Siniša Mali
Foto: Printscreen/Ministarstvo finansija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa američkim podsekretarom za ekonomski razvoj i energetiku, Hozeom Fernandezom, o važnim pitanjima koja se tiču makroekonomske stabilnosti, održivog razvoja i energetske održivosti.

Teme sastanka su takođe uključivale i zelenu agendu, kao jedan od glavnih stubova budućeg ekonomskog rasta Srbije.

Ministar Mali je istakao da je makroekonomska slika Srbije stabilna i da nastavlja da pokazuje pozitivne trendove rasta, uprkos izazovima na globalnom tržištu.

- Srbija se nalazi na putu stabilnog ekonomskog rasta, a BDP je u prvoj polovini ove godine porastao za 4,3 odsto, što nas svrstava među vodeće ekonomije u Evropi - rekao je Mali. Ovakav rezultat, prema njegovim rečima, omogućava dodatne investicije u kapitalne projekte i održivi razvoj.

Fernandez je pohvalio Srbiju zbog njene ekonomske politike, navodeći da je važno da se nastavi sa ulaganjima u ključne sektore kako bi se održao ovakav nivo ekonomskog napretka.

Zelena agenda za Srbiju predstavlja jedan od najvažnijih aspekata ekonomskog plana, a kako je naveo ministar Mali, njena implementacija se odvija po planu, sa ciljem da Srbija postane lider u regionu po pitanju ekološki održivih projekata.

- Naš fokus je na smanjenju emisije štetnih gasova, promociji obnovljivih izvora energije i modernizaciji infrastrukture - istakao je Mali.

Tokom sastanka, razmatrano je i pitanje energetike, koje predstavlja bitan aspekt ekonomske politike Srbije u narednim godinama. Fernandez je istakao važnost energetske tranzicije i pohvalio Srbiju za napredak koji je ostvaren u ovoj oblasti.

Obe strane su izrazile uverenje da će Srbija i SAD nastaviti da jačaju svoje odnose, posebno u oblastima održivog razvoja i energetike. Prvi potpredsednik Vlade je zaključio da je ključ budućeg uspeha u nastavku sprovođenja reformi i ulaganja u projekte koji će podići kvalitet života građana Srbije, dok je Fernandez naglasio da SAD ostaje posvećena podršci Srbiji na putu ka dugoročnoj ekonomskoj stabilnosti u skladu sa globalnim standardima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Marko

10.10.2024 13:47

Uz politiku ekonomskog razvoja i bolja budućnost nas čeka.