grad subotica
Foto: Alo/grad subotica

 Vence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojne delegacije, a u ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Uz podsećanje da su na današnji dan, pre 80 godina, borci Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u sadejstvu sa vojnicima junačke Crvene armije, oslobodili Suboticu od fašističkog okupatora, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima nakon polaganja venaca i intoniranja himne „Bože pravde“, rekao da tokom tih ratnih godina velikog danka u ljudskim životima nije bila pošteđena ni Subotica, iako je bila udaljena od najžešćih ratnih operacija, i da je u Drugom svetskom ratu stradalo više od 7.000 građana Subotice.

„Poštujući slavnu i herojsku borbu rodoljuba i antifašista – čiji su najviši ideali bili sloboda, ravnopravnost svih naroda i njihovo pravo da budu svoji na svome – naša je obaveza da odamo počast žrtvama koje su u temelje naše slobode ugradili svoje živote i položimo vence na njihove grobove. Svi koji su bili deo te velike borbe i velike pobede pravde, slobode i čovečnosti, zaslužuju, kako je neko to već rekao, večnu zahvalnost, iskreno divljenje i najdublje poštovanje“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Iako je antifašizam, naveo je, u tom najvećem i najsmrtonosnijem oružanom sukobu u istoriji ljudske civilizacije odneo pobedu, to ne znači da je nestala pretnja od fašizma – monstruozne ideologije zla i razaranja utemeljene na mržnji i zločinu koja je narodima sveta nanela ogroman broj žrtava.

„I danas, nažalost, postoje pokušaji revizije Drugog svetskog rata, nastojanja da se fašizam preobrazi u neke druge oblike i ideologije zlodela i nasilja. Zato je veoma važno da ukažemo na opasnost od povampirenja tih ideologija, ali i da ne dozvolimo pokušaje prekrajanja činjenica i falsifikovanja istorije, i da laž pobedi istinu“, kazao je Bakić.

On je naglasio da mi s punim pravom i ponosom treba da govorimo o našoj istoriji jakog antifašističkog pokreta i da je činjenica da je Srbija bila deo globalne antifašističke koalicije, rame uz rame sa silama pobednicama.

„A, naš narod se – ugradivši u pobedu nad fašizmom mnogo života svojih hrabrih i odvažnih sinova i kćeri – svrstao u red velikih, odlučnih i ponosnih naroda koji su tom zlu stali na put i sprečili ga da zavlada svetom”, istakao je Bakić.

Napomenuo je da obeležavanjem desetog oktobra čuvamo i uspomenu na značaj pobede nad fašizmom i dodao da je od izuzetnog značaja da i naši mladi sugrađani formiraju zdrav i kritički stav prema tom istorijskom događaju, kroz sagledavanje njegovog realnog značaja.

„Mlade generacije koje dolaze trebalo bi da znaju koliko su naši slavni preci skupo platili pobedu nad fašizmom, da što bolje razumeju i sagledaju našu prošlost i shvate da zlo ne poznaje granice.

Na nama je da im, svi zajedno, ostavimo slobodnu, razvijenu i prosperitetnu Srbiju koja, kako ističe naš predsednik Republike Srbije Aleksandr Vučić, ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokornosti i saradnje“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Čestitajući Subotičanima Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, istakao je da naša Srbija stoji na braniku istorijske istine i da naša država poslednjih godina mnogo preduzima da se od zaborava otrgne naš veliki doprinos antifašističkoj borbi.

„Subotica, koja dostojno baštini vrednosti antifašizma, i ubuduće će slediti takav pristup i obeležavati deseti oktobar na način koji tom, za nas značajnom datumu, zaista i priliči“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma obratio se i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Aleksandar Toković.  

Venac na Spomenik žrtvama fašizma u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga položila je delegacija koju je predvodio načelnik Okruga, Bojan Šoralov, a u ime SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a AP Vojvodine venac je položila delegacija koju je predvodio Jovo Baroševčić. Vence su položile i delegacije SUBNOR-a iz više gradova i opština Vojvodine, delegacija Jevrejske opštine Subotica i delegacije brojnih udruženja, političkih partija, stranaka i nevladinih organizacija.

Subotica je od fašizma oslobođena 10. oktobra 1944. godine. Na dan u kome je njegov grad izvojevao dugo priželjkivanu slobodu, u žestokom okršaju na Železničkoj stanici smrtno je ranjen hrabri komandant Subotičkog partizanskog odreda Jovan Mikić Spartak.

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, venci su, uz prigodan kulturno-umetnički program, položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime Grada Subotice venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading