EP Epa
Foto: EPA/EPA-EFE/RONALD WITTEK

"Izveštaji sa Kosova su veoma zabrinjavajući. Putinov proksi Srbija uči od velikog brata i možda će napasti Kosovo. Moramo ostati jaki", napisao je Teras na društvenoj mreži X.

U intervjuu za Bild 2017. godine, tvrdio je da se Rusija sprema za rat protiv Natoa i da je Moskva za vreme vojnih vežbi "Zapad 2017" razradila planove za vojnu kampanju širokih razmera.

"Ona je bila usmerena ne samo protiv baltičkih zemalja, nego već protiv svih zemalja od Severnog do Crnog mora. Vežba je po razmerama prevazilazila svoje okvire", rekao je tada estonski general.

Tražio ostavku Borelja i suspenziju prava glasa Mađarskoj 

Riho Teras, kao predstavnik u EP najveće političke grupe, Evropske narodne partije, poslao je pismo svim zastupnicima u EP tražeći njihovu podršku u inicijativi da se Mađarskoj suspenduje pravo glasa. Tada je navedeno da se mađarski premijer Orban sastao sa Putinom i da deluje protiv interesa EU.

Estonski general podnosio je i zahtev za smenu nekadašnjeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Borelja. Taj zahtev je potpisalo 73 evroposlanika, a u pismu u kojem se zahteva smena Borelja stajalo je da je "ćutao i smeškao se kad je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije nazvao Evropsku uniju „nepouzdanim partnerom“.

Bio član Odbrambene lige Estonije

Rođen je 1967. godine. U mladosti je bio regrutovan u sovjetsku mornaricu, gde je služio na frigati "Zadorni".

Studirao je istoriju na Univerzitetu u Tartuu, a tada je postao i član Odbrambene lige Estonije. Pridružio se Johanesu Kertu u odbrani radio i televizijskih zgrada u Talinu tokom pokušaja sovjetskog državnog udara 1991. godine.

Govori četiri jezika, hobi mu je srednjovekovna istorija

U biografiji Terasa stoji da govori četiri jezika - estonski, engleski, nemački i ruski. Oženjen je, ima dva sina.

Kao su u pitanju hobiji, navodi se da uživa u operi, srednjovekovnoj istoriji i lovu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading