Dejan Ristić
Foto: Alo/ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Šef nacionalne delegacije Republike Srbije pri međudržavnoj organizaciji IHRA (Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust) i ministar informisanja i telekomunikacija g. Dejan Ristić sastao se danas u Beogradu sa Njegovim gospodstvom Erikom lordom Piklsom, predsedavajućim IHRA.

Poseta je realizovana na osnovu poziva koji je ministar informisanja i telekomunikacija g. Dejan Ristić uputio predsedavajućem IHRA sa ciljem informisanja Njegovog gospodstva o aktivnostima koje je Republika Srbija preduzela u oblasti negovanja kulture sećanja na jevrejske, srpske i romske žrtve Drugog svetskog rata. 

Dejan Ristić

ministarstvo informisanja i telekomunikacija

 

 

Tokom dužeg i otvorenog razgovora ministar g. Ristić ponovio je posvećenost Republike Srbije negovanju kulture sećanja na jevrejske, srpske i romske žrtve Drugog svetskog rata, a posebno na one prouzrokovane genocidom sprovedenim nad Srbima, Jevrejima i Romima od strane NDH.

Ministar je naglasio najznačajnije rezultate Republike Srbije u pogledu očuvanja, istraživanja i prezentacije mesta stradanja i vojnih memorijala (Staro sajmište, Jajinci, Topovske šupe, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo i dr.).

Dejan Ristić

ministarstvo informisanja i telekomunikacija

 

 

Ministar je istakao i to da je, zahvaljujući blagovremenim odlukama Vlade Republike Srbije, naša zemlja među retkima koje su zvanično usvojile sve radne definicije IHRA po nekolikim pitanjima i da, ne samo da je Republika Srbije prihvatila sve radne definicije, već i da je otpočela sa njihovim sprovođenjem u praksi i to posredstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture, brojnih ustanova, naučne zajednice, udruženja građana i drugih organizacija i institucija.

Ministar je Njegovom gospodstvu Eriku lordu Piklsu preneo i zabrinutost Republike Srbije sve češćim slučajevima krivotvorenja činjenica iz perioda Drugog svetskog rata, a posebno onih koje se odnose na negiranje genocidnog karaktera, masovnost i teritrijalnu rasprostranjenost masovnih zločina počinjenih nad Srbima, Jevrejima i Romima od strane NDH te ukazao na nužnost znatno intenzivnije saradnje svih međunarodnih činilaca u suprotstavljanju ovim anticivilizacijskim pojavama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading