Dejan Ristić
Foto: Printscreen/Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Tokom odvojenih dužih, srdačnih i konstruktivnih razgovora razmatrane su teme od posebnog značaja za dalje unapređenje saradnje Republike Srbije, NR Kine, Arapske Republike Egipat, Kraljevine Maroko i Republike Kipar u oblasti javnog informisanja i telekomunikacija.

U okviru sastanka ministra g. Ristića sa ambasadorom g. Li Mingom izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dveju prijateljskih zemalja te je još jednom ponovljena apsolutna spremnost obe strane za nastavak sprovođenja zajedničkih aktivnosti.

Tema razgovora bila je i priprema predstojeće zvanične posete Njene ekselencije ministarke Nacionalne radijske i televizijske administracije NR Kine gđe Cao Šumin našoj zemlji.

Sagovornici su ukazali i na značaj, odnosno na perspektive daljeg unapređenja saradnje uspostavljene na osnovu memoranduma potpisanih tokom nedavne zvanične posete predsednika NR Kine g. Si Đinpinga Republici Srbiji.

U pitanju su Memorandum o razumevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, kao i Sporazum o radio-televizijskoj i internet audio-vizuelnoj saradnji. Naglašena je posvećenost punoj implementaciji ovih akata, kao i spremnost za proširenje saradnje i na druge aspekte u oblastima javnog informisanja i telekomunikacija.

Tokom razgovora ministra g. Ristića sa ambasadorom Arapske Republike Egipat g. Baselom Salahom dogovoreno je dalje intenziviranje saradnje u oblasti telekomunikacija, a sve to na osnovu nedavno potpisanog Memoranduma o razumevanju Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija.

Sagovornici su razgovarali i o pripremi uzvratne posete našoj zemlji Njegove ekselencije ministra komunikacija i informacionih tehnologija Egipta g. Amr Talata koja će biti realizovana u drugoj polovini novembra tekuće godine.

Tokom sastanka ministra g. Ristića sa ambasadorom Kraljevine Maroko g. Belhažom ustanovljena je potreba da se preduzme dodatna inicijativa sa namerom da se poveća obim zajedničkih aktivnosti Srbije i Maroka u oblasti telekomunikacija. Tim povodom, posebno je naglašen značaj Memoranduma o razumevanju Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstva za digitalnu tranziciju i reformu uprave Kraljevine Maroko o saradnji u oblasti digitalizacije koji će ministar g. Ristić i Njena ekselencija ministarka gđa Gita Mezur potpisati u Rabatu početkom novembra ove godine.

Dvojica zvaničnika ponovila su još jednom zajedničku opredeljenost da nastave sa posvećenim radom na sveukupnom unapređenju odnosa Republike Srbije i Kraljevine Maroko u sferi javnog informisanja i telekomunikacija.

U okviru razgovora ministra g. Ristića i Njegove ekselencije ambasadora Kipra g. Fotiua konstatovani su prijateljski odnosi dve zemlje i izražena obostrana saglasnost da se oni dalje unaprede, posebno u oblasti javnog informisanja i telekomunikacija. Tom prilikom srpska strana inicirala je potpisivanje sporazuma o saradnji u obema oblastima što će biti učinjeno u najkraćem roku.

Ministar g. Ristić ponovio je, u razgovorima sa svom četvoricom ambasadora, poziv našeg državnog vrha da se njihove države u punom kapacitetu predstave tokom trajanja specijalizovane Međunarodne izložbe EKSPO 2027 koja će biti održana u Beogradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading