Nenad Stefanovic
Foto: Alo/Foto: Alo

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović u izjavi za Alo! je ukazao na to da se tužilaštvo trenutno suočava sa ugrožavanjem tajnosti postupka u predmetu „Ribnikar“, ali je optimističan i kada su u pitanju ishod tog postupka i istraga zbog curenja informacija.

 - Suočavamo se sa kršenjem tajnosti postupka, u kojem je odlukom Višeg suda u Beogradu javnost isključena, drugim rečima, imamo problem sa curenjem zaštićenih informacija ka javnosti, ali lično smatram da to neće ugroziti sam postupak protiv okrivljenih jer tužilaštvo ima dovoljno dokaza za osuđujuću presudu - naveo je Stefanović.

Međutim, kako ističe, poštovanje zakona i zaštita interesa maloletnih žrtava su prioriteti.

- Tužilaštvo je tu da štiti zakon, a zakon kaže da se javnost isključuje kada su u postupku maloletni oštećeni - naglasio je glavni javni tužilac VJT u Beogradu.

Predmet „Ribnikar“ je, kako je rekao, jedan od najsloženijih predmeta jer je i sam događaj koji je inicirao krivični postupak presedan u istoriji ne samo srpskog društva već i pravosuđa.

- Sa jedne strane imamo krivično neodgovornog učinioca, dete od 13 godina koje je ubilo devet svojih školskih drugova i portira škole i ranilo još pet učenika i nastavnicu istorije. Sa druge strane, na optuženičkoj klupi se nalaze njegovi roditelji i instruktor u streljani koji su optuženi za krivična dela u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom - pojasnio je Stefanović, ističući da tužilaštvo ulaže maksimalne napore da dokaže krivicu optuženih i zaštiti tajnost postupka.

Napomenuo je da je važno da svi poštuju odluku Višeg suda u Beogradu o isključenju javnosti, počev od stranaka u postupku do medija, a sve u cilju zaštite interesa maloletnih oštećenih.  

 - Nadam se da će povreda tajnosti postupka, popularno nazvana curenje informacija, kao jedan vid opstrukcije postupka, biti istražena do kraja, a odgovorni procesuirani u skladu sa zakonom - zaključio je Stefanović.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading