga što je srpski narod na Kosovu veoma ugrožen zbog politike Aljbina Kurtija. Srbija mora imati produbljenu saradnju sa SAD, to ne menja politiku neutralnosti", istakao je docent. 

Krstić je pomenuo da je strateška saradnja važna i zbog kulturne razmene i saradnje sa SAD. 

"Ovaj strateški dijalog treba da bude uspostavljen na poseban način - na visokom nivou, kako bi se pokazala njegova važnost. Vrlo važna stvar je da postoje radne grupe koje će pratiti implementaciju ciljeva. Cilj nam je strateško partnerstvo i dugoročno produbljeno strateško partnerstvo kakvo Srbija ima sa Kinom", zaključio je Krstić.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading